Σημαντική πρωτοβουλία Καμίνη για το κέντρο της Αθήνας

Σημαντική πρωτοβουλία Καμίνη για το κέντρο της Αθήνας

Ο δήμαρχος Αθηναίων φιλοδοξει να αναβαθμίσει την αισθητική και την οικονομική κατάσταση του κέντρου, εγκαινιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη στο Τετράγωνο»  - Τι παρεμβάσεις σχεδιάζει να κάνει στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο» μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου

plateia_omonoias
Να δώσει νέα «πνοή» στο κέντρο της Αθήνας φιλοδοξεί ο Δήμος Αθηναίων μέσα από μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη στο Τετράγωνο». Με τη συνδρομή των κατοίκων και των τοπικών επιχειρηματιών, ο δήμος οραματίζεται να αναβαθμίσει την αισθητική της πρωτεύουσας και να την ενισχύσει οικονομικά, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις «πληγές» που προκάλεσε η πολυετής κρίση.

Πιο συγκεκριμένα ο δήμος Αθηναίων κινείται στη λογική του «αστικού βελονισμού» και παρεμβαίνει ήπια και σε μικρή κλίμακα σε στοχευμένα σημεία, του αστικού ιστού, ώστε το το κέντρο της Αθήνας να αποτελέσει πόλος έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της Αττικής.

Δράση «Κατάστημα στο Κέντρο»

Ήδη ο Δήμος Αθηναίων έχει δρομολογήσει ενέργειες, όπως το πιλοτικό άνοιγμα κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται σε συγκεκριμένους δρόμους του Κέντρου, ώστε να στεγάσουν κάποια δραστηριότητα και να συμβάλλουν στη συντήρηση και βιωσιμότητα των παρεμβάσεων εξωραϊσμού κομβικών σημείων της πόλης. Τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση. Ως περιοχή υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται μια περιοχή στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο», μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου.

Πρώτο σημείο παρέμβασης η Πλατεία Θεάτρου

Η δράση «Κατάστημα στο Κέντρο» αρχίζει από μια ιστορική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Θεάτρου. Η Πλατεία Θεάτρου είναι μια από τις παλαιότερες πλατείες της Αθήνας, όπου, από το 1840 λειτούργησε το πρώτο λιθόκτιστο θέατρο της πόλης (γνωστό ως «Θέατρο Μπούκουρα»). Εκεί Αθηναίοι διαφόρων κοινωνικών τάξεων έφταναν στην πλατεία με άμαξες για να παρακολουθήσουν όπερες και λυρικά δράματα και να συγχρωτιστούν στους λασπωμένους δρόμους, όπου μετά την παράσταση στηνόταν λαϊκή πανήγυρη. Το θέατρο κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στη θέση του χτίστηκε, σύμφωνα με το όραμα του Αριστείδη Διπλάρη, μια σχολή με πρωταρχική αποστολή να παρέχει, σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών, τη δυνατότητα εκμάθησης τεχνικών επαγγελμάτων.

Η πλατεία μετατράπηκε από πολιτιστικό, σε παιδαγωγικό και τεχνολογικό κέντρο, με πυρήνα τη Διπλάρειο Σχολή της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας, που λειτουργεί εκεί από το 1932. Λόγω της εγγύτητας με την υπαίθρια δημοτική αγορά, παράλληλα άνθισε και το εμπόριο– με τα γνωστά τσαγκαράδικα και δερματάδικα να δίνουν τον τόνο στην περιοχή. Αν και αυτή η έντονη δραστηριότητα έχει πλέον εκλείψει, τα ίχνη της παλιάς χρήσης της πλατείας, τα νεοκλασικά κτίρια, οι παραδοσιακές ταβέρνες, η Διπλάρειος - που εξακολουθεί να λειτουργεί ως παιδαγωγικό και πολιτιστικό κέντρο - αλλά δημοφιλής χώροι διασκέδασης, είναι ακόμα εκεί, έτοιμα να επανενεργοποιηθούν.

20180522_115436
Κλείσιμο


Η Πρόκληση

Ο στόχος του προγράμματος της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» είναι να δώσει πνοή στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από μια ιστορική πλατεία της πόλης, την πλατεία Θεάτρου.

Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο μπορεί αυτό που λέμε οργάνωση της αστικής εμπειρίας να επανέλθει στο συγκεκριμένο τόπο; Και πώς γίνεται οι δημιουργοί της πόλης να δημιουργήσουν ζωντανούς χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν και να «επιβιώσουν» μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τη συμβολική σημασία της πλατείας Θεάτρου ως χώρου συνάντησης, εργασίας και ανταλλαγής, ώστε η πλατεία να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Στην ουσία, δημιουργείται, με την υποστήριξη του Δήμου, ένα μεγάλο, συλλογικό, ανοιχτό εργαστήριο, όπου καλλιτέχνες και δημιουργοί θα μπορούν να δικτυώνονται και να συνεργάζονται, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Στη συγκεκριμένη γειτονιά, ο Δήμος θέλει να προάγει τη δημιουργική δραστηριότητα καλλιτεχνικών ομάδων και ομάδων επιμελητών, που θα «στήσουν» πολυσυλλεκτικούς χώρους δημιουργίας και ένταξης για να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την περιοχή. Η δράση «Κατάστημα στο κέντρο» στην Πλατεία Θεάτρου προκρίνει ως προτεινόμενες χρήσεις όσες εμπίπτουν στη θεματική του Πολιτισμού, δηλαδή δημιουργία χώρων που θα φιλοξενούν πολιτισμικά προγράμματα, εκθέσεις, βιβλιοθήκες και εργαστήρια δημιουργικών ομάδων.

20180522_115247

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δηλώνει σχετικά: «Το πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ2 και πιο συγκεκριμένα η δράση για την αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο κέντρο, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία που, αν πετύχει, μπορεί το επόμενο διάστημα να αλλάξει σημαντικά την εικόνα του κέντρου. Ασφαλώς, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα με τα κλειστά καταστήματα στην πόλη, που είναι αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για δώσουμε ξανά ζωντάνια σε περιοχές και πλατείες του κέντρου που έχουν ερημοποιηθεί και, κατ' επέκταση, υποβαθμιστεί. Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να δώσουμε μαζί πνοή στην πόλη και να διαμορφώσουμε από κοινού την ταυτότητα της σύγχρονης Αθήνας».

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες στο:  http://www.polis2.thisisathens.org, https://www.facebook.com/polistotetragono/ ,  instagram.com/polishttps://www.instagram.com/polistotetragono/totetragono
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης