Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού σε όλη τη χώρα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού σε όλη τη χώρα

Σε έντονους και ξέγνοιαστους καρναβαλικούς ρυθμούς ζει η χώρα, με τους χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες να απολαμβάνουν ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης και χαράς

karni12
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι καρναβαλιστές με ατελείωτο κέφι, μουσική και χορό ρίχνουν αυλαία και φέτος στο Τριώδιο.

Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες ζουν σε έντονους και ξέγνοιαστους καρναβαλικούς ρυθμούς από το βράδυ του Σαββάτου σε ολόκληρη η χώρα.

Πάτρα

Το πατρινό καρναβάλι φθάνει σήμερα Κυριακή στην κορύφωσή του με την μεγάλη παρέλαση της Πάτρας, η οποία ξεκίνησε στις 14:00 το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει η φαντασμαγορική τελετή λήξης, στις 21:00 στον μόλο της Αγίου Νικολάου, στο παλιό λιμάνι.

Ολόκληρη η πόλη και χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας απολαμβάνουν μοναδικές στιγμές με σύμμαχο τους τον εξαιρετικό καιρό.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τη μπάντα του δήμου Πατρέων να παιανίζει καρναβαλικούς ρυθμούς. Αντιπροσωπεία των σωματείων των σοκολατοριχτών προσέφεραν στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη ένα καλάθι με σοκολάτες, ο οποίος με τη σειρά του τις μοίρασε στους θεατές.

Στην συνέχεια εμφανίστηκε ο κινέζικος θίασος «Flying Dragons and Dancing Lions - Team of Cuigezhuang Township» και ακολούθησαν τα άρματα του δήμου με τον Βασιλιά Καρνάβαλο και το άρμα της βασίλισσας σε προεξέχουσα, τιμητική θέση.

Το μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό άρμα του φετινού Βασιλιά Καρνάβαλου σατιρίζει την αστική δημοκρατία, ενώ το άρμα της βασίλισσας, Αναστασίας Ψαρρού, είναι η ανάπτυξη με τη μορφή ενός εξωπραγματικού τέρατος, του γορίλα Κινγκ Κονγκ.

Επειτα από αρκετά χρόνια, φέτος παρήλασε και το άνθινο άρμα, που έχει δημιουργηθεί με 40.000 γαρύφαλλα και είναι αφιερωμένο στον ερχομό της άνοιξης, ενώ πάνω στο άρμα ήταν η περσινή βασίλισσα του καρναβαλιού, Ολγα Κατσάρα.

Ακολούθησαν και τα άλλα άρματα, που κατασκευάστηκαν στο καρναβαλικό εργαστήριο του δήμου Πατρέων, «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Σούπερ Ηρωες», καθώς και τα άρματα του καρναβαλιού των Μικρών, «Τοσοδούλα», «Καρναβαλάκος», «Ζουζούνι», «Κουτάβι», «Κάστρο», και «Ποσειδώνας». Επίσης παρήλασε και το άρμα της αιμοδοσίας, με τον Σκρουτζ να προτρέπει «Μην είσαι τσιγγούνης, δώσε λίγο από το αίμα σου».

Κλείσιμο
Η μεγάλη συμμετοχή των καρναβαλιστών, που ξεπερνούν τους 40.000, τα μεγαλοπρεπή άρματα, η σάτιρα, η ευρηματικότητα, η δημιουργία, και η χαρά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέλασης, που διασχίζει το κέντρο της Πάτρας.

Τα άρματα κατασκευάζονται κάθε χρόνο στο καρναβαλικό εργαστήριο του δήμου Πατρέων, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική ποιότητα και την σάτιρα, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

Η τελευταία πράξη του φετινού πατρινού καρναβαλιού θα γραφτεί στις 21:00 το βράδυ στο μόλο της Αγίου Νικολάου, στο παλιό λιμάνι με την τελετή λήξης και την καύση του καρνάβαλου.

Η τελετή λήξης θα αρχίσει μέσω γενικής συσκότισης και με τον προβολέα να πέφτει στον Καραγκιόζη, που με τη συνοδεία του και με μια τροχήλατη παράγκα ανεβαίνει στη σκηνή. Ο Χατζατζάρης θα καλωσορίσει τους πατρινούς και τους επισκέπτες και έπειτα από τους σχετικούς διαλόγους της παρέας, η οποία θα αποτελείται από τον Καραγκιόζη, τον Χατζατζάρη, τον Μπάρμπα Γιώργο και τον Μεγαλέξαντρο, θα ανέβουν στην σκηνή τα Κινέζικα λιοντάρια από τον κινέζικο θίασο Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township, υπό τους ήχους κινέζικης μουσικής.

Δείτε live τη μεγάλη παρέλαση στο καρναβάλι της Πάτρας

Πατρινό Καρναβάλι 2019 - Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση


Αθήνα

Σε ρυθμούς Αποκριάς είχαν την ευκαιρία να κινηθούν και όσοι κάτοικοι της πρωτεύουσας επισκέφθηκαν το Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην Καλλιθέα, όπου κυριαρχούσε η μουσική και τα εντυπωσιακά μουσικοχορευτικά show. Οι Marsh Dondurma από το Ισραήλ ξεσήκωσαν τους επισκέπτες στο Ξέφωτο με 15 καλλιτέχνες επί σκηνής, που συνδύασαν την παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο με ρυθμούς τζαζ και funk. Παράλληλα, οι Βloco Swingueira επέστρεψαν για τρίτη χρονιά στο ΚΠΙΣΝ, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Ποικίλοι τύποι κρουστών και εντυπωσιακές χορογραφίες συνέθεσαν μικα εντυπωσιακή παράσταση.

st1
st2
st3


Nαύπλιο

Με καρναβαλιστές γέμισε το Ναύπλιο το βράδυ του Σαββάτου, καθώς πολλοί έχουν επισκεφτεί την πόλη για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2019.

Δύο μέρες, λοιπόν, πριν τα Κούλουμα, ο Δήμος Ναυπλιέων διοργάνωσε ένα εντυπωσιακό Βενετσιάνικο καρναβάλι, με μικρούς και μεγάλους να ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας τις παραμυθένιες στολές τους.

Συγκεκριμένα, θεατρικές ομάδες καθώς και οι καρναβαλιστές Δρόμου της πόλης ξεκίνησαν από την πλατεία Τριών Ναυάρχων στο Δημαρχείο και σε ρυθμούς καρναβαλιού διέσχισαν το κέντρο του Ναυπλίου.

naup1
naup2
naup3




Σκόπελος

Στην Σκόπελο αναβιώνει το έθιμο της Τράτας. Οι τραταραίοι, το πλήρωμα δηλαδή της Τράτας κάνουν το «το γύρο του νησιού» περνώντας από κάθε γειτονιά τραγουδώντας αποκριάτικα, σατυρικά τραγούδια τα γνωστά «περπάσκα», που διακωμωδούν τη γονιμοποίηση, τις χήρες, του παπάδες και τις παπαδιές.

sk1
sk2


Κοζάνη

Mε τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση και το άναμμα των 14 φανών σε όλες της γειτονιές της πόλης, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Αποκριάς και στην Κοζάνη.

kozai1
kozani2
kozani3
kozani4


Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες νέοι και νέες γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης, σ’ένα πάρτι με αποκριάτικους ρυθμούς που κράτησε έως τις πρωινές ώρες.

Πρόκειται για την καθιερωμένη «Γιορτή νεολαίας» που οργανώνει το τοπικό συμβούλιο νέων της πόλης και που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των νέων από όλα τα μέρη της χώρας και έχει γίνει ένας από τους σταθερούς θεσμούς της κοζανίτικης Αποκριάς. Η Κοζάνη καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, είχε την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης γιορτής, με αυτοσχέδια και αυθόρμητα γλέντια στα στενά της πόλης όπου δεκάδες ορχήστρες πνευστών και χάλκινων έδιναν τον ρυθμό του γλεντιού. Οι χιλιάδες επισκέπτες γύρω από την κεντρική πλατεία χόρευαν και ξεφάντωναν στο πνεύμα της Αποκριάς.

Ο δήμος Κοζάνης για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών, οργανώνει δωρεάν περιηγήσεις στα ιστορικά μνημεία και αρχοντικά της πόλης ενώ όλα τα μουσεία και επισκέψιμα αρχοντικά είναι ανοικτά να υποδεχτούν το κοινό.

Αποκριά 2019 στην Κοζάνη: Φανός "Σκ' ρκα"


Κρήτη

Ρέθυμνο, Τριώδιο, Απόκριες, νηστεία, δημιουργία, τέχνες, παρέες, χρώμα, ελπίδα. Αυτό είναι το σύμπλεγμα των ημερών που περικλείεται ημερολογιακά από το «Τριώδιο» που αρχίζει την Κυριακή του «Τελώνη και Φαρισαίου», διανύει την Κυριακή του «Ασώτου Υιού», την Κυριακή της «Απόκρεω» και φτάνει στην ολοκλήρωση του, την Κυριακή της «Τυρινής» ή «Τυροφάγου». Στα έθιμα καταγράφεται πλέον, ο ντελάλης που ταξιδεύει σε όλο το Ρέθυμνο αλλά και τους άλλους νομούς της Κρήτης, με τον οποίο οι Ρεθεμνιώτες, καλούν τους συντοπίτες τους αλλά στέλνουν μήνυμα και σε όλους τους άλλους Κρητικούς ώστε να μετέχουν στον μήνα των καρναβαλικών και όχι μόνο εκδηλώσεων, που πάνω από έναν αιώνα πλουτίζουν την πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική ζωή του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Οι καντάδες, στο πλαίσιο των οποίων, η λύρα, το μαντολίνο και οι μελωδίες από τις παλιές ρομαντικές εποχές δίνουν τον τόνο και το ρυθμό στον οποίο κινούνται τόσο οι επίσημες εκδηλώσεις όσο και εκείνες που αφορούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στη διάθεση στις παρέες, και στην αναβίωση των εθίμων από χωριό σε χωριό από το μεγαλύτερο έως και το μικρότερο.



Κανταδόροι και μασκαράδες, από τη Ρεθεμνιώτικη Πόρτα στην αρχή της πόλης, την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, μέχρι τον ορεινό Ψηλορείτη, από το Πάνορμο και το Μελιδόνι μέχρι το νότιο Ρέθυμνο τον Πλακιά και στο Σπίλι, στο Ρουσσοσπίτι, στον Μέρωνα, ανταμώνουν για γλέντι, χορό και συναπαντήματα κεφιού και ελπίδας όπου το ζυμάρι σε όλες του τις εκδοχές, η τσικουδιά, το καλό κρασί, οι παραδοσιακοί μεζέδες, η λύρα και οι χοροί δείχνουν το δρόμο για μία διαφορετική πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της καθημερινότητας, από την οποία δεν λείπει και ο σεβασμός και η απόδοση τιμών στις ψυχές που έχουν φύγει μέσα από τα τελετουργικά του Ψυχοσάββατου.

Ξάνθη

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού παραδόθηκε σήμερα η Ξάνθη στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Ένα ξέφρενο χρωματιστό... ποτάμι ανθρώπων, όλων των ηλικιών, παρήλασε στην οδό 28ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την κεντρική πλατεία της πόλης.

Ευφάνταστα άρματα, πολυχρωμες στολές, σφυρίχτρες, σερπαντίνες, κομφετί, δυνατή μουσική που... παιάνιζε από τα ηχεία συνέθεταν την εικόνα. Το κέφι αμείωτο όπως κάθε χρόνο και λαμπερός σύμμαχος, ο ήλιος, που συνδράμει στη καλύτερη διεξαγωγή της παρέλασης.

Καρναβάλι Ξάνθης 2019 2 - Voria.gr


Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι ο έρωτας, για αυτό και οι στολές πολλών πληρωμάτων είναι εμπνευσμένες από τον μικρό θεό της αρχαιότητας.

lov1
lov2


Λαμία

Ξεφάντωσαν οι καρναβαλιστές στο Κινηματογραφικό καρναβάλι της Λαμίας. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης