Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση βιταμινών στα γυμναστήρια

sympliromata-diatrofis-poious-aforoyn_6287_XL

Ο κλάδος των φαρμακοποιών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και οι γυμναστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν ομόφωνα και κατηγορηματικά την απόσυρση της διάταξης

Δυναμώνει συνεχώς το μέτωπο των επιστημονικών φορέων ενάντια στο άρθρο 74 που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» και το οποίο προωθεί την ανεξέλεγκτη πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και ανοίγει την πόρτα αυτών των χώρων σε παροχές διαιτολογικών αλλά φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών.

Ο κλάδος των φαρμακοποιών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και οι γυμναστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν ομόφωνα και κατηγορηματικά την απόσυρση της διάταξης.

Με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχει σταλεί επιστολή στους Προέδρους των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών, στους προέδρους των δευτεροβαθμίων Υγειονομικών Συνδικαλιστικών Οργάνων και στις Επιστημονικές Εταιρείες, καλώντας τους να λάβουν θέση για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.Σημειώνεται πως για το θέμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε να καταλαμβάνεται εξ απήνης, δηλώνοντας άγνοια για τις διατάξεις του άρθρου, παρά το γεγονός ότι αφορά σκευάσματα που ελέγχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

«Με τη διάταξη αυτή νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη διάθεση παντός είδους σκευασμάτων μέσω των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων και κυρίως των εφήβων και των νέων, καθώς τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνται ελεύθερα δίχως την συμβουλή, τον έλεγχο και την εποπτεία ενός Επιστήμονα Υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος. Εγκρίνεται με τη διάταξη αυτή επίσης, η απουσία ενημέρωσης για τις παρενέργειες από τη λήψη αυτών των σκευασμάτων (όπως η υπερβιταμίνωση), η έλλειψη οδηγιών για την ορθή λήψη, για τη δοσολογία και για το ποιοι κίνδυνοι συνοδεύουν την διάθεση και χρήση όλων αυτών των σκευασμάτων» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι «αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των υγειονομικών και των επιστημόνων, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, να στηρίξουν μέσα από το θεσμικό τους ρόλο τον αγώνα αυτόν».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το σχέδιο Νόμου χαρακτηρίζοντας εγκληματική την πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού.«Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων. Κι αυτό διότι επιτρέπει τη χορήγησή τους χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας. Αλληλοστηριζόμαστε και με άλλους επιστημονικούς φορείς, των οποίων τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα καταπατώνται με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και επιμένουμε στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Φυσικοθεραπευτές

Την απόσυρση του άρθρου 74 ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, προειδοποιώντας μάλιστα με κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος,τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έτσι η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών ΠΦΥ.

«Δεν δεχόμαστε επ΄ ουδενί η παροχή υπηρεσιών Υγείας να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους φορείς Υγείας. Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος», δηλώνει ο πρόεδρος κ.Πέτρος Λυμπερίδης.

«Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, καθώς δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα η απόσυρση του επίμαχου άρθρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γι αυτό καλούμε το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει καθώς είναι αρμόδιο για να προασπίσει της υγεία των πολιτών», προσέθεσε.

Διατροφική υποστήριξη στα γυμναστήρια

Δυσφορία εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) ζητώντας να αποσυρθεί το άρθρο 74. Η ρύθμιση προβλέπει πως γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων θα μπορούν να παρέχουν στα μέλη τους (β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή(…).

Η προτεινόμενη διάταξη «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το Π.Δ 133/2014, το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων», εξηγεί ο Σύλλογος. Όπως αναφέρουν, η προτεινόμενη ρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!

«Οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική, απότοκες των μνημονίων, οι οποίες μετά βεβαιότητας, αν δεν αποτελούν συνέπεια προχειρότητας, έρχονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μη συμφέροντα. Απόδειξη δε της καταφανούς απαξίας του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου αποτελεί και το γεγονός ότι μια τέτοια διάταξη που ευτελίζει ευθέως τα νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, τίθεται σε διαβούλευση με την μορφή του κατεπείγοντος, με προφανή σκοπό να περιορίσει την συντεταγμένη και ορθολογική απόκρουση των ανωτέρω αλλαγών», προσθέτει ο Σύλλογος.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

γιατι ρε φιλε?

ειδατε κανεναν φαρμακοποιο να σας αποτρεπει απο το αγοραζετε μια χουφτα βιταμινες και συμπληρωματα? γιατι να μην πωλουνται οι βιταμινες και στα γυμναστηρια εδω μεχρι και το λιντλ εχει. μονο που στο φαρμακειο η βιταμινη c εχει 10 ευρω ενω στο σουπερ εχει 2 ευρω αυτη ειναι η διαφορα.

Semper Fidelis

Ουστ φαρμακοτριφτες! Μία ζωη το συμφέρον και την τσεπουλα σας κοιτουσατε...

Φωνάζουν για την κονόμα

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι πρωτεϊνες και πολυβιταμίνες πωλούνται από πολυκαταστήματα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Εδώ φωνάζουν οι διάφοροι συνδικαλιστές των επαγγελματιών της υγείας γιατί θέλουν τον καταναλωτή ως εγκλωβισμένο πελάτη τους. Τα ίδια έλεγαν με το βρεφικό γάλα η τιμή του οποίου έπεσε κατακόρυφα μόλις επετράπη η πώληση του από τα supermarkets. Φτάνει πια με την υποκρισία τους ότι ενδιαφέρονται για την υγεία του κόσμου. Για την τσέπη τους ενδιαφέρονται και τίποτα παραπάνω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kuklwma_ar

Το κύκλωμα έφερνε γυναίκες από το εξωτερικό, τις «έριχνε» σε οίκους ανοχής και ξέπλενε το μαύρο χρήμα αγοράζοντας τυχερά δελτία και επενδύοντας σε επιχειρήσεις εστίασης στη Μήλο, ακίνητα στην Αθήνα και πολυτελή οχήματα

5
kedro_dromoi

Κίνηση στους δρόμους: Κινητοποιήσεις για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο και τις αλλαγές στα Εργασιακά - Δείτε LIVE εικόνα από τους δρόμους, επιλέγοντας την πιο «έξυπνη» διαδρομή  - Κυκλοφοριακό «χάος» στους δρόμους λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς