Σε 3.050 υπολογίζει τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

02381690

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα στη Στοά του Βιβλίου, 1272 ασυνόδευτα παιδιά, είναι, είτε άστεγα, είτε σε άτυπη στέγαση/φιλοξενία, ή σε άγνωστη τοποθεσία!

Τα κίνητρα και τις εμπειρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκαταλείπουν άτυπα τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, διερεύνησε το πρόγραμμα «Ακολουθώντας τα βήματά τους», που παρουσιάστηκε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου. Πρόκειται για μία σύμπραξη των οργανώσεων Faros, SolidarityNow, Μέριμνα (Merimna), CIVISplus και Κέντρο Ημέρας Βαβέλ. Τα στοιχεία για αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου κι Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν παράγοντες ώθησης καθώς και έλξης για την άτυπη φυγή.

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η Θεοδώρα Τσοβιλή παρουσίασε κάποια στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι και την 15η Απριλίου 2018, στην Ελλάδα βρίσκονταν 3050 ασυνόδευτα παιδιά, 96,2% αγόρια και 3,8% κορίτσια - και 1099 παιδιά μπορούν να διαμείνουν σε 49 ξενώνες. Οι ξενώνες αυτοί λειτουργούν με την αμέριστη προσπάθεια, προσήλωση των ΜΚΟ. Ακόμη, το 72% των ασυνόδευτων παιδιών βρίσκονται στη λίστα αναμονής, δηλαδή 2200 παιδιά βρίσκονται σε λίστα τοποθέτησης σε δομή φιλοξενίας, 103 παιδιά είναι υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, 186 παιδιά βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 369 παιδιά σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, 272 σε 6 ξενοδοχεία που έχει νοικιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Συνολικά 1272 ασυνόδευτα παιδιά, το 42% δηλαδή, είναι, είτε άστεγα, είτε σε άτυπη στέγαση/φιλοξενία, ή σε άγνωστη τοποθεσία. Στη συνέχεια, η κ. Τσοβιλή ανέφερε κάποιους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση.

«Όσο δεν έχουμε σωστές κι αρκετές δομές φιλοξενίας, τόσο θα αυξάνεται κι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται πιθανώς στο δρόμο, ή σε άλλες ύποπτες δομές φιλοξενίας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. «Παλεύουμε για έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό κι εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για το παιδί, θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η αξιολόγηση και ο καθορισμός του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Επιπλέον, επιθυμούμε τη βελτίωση της συνεργασίας με τις εθνικές χρηματοδοτικές πηγές (πχ, AMIF) καθώς και τη διεύρυνση των εναλλακτικών μορφών φροντίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Τέλος, επιδιώκουμε τη βελτίωση του ρυθμού ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν τις οικογενειακές επανενώσεις, καθώς και τον καταμερισμό του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε η κ. Τσοβιλή.

Παίρνοντας το λόγο ο project manager του προγράμματος, Κένεθ Μπράντ, εκ μέρους της οργάνωσης «FAROS», σημείωσε: «Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση - EPIM (που αποτελείται από 25 ευρωπαϊκά ιδρύματα) μαζί με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Λάτση. Σκοπός του ήταν ο εντοπισμός των ασυνόδευτων παιδιών στους δρόμους, όπως επίσης και να σιγουρευτούμε για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και να συνεισφέρουμε στη μείωση των φαινομένων της άτυπης φυγής.

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ότι 42% από τα ασυνόδευτα ανήλικα έφυγε άτυπα από τους ξενώνες μέσα στις πρώτες 10 μέρες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΚΚΑ, ο μέσος όρος διαμονής ήταν 51 μέρες. Όταν ένα παιδί φεύγει άτυπα δεν γίνεται μόνο ένα ακόμα νούμερο στα στατιστικά για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρώπη, αλλά ακόμη χειρότερα κινδυνεύει να γίνει θύμα trafficking ή θύμα εκμετάλλευσης για άλλους λόγους».

Η ερευνήτρια, Μαρία Γκιόκα, στη συνέχεια, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία ασυνόδευτων ανηλίκων που έφθασαν στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν, με τα αγόρια να αποτελούν το 90% του συνολικού πληθυσμού. Εξετάζοντας τους παράγοντες ώθησης καθώς κι έλξης για την άτυπη φυγή των ασυνόδευτων παιδιών, διαπιστώθηκε ότι η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε άλλη χώρα αποτελεί τον βασικότερο λόγο εγκατάλειψής των δομών φιλοξενίας που διαμένουν.

Ακόμη, οι προσδοκίες από την οικογένειά του να συνεχίσουν το ταξίδι τους κι η επιθυμία τους να επανενωθούν με την οικογένειά τους σε άλλες χώρες, συνιστά έναν ακόμη παράγοντα για άτυπη φυγή. Κίνητρα αποτελούν ακόμη η έλλειψη ή η καθυστέρηση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης, η έλλειψη ασφάλειας, οι διαφωνίες σχετικά με τους κανόνες στις δομές φιλοξενίας, η έλλειψη υπηρεσιών κι οι ακατάλληλες συνθήκες, η απουσία συνομήλικων, καθώς επίσης κι η έλλειψη δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και μελλοντικών προοπτικών.

Όσον αφορά στα συναισθήματα που δημιουργούνται μετά την άτυπη φυγή απ΄ τις δομές φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι, από τη μία πλευρά ορισμένοι μέσω αυτής της απόφασης κατάφεραν να βρουν ένα μέρος για να ζήσουν με καλύτερες συνθήκες, ή να ακολουθήσουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς μία άλλη χώρα. Από την άλλη, κάποιοι αισθάνθηκαν άγχος . Όλοι ωστόσο που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη στέγασης.

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν διατρέξει κινδύνους ταξιδεύοντας μόνοι τους, εμπλεκόμενοι με διακινητές κι εμπόρους ανθρώπων όταν έφευγαν από τις δομές φιλοξενίας. Γι' αυτό το λόγο, όπως σημειώθηκε από τους ομιλητές, «είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε συζητήσεις για τον εντοπισμό υγιών συμπεριφορών και κινδύνων». 

Την εκδήλωση συντόνιζε η διευθύντρια επικοινωνίας της οργάνωσης ‘' SolidarityNow''

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Λοχιας

κολπο ειναι, ασυνοδευτα μεχρι να παρουν την παραμονη,,,, μετα ερχεται ο μπαμπας η μαμα και ολο του το σοι οταν θα γινει η επανενωση οικογενειας!!!

Ανηλικα...

...30 χρονών για συριζαίες θείτσες και ζαίους θείτσους ;-)

Σαφή προειδοποίηση

στέλνει προς όλες τις χώρες που έχουν πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας Παιδιών. Με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η είσοδος των προσφυγόπουλων στα σχολεία α προκαλέσει πολλά προβλήματα, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών είναι καλλιεργημένα αισθήματα μίσους και ειδικά, θρησκευτικού, όπως οι γονείς τους. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αστυνομικής Κρατικής Προστασίας στην Φρανκφούρτη, Wolfgang Trusheim, χαρακτηρίζει “παιδικό μίσος” το φαινόμενο και προβλέπει μια σειρά εξεγέρσεων και επιθέσεων στα σχολεία. Ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας Παιδιών, στη σχετική του ανακοίνωση υπογραμμίζει: “Εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως γονείς ανατρέφουν τα παιδιά τους με βάση το μίσος και την βία, τότε θα πρέπει να δράσουν κοινωνικοί λειτουργοί”. 06/10/2016 - BankingNews Δ.Ν.

Κυνικός

Να πάει να πνιγεί η Άπατη Αρμοστεία. Και πού γνωρίζει τις πραγματικές ηλικίες των "ανηλίκων"; Και ποιος την διόρισε δερβέναγα στη χώρα μας; Φυσικά, η Αριστερά και οι φιλε-left...

Τρίχες Συριζέικες

Ασυνόδευτοι ανήλικοι σαν τον Μαχμούτ το ντε και καλά 15χρονο (30 φεύγα βρέθηκε) που έριξε από γκρεμό τη φοιτήτρια στην Κέρκυρα και σκότωσε τη 19χρονη εθελόντρια στη Γερμανία... Άσυνόδευτοι ανήλικοι γενειοφόροι με look 40χρονου και ποινικό μητρώο σαν του Μέγγελε! Ρε ουστ από δω χάμω με τα ανθρωποφάγα βδελύματα της θρησκείας του μίσους.

joy

Αυτα συμβαινουν οταν δεν υπαρχει οργανωση, σχεδιασμος και τεραστια ροη του καθε ενα στη χωρα. Ουτε να προστατευσεις μπορεις ουτε να εστιασεις. ΑΝΟΗΤΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΞΕΣΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ απαρτιζουν την 5Α της Ελληνικης παρωδιας και μετα το χαος.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

patra

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ήταν αρκετός ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Γεωργίου και περίμενε κάτω από την βροχή με τις ομπρέλες για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης του καρναβαλιού

big_syllalitirio

Εντυπωσιακή υπήρξε η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Επιτροπής για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την συμφωνία των Πρεσπών για συλλογή υπογραφών με αίτημα την διεξαγωγή του

2
eliamep

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων  θα συζητήσει με τους Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας « Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ λίγους μόλις μήνες πριν διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές