Φωτιά στο Μάτι: Γνώριζαν ότι μόνο στην Αττική θα έπνεαν άνεμοι 7 μποφόρ αλλά υποτίμησαν τον κίνδυνο

Φωτιά στο Μάτι: Γνώριζαν ότι μόνο στην Αττική θα έπνεαν άνεμοι 7 μποφόρ αλλά υποτίμησαν τον κίνδυνο

Έναν νομό είχαν να προσέξουν και δεν το έκαναν - Αντίθετα, αποδυνάμωσαν την Ανατολική Αττική μεταφέροντας δυνάμεις στην Κινέτα

documento_mati_arthro
Νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά στον μακρύ κατάλογο των λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι. Ο Αντώνης Φούσας, ενεργώντας ως πληρεξούσιος δικηγόρος και συνήγορος των οικογενειών πολλών θυμάτων της τραγωδίας της 23ας Ιουλίου 2018, έδωσε εντολή στον τεχνικό σύμβουλο, κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση, να ζητήσει στοιχεία για τους ανέμους από την ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα «εάν από την προηγουμένη ημέρα (22-7-2018) ενημερώθηκαν η Περιφέρεια Αττικής και άλλοι αρμόδιοι Φορείς, ότι την επομένη (23-7), οι καιρικές συνθήκες θα ήταν επικίνδυνες για μεγάλη πυρκαγιά».

Οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές: 

1). Ότι από ώρα 11.00 της 22ας Ιουλίου 2018 (δηλ. την προηγούμενη της τραγωδίας) ενημερώθηκε η Περιφέρεια και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (μάλιστα εστάλη και σχετικός χάρτης), ότι ο βαθμός επικινδυνότητας θα είναι πολύ υψηλός και άρα θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως προβλέπει ο Ν. 3013/2002 και ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε και γι΄ αυτό είχαμε τη μεγάλη τραγωδία.

2). Ότι στους γειτονικούς νομούς (Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία κ.λ.π.) της περιοχής στην Κινέττα δεν προβλέπονταν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εν αντιθέσει με την Αττική και επομένως, θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Κινέττα πυροσβεστικά μέσα από τις περιοχές αυτές και όχι από την Ανατολική Αττική.

Επισημαίνεται πως το αίτημα υποβλήθηκε αρχικά στην Πυροσβεστική η οποία καθυστέρησε να δώσει απαντήσεις  με αποτέλεσμα ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων να ζητήσει από τον κ. Γκουρμπάτση να επευθυνθεί στην ΕΜΥ.

Τα σχετικά έγγραφα:
Κλείσιμο
emy_apadisi_mesa4_mosaic




emy_apadisi_mesa
emy_apadisi_mesa2

Η ενημερωτικό σημείωμα του κ. Γκουρμπάτση προς τον δικηγόρο των οικογενειών:


Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ (ΚΕΠΠ), συνεπώς και το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΣΚΕ) και το 199 ΣΕΚΥΠΣ και το ΣΚΕΔ (όλα του ΠΣ), γνώριζαν από την 11:00 πμ της 22 Ιουλίου 2018 ότι την επομένη δηλαδή 23 Ιουλίου 2018 - ημέρα της φονικής πυρκαγιάς - τόσο για την ένταση των ανέμων ( 6- 7 μποφόρ, συνεπώς με ριπές μεγαλύτερης έντασης) που θα επικρατούσαν στην Περιφέρεια Αττικής - η μοναδική από όλες τις Περιφέρειες της Επικράτειας με αυτήν την ένταση - καθώς και την κατεύθυνση των ανέμων (Δυτική - Βορειοδυτική) και θερμοκρασία 39 βαθμού Κελσίου. Παρά ταύτα, δεν εξέδωσε Χάρτη Επικινδυνότητας Πυρκαγιά με Κατηγορία Κινδύνου 5 (Συναγερμός) αλλά 4 και βέβαια:

α) Δεν υπήρξε πριν την πυρκαγιά της Κινέττας και πριν την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης εναέρια επιτήρηση με πτητικό μέσο, σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής,

β) Έπρεπε η Ηγεσία ΠΣ να δώσει εντολή μετακίνησης πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων Νομών ΠΕ.ΠΥ.Δ (Περιφερειών), πχ Νομό Αρκαδίας (Πελοποννήσου) κλπ και

γ) Ήταν απαγορευτικό να μετακινήσει 6 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα της Ανατολικής Αττικής και κυρίως τα 4 οχήματα από τον 12ο ΠΣ Αθηνών και την ΠΥ Νέας Μάκρης (δίπλα στη φονική πυρκαγιά) για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κινέττας.

δ) Να τεθεί το πυροσβεστικό προσωπικό σε μερική επιφυλακή από τις πρωινές ώρες της 23 Ιουλίου 2018 και μετά την πυρκαγιά της Κινέττας, σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Υπηρεσιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής και σε μερική επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος.

ε) Δεν επιτρέπονταν, υπό αυτέ τις συνθήκες, να μεταβεί το συντονιστικό πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου BK-117 C, στη Βόρεια Ελλάδα (Xαλκιδική) για αεροδιακομιδή ασθενούς την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και να επιστρέψει την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω, όχι μόνον η Ηγεσία του ΠΣ αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις πολιτικής προστασίας, όπως ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΕΔ, ΕΚΑΒ, Περιφέρειες και Δήμοι της Αττικής γνώριζαν, αν τους ενημέρωσε από την 22 Ιουλίου 2018 το ΚΕΠΠ για τα μετεωρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ και να ήταν σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας,

Mε ιδιαίτερη εκτίμηση
Ανδριανός Γκουρμπάτσης

klimaka_anemou_mesa


Το ενημερωτικό σημείωμα προς τον κ. Φούσα:
emy_apadisi_mesa3_mosaic



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης