Δρομοκαϊτειο: Νοσηλεύονται 30 μετανάστες αλλά δεν υπάρχει διερμηνέας

dro09_2

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝτον τελευταίο μήνα δεν υπάρχουν διερμηνείς αραβικής γλώσσας - Μετανάστης που νοσηλευόταν για δέκα μέρες στο ψυχιατρείο, χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή σε όλο το διάστημα της νοσηλείας του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας

Κενή θεραπευτικού περιεχομένου τείνει να είναι η νοσηλεία μεταναστών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τον τελευταίο μήνα δεν υπάρχουν διερμηνείς αραβικής γλώσσας στο ψυχιατρείο Δρομοκαϊτειο, σε ένα μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο που δέχεται τουλάχιστον πέντε ψυχιατρικά περιστατικά που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες σε κάθε εφημερία του.

«Πλην των αυτιστικών που συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε απαράδεκτες συνθήκες στο Δρομοκαϊτειο έπαψαν να προσέρχονται διερμηνείς Αραβικής γλώσσας, ενώ είχε οριστεί η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» να καλύπτει το Νοσοκομείο που χρηματοδοτείται επί τούτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας πως «δεν προσέρχονται διερμηνείς ούτε στο εφημερείο κατά τις ημέρες των εφημεριών, ούτε στις κλινικές που νοσηλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 30 μετανάστες – πρόσφυγες. Κι ενώ η θεραπευτική μέθοδος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη συνέντευξη και την προσέγγιση με τους ασθενείς, αυτή αποδεικνύεται κενό γράμμα χωρίς τη συνδρομή του διερμηνέα.

«Η διερμηνεία ή δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο ή γίνεται μόνο μέσω τηλεφώνου χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανοιχτής ακρόασης, περιφέροντας το ακουστικό του τηλεφώνου μεταξύ θεραπευτή - θεραπευόμενου και διερμηνέα» περιγράφει η Ομοσπονδία τις πρακτικές που εξ ανάγκης ακολουθούνται από τους επαγγελματίες υγείας, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους αλλοδαπούς ψυχικά ασθενείς.

Πρόκειται, μάλιστα, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, για επιθετικούς ασθενείς, λόγω και έργω, ετεροκαταστροφικούς ή αυτοκαταστροφικούς.

«Χωρίς τη δυνατότητα μετάφρασης είναι αδύνατη όμως η διερεύνηση της ψυχοπαθολογίας, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η αποτελεσματική θεραπεία» διαπιστώνεται.

Απόπειρα αυτοκτονίας από μετανάστη

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει και ένα βαρύ ψυχιατρικό περιστατικό που κλήθηκε να διαχειριστεί το προσωπικό του Δρομοκαϊτειου. Την περασμένη Δευτέρα, νοσηλευόμενος επί 10ημέρου μετανάστης, χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή σε όλο το διάστημα της νοσηλείας του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας - με κονσερβοκούτι έκοψε πολύ βαθιά το χέρι του και τις φλέβες του.

«Ευτυχώς, λόγω της ετοιμότητας του νοσηλευτικού προσωπικού, η εξέλιξη δεν απέβη μοιραία. Είναι σοβαρή η κατάστασή του. Ήταν ωστόσο αδύνατη η συνεννόηση με τον ασθενή που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ασθενής κατά πληροφορίες εισήχθη για νοσηλεία με τη θέλησή του και δήλωσε πως διέμενε στο δρόμο και πως είχε φύγει από Κέντρο Υποδοχής. από τα hot spot.

«Πώς μπορεί να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες του Νοσοκομείου και γιατί πρέπει να στηριζόμαστε σε κάθε ΜΚΟ; Ποιος θα μας πει ποιές είναι οι υποχρεώσεις των ΜΚΟ στην κάλυψη του Νοσοκομείου με διερμηνείς και ποιος τις συντονίζει;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγοντας ζητεί από το Υπουργείο Υγείας την κάλυψη του Νοσοκομείου με μεταφραστική ομάδα, ώστε να ικανοποιούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες επικοινωνίας των μεταναστών και προσφύγων, διευκολύνοντας τις συνθήκες νοσηλείας.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ποιος κιαρατάς άνοιξε τα σύνορα το 1992

Mάθανε ότι αγαπιόμαστε πλάκωσαν και οι γύφτοι... εδώ ταιριάζει αυτό!

Σοφία

Τι τον θέλετε ρε τον διερμηνέα, τρέλα πουλάνε δεν ειναι τρελοί.

Εδώ δεν υπάρχουν κρεβάτια

στο εφημερείο. Θα υπάρχει μεταφραστής? Πλάκα έχετε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

598425_10151800416624772_743237502_n

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι  έχουμε διορία μέχρι τις 11 Ιουνίου  προκειμένου να συμμετάσχουμε


tess0

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη - Μεγάλη κινητοποίηση Ρομά για την ομιλία του πρωθυπουργού, όπως είχε συμβεί και κατά την πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία - Πολίτες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σήκωσαν πανό «Τσίπρα προδότη» και τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή» - Τουλάχιστον οκτώ εξ αυτών προσήχθησαν

64
polakis

Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στους γιατρούς των διαγνωστικών, τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από μια κινητοποίηση για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό