Φυλάκιση 5-20 χρόνια στους 20 ενόχους για τα γερμανικά υποβρύχια

Φυλάκιση 5-20 χρόνια στους 20 ενόχους για τα γερμανικά υποβρύχια

Εγγύηση 2, 5 εκατ. ευρώ στον πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - Τι ποινές επιβλήθηκαν στους Κάντα, Όσβαλντ, Ευσταθίου, Ματαντό και Αβατάγγελο

papanikolis_submarine
Το ποσό των των 2,5 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλλει ως εγγύηση ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος. Η υψηλότατη εγγυοδοσία του επιβλήθηκε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο του επέβαλλε παράλληλα και την μεγαλύτερη ποινή σε σχέση με τους υπολοίπους κατηγορουμένους στην υπόθεση των υποβρυχίων, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Εμμανουήλ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, την οποία όμως για να μην εκτίσει θα πρέπει να καταβάλλει την εγγύηση των 2,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα να μην παραβιάσει τους εξής περιοριστικούς όρους που του επέβαλλε το δικαστήριο: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους 20 κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι, το δικαστήριο επέβαλλε ποινές φυλάκισης που ξεκινούν τα πέντε έτη και φτάνουν τα 20 έτη κάθειρξης (η οποία επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο τον Ναυπηγείων). Μάλιστα, σε όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση το δικαστήριο έδωσε αναστολή μέχρι την έφεση και ως εκ τούτου όλοι παραμένουν ελεύθεροι.

Εξαίρεση αποτελεί ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης, Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ο οποίος πριν περίπου δυο μήνες παραβίασε το «βραχιολάκι» και από τότε καταζητείται. Ωστόσο, στον Όσβαλντ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, η οποία είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.

Επίσης, με την απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, σε 10 χρόνια κάθειρξη και τον αντιπρόσωπο εξοπλιστικών, Παναγιώτη Ευσταθίου σε 9 έτη. Στον τελευταίο επέβαλε μάλιστα και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τέλος, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όπως και εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών ενώ ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός που το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική εγγύηση επίσης 500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη δικογραφία που δικάστηκε από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορά σε «μαύρα» χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων από την γερμανική HDW -Ferrostaal στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, επί θητείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης