Δρομοκαϊτειο: Νοσηλεύονται 30 μετανάστες αλλά δεν υπάρχει διερμηνέας

Δρομοκαϊτειο: Νοσηλεύονται 30 μετανάστες αλλά δεν υπάρχει διερμηνέας

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝτον τελευταίο μήνα δεν υπάρχουν διερμηνείς αραβικής γλώσσας - Μετανάστης που νοσηλευόταν για δέκα μέρες στο ψυχιατρείο, χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή σε όλο το διάστημα της νοσηλείας του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας

Δρομοκαϊτειο: Νοσηλεύονται 30 μετανάστες αλλά δεν υπάρχει διερμηνέας
Κενή θεραπευτικού περιεχομένου τείνει να είναι η νοσηλεία μεταναστών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τον τελευταίο μήνα δεν υπάρχουν διερμηνείς αραβικής γλώσσας στο ψυχιατρείο Δρομοκαϊτειο, σε ένα μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο που δέχεται τουλάχιστον πέντε ψυχιατρικά περιστατικά που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες σε κάθε εφημερία του.

«Πλην των αυτιστικών που συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε απαράδεκτες συνθήκες στο Δρομοκαϊτειο έπαψαν να προσέρχονται διερμηνείς Αραβικής γλώσσας, ενώ είχε οριστεί η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» να καλύπτει το Νοσοκομείο που χρηματοδοτείται επί τούτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας πως «δεν προσέρχονται διερμηνείς ούτε στο εφημερείο κατά τις ημέρες των εφημεριών, ούτε στις κλινικές που νοσηλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 30 μετανάστες – πρόσφυγες. Κι ενώ η θεραπευτική μέθοδος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη συνέντευξη και την προσέγγιση με τους ασθενείς, αυτή αποδεικνύεται κενό γράμμα χωρίς τη συνδρομή του διερμηνέα.

«Η διερμηνεία ή δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο ή γίνεται μόνο μέσω τηλεφώνου χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανοιχτής ακρόασης, περιφέροντας το ακουστικό του τηλεφώνου μεταξύ θεραπευτή - θεραπευόμενου και διερμηνέα» περιγράφει η Ομοσπονδία τις πρακτικές που εξ ανάγκης ακολουθούνται από τους επαγγελματίες υγείας, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους αλλοδαπούς ψυχικά ασθενείς.

Πρόκειται, μάλιστα, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, για επιθετικούς ασθενείς, λόγω και έργω, ετεροκαταστροφικούς ή αυτοκαταστροφικούς.

«Χωρίς τη δυνατότητα μετάφρασης είναι αδύνατη όμως η διερεύνηση της ψυχοπαθολογίας, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η αποτελεσματική θεραπεία» διαπιστώνεται.

Απόπειρα αυτοκτονίας από μετανάστη

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει και ένα βαρύ ψυχιατρικό περιστατικό που κλήθηκε να διαχειριστεί το προσωπικό του Δρομοκαϊτειου. Την περασμένη Δευτέρα, νοσηλευόμενος επί 10ημέρου μετανάστης, χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή σε όλο το διάστημα της νοσηλείας του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας - με κονσερβοκούτι έκοψε πολύ βαθιά το χέρι του και τις φλέβες του.

«Ευτυχώς, λόγω της ετοιμότητας του νοσηλευτικού προσωπικού, η εξέλιξη δεν απέβη μοιραία. Είναι σοβαρή η κατάστασή του. Ήταν ωστόσο αδύνατη η συνεννόηση με τον ασθενή που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ασθενής κατά πληροφορίες εισήχθη για νοσηλεία με τη θέλησή του και δήλωσε πως διέμενε στο δρόμο και πως είχε φύγει από Κέντρο Υποδοχής. από τα hot spot.

Κλείσιμο
«Πώς μπορεί να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες του Νοσοκομείου και γιατί πρέπει να στηριζόμαστε σε κάθε ΜΚΟ; Ποιος θα μας πει ποιές είναι οι υποχρεώσεις των ΜΚΟ στην κάλυψη του Νοσοκομείου με διερμηνείς και ποιος τις συντονίζει;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγοντας ζητεί από το Υπουργείο Υγείας την κάλυψη του Νοσοκομείου με μεταφραστική ομάδα, ώστε να ικανοποιούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες επικοινωνίας των μεταναστών και προσφύγων, διευκολύνοντας τις συνθήκες νοσηλείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης