Καμίνης: Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα φέρει κατακερματισμό, συναλλαγή και ακυβερνησία

Καμίνης: Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα φέρει κατακερματισμό, συναλλαγή και ακυβερνησία

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση για τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της απλής αναλογικής 

dimotiko_symvoulio_athina
Το θέμα συζητήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Αθήνα, η οποία και αποτύπωσε τις διαφορετικές θέσεις των παρατάξεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εκτίμησε ότι το μέτρο θα πλήξει την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα των δήμων, προειδοποιώντας για «κατακερματισμό, συναλλαγή, ακυβερνησία» που θα καταστήσουν ακόμη πιο συγκεντρωτικό το κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι τα χρόνια της κρίσης, που το κράτος κατέρρεε, οι δήμοι κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες με δράσεις για τις οποίες δεν είχαν αρμοδιότητες διασφαλίζοντας «μια κανονικότητα στις πόλεις».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η απλή αναλογική για την ανάδειξη Δημοτικών Συμβούλων την πρώτη Κυριακή και των δημάρχων σε β΄ γύρο μεταξύ των δυο πρώτων, εάν κανείς την πρώτη Κυριακή δεν έχει αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία θα οδηγήσει σε ένα δήμαρχο με «ισχυρή λαϊκή ψήφο, που δεν θα ασκεί αρμοδιότητες. Δεν θα έχει πλειοψηφία και θα είναι σε συνεχή συναλλαγή και ένα πάρε -δώσε και υπό τη δαμόκλειο σπάθη του εκβιασμού από κάθε μειοψηφία».

Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρήγα Αξελού, που υπενθύμισε ότι η πάγια αναλογική είναι πάγια θέση της παράταξής του, καθώς οι σημερινές «πλειοψηφίες» στα Δημοτικά Συμβούλια είναι δυσανάλογες με τη ψήφο που έλαβαν.

Ο κ. Αξελός κατηγόρησε τον κ. Καμίνη για ταύτιση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ενώ απέρριψε τα περί μη σταθερότητας στις διοικήσεις. «Για ποια σταθερότητα των δήμων μιλάτε; Των καταχραστών του δημοσίου που είναι στις φυλακές; Των καταχραστών πολύ μικρών δήμων που καταχρώνται οι δήμαρχοι 600.000 ευρώ; Για ποια σταθερότητα μιλάτε όταν εδώ στο δήμο της Αθήνας είχατε κινήσει διαδικασίες νομικές εναντίον ανθρώπων που αποδεδειγμένα καταχράστηκαν χρήματα σε Νομικά του Πρόσωπα;», ανέφερε.


Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, επισήμανε ότι ο κ. Καμίνης θεωρεί το νομοσχέδιο ως «πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση». Ο κ. Καμίνης δεν έχει δώσει μάχη ενάντια στις περικοπές των Μνημονίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είναι ο κατ΄ εξοχήν μνημονιακός δήμαρχος», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης