Καμίνης: Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα φέρει κατακερματισμό, συναλλαγή και ακυβερνησία

dimotiko_symvoulio_athina

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση για τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της απλής αναλογικής 

Το θέμα συζητήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Αθήνα, η οποία και αποτύπωσε τις διαφορετικές θέσεις των παρατάξεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εκτίμησε ότι το μέτρο θα πλήξει την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα των δήμων, προειδοποιώντας για «κατακερματισμό, συναλλαγή, ακυβερνησία» που θα καταστήσουν ακόμη πιο συγκεντρωτικό το κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι τα χρόνια της κρίσης, που το κράτος κατέρρεε, οι δήμοι κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες με δράσεις για τις οποίες δεν είχαν αρμοδιότητες διασφαλίζοντας «μια κανονικότητα στις πόλεις».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η απλή αναλογική για την ανάδειξη Δημοτικών Συμβούλων την πρώτη Κυριακή και των δημάρχων σε β΄ γύρο μεταξύ των δυο πρώτων, εάν κανείς την πρώτη Κυριακή δεν έχει αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία θα οδηγήσει σε ένα δήμαρχο με «ισχυρή λαϊκή ψήφο, που δεν θα ασκεί αρμοδιότητες. Δεν θα έχει πλειοψηφία και θα είναι σε συνεχή συναλλαγή και ένα πάρε -δώσε και υπό τη δαμόκλειο σπάθη του εκβιασμού από κάθε μειοψηφία».

Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρήγα Αξελού, που υπενθύμισε ότι η πάγια αναλογική είναι πάγια θέση της παράταξής του, καθώς οι σημερινές «πλειοψηφίες» στα Δημοτικά Συμβούλια είναι δυσανάλογες με τη ψήφο που έλαβαν.

Ο κ. Αξελός κατηγόρησε τον κ. Καμίνη για ταύτιση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ενώ απέρριψε τα περί μη σταθερότητας στις διοικήσεις. «Για ποια σταθερότητα των δήμων μιλάτε; Των καταχραστών του δημοσίου που είναι στις φυλακές; Των καταχραστών πολύ μικρών δήμων που καταχρώνται οι δήμαρχοι 600.000 ευρώ; Για ποια σταθερότητα μιλάτε όταν εδώ στο δήμο της Αθήνας είχατε κινήσει διαδικασίες νομικές εναντίον ανθρώπων που αποδεδειγμένα καταχράστηκαν χρήματα σε Νομικά του Πρόσωπα;», ανέφερε.


Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, επισήμανε ότι ο κ. Καμίνης θεωρεί το νομοσχέδιο ως «πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση». Ο κ. Καμίνης δεν έχει δώσει μάχη ενάντια στις περικοπές των Μνημονίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είναι ο κατ΄ εξοχήν μνημονιακός δήμαρχος», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rubikon0

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την ίδια την ΕΛΑΣ μετά την αποκάλυψη ότι ο φρουρός στην πρεσβεία του Ιράν είχε παλιάς τεχνολογίας αναλογικό ασύρματο - Ενημέρωσε την Αμεση Δράση από το κινητό του για την επίθεση του Ρουβίκωνα - «Καμπάνες» για το φιάσκο

gavdos_nisos

Οι μαθητές του Δημοτικού στη Γαύδο θα μείνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα χωρίς μαθήματα - Όμως, η τρίτεκνη δασκάλα που εγκατέλειψε το σχολείο χωρίς να ενημερώσει θα ενταχθεί στον πίνακα αναπληρωτών με προϋπηρεσία, χάρη σε ρύθμιση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου