Το ΣτΕ ξηλώνει τον ΕΦΚΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
council_mesa

Με ψήφους 17-8 έκρινε παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και την εισφορά του 20% ανατρέποντας ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα - - Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση μιλάει για «πολιτικά παιχνίδια» των δικαστών - Ολο το παρασκήνιο

Βόμβα μεγατόνων θα τραντάξει συθέμελα τον νέο ασφαλιστικό φορέα, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.


β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Κύριος εισηγητής ήταν ο σύμβουλος Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης, συνεπικουρούμενος από τους συναδέλφους του Γεώργιο Τσιμέκα και Αννα Καλογεροπούλου. Να σημειώσουμε ότι την εισήγηση στήριξαν δυναμικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπαγεωργίου και η σύμβουλος Αικατερίνη Χριστοφορίδου.

Ο πλέον όμως μαχητικός και ένθερμος υπερασπιστής της άποψης περί αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ όσον αφορά την ένταξη σε αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών και του ύψους της εισφοράς ήταν ο σύμβουλος Γεώργιος Ποταμιάς, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή αποχώρησε από την αίθουσα της διάσκεψης, για να επανέλθει λίγο αργότερα, επειδή ο πρόεδρος δεν του έδινε τον λόγο προκειμένου να αναπτύξει πλήρως τις απόψεις του.

Το μπαράζ προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου των επιστημονικών φορέων, των εμπόρων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) άρχισε από πέρυσι τον Φεβρουάριο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο. Φορείς αλλά και ιδιώτες σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Το λεγόμενο «χαράτσι» που συνεχώς φουσκώνει (εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και αναδρομικές κρατήσεις) οδηγεί σε εξοντωτική επιβάρυνση τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρρίπτοντας, όπως υποστηρίζουν, την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποβιβάζει τη βόμβα που έρχεται, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σε γνώση των οποίων περιήλθε το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ΣτΕ δηλώνουν αιφνιδιασμένες. Κάποια στελέχη μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για «πολιτικό παιχνίδι του ΣτΕ», χαρακτηρισμό τον οποίο προφανώς και δεν αποδέχονται παράγοντες του νομικού κόσμου και της Δικαιοσύνης, τονίζουν μάλιστα ότι η απόφαση ελήφθη με το συντριπτικό 17-8, επομένως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε αμφιβολία και ένσταση.

Ενημερωμένες πηγές πάντως εκτιμούσαν μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προσθέσει άλλο ένα αγκάθι, και μάλιστα σημαντικό, στην πορεία για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς το ξήλωμα μεταρρυθμίσεων για οποιονδήποτε λόγο προκαλεί πάντα προβλήματα.  Από την άλλη πλευρά, πολύπειρος παράγοντας των Βρυξελλών που μίλησε στο «ΘΕΜΑ», υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως με τις αποφάσεις του ΣτΕ για μισθούς και συντάξεις, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα».  

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται όλο το νομοθέτημα και η αρχιτεκτονική του συστήματος. Και αυτή η νέα απειλή ενσκήπτει τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί στο παρασκήνιο να σπρώξει για το 2020 την περικοπή των κύριων συντάξεων, ώστε να εφαρμοστεί μαζί με το αφορολόγητο.

Ποιος δρόμος έχει ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν; Οι δανειστές συνήθως καλούν την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ χωρίς να αθετήσει τα συμφωνηθέντα. Ενα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες που απαιτεί τη χρήση «τεχνασμάτων». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κατρούγκαλος επινόησε τη μεταρρύθμιση και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων (προσωπική διαφορά) για να καλύψει νομικά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των  συντάξεων με τα μνημόνια του 2011 και του 2012. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν οι δανειστές και στην περίπτωση της απαγόρευσης της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) την οποία το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική.

Οι δανειστές που θέλουν να ισχύσει η απαγόρευση κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσει μια έκθεση ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ.  Ολο τον Απρίλιο, πάντως, θα συνεχιστούν οι διασκέψεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες θα συζητηθούν και άλλες προσφυγές όπως: α) η προσφυγή συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, β) η αναπροσαρμογή (δραματική μείωση) των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ (90)

Μάριος

Eνώ τα μνημόνια είναι συνταγματικά. Η υποκρισία σε όλη της το μεγαλείο

ξυδάκι οι αριστερούληδες

ξυδάκι και σαλονπάς και χαμομηλάκι τα σταλινάκια

Βασίλης

Να προσφύγουν στο κονκλάβιο του ΣΤΕ οι λαμπροί επιστήμονες κ για τον εξοντωτικό φόρο εισοδήματος που συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία με το εξωφρενικό ποσοστό του 14%επι του συνόλου των φόρων, ουαί υμίν... .

εσύ δεν είσαι Βασίλης

Καρανίκας είσαι και γράφεις Καρανίκες

θεοδωρος

Μπραβο στο ΣΤΕ θελουν και να μην πληρωνουν αυτοι που εχουν και να μην κοβουν μια αποδειξη μαυρο χρημα .Για να ξεβρωμισει αυτος ο τοπος θελει πολλα χρονια ΣΥΡΙΖΑ .και θα υπαρξουν

Αριστεροστροφοι φασιστες

Ο τοπος δεν ξεβρωμιζει με την Κόπρο του Αυγείου (Συριζα) στην εξουσια. Η συγκεκριμενη ιδεολογια της αριστερης λαμογιας , των ρουσφετιων , των διορισμων στο δημοσιο και της μασας ειναι μερος του προβληματος και οχι της λυσης.

Νικος

Μπορεις να ζητησεις εξειδικευμενη βοηθεια και μην ντρεπεσαι. Οι αλλαγες του Συριζα σε φορολογικο και ασφαλιστικο για τους ελευθερους επαγγελματιες κινουνται στην λογικη πως κλεβουν και το κρατος αδυνατει να τους ελεγξει κι επομενως επιβαλει απιθανους συντελεστες. Για οσα λαμογια ομως εχουν κανει επιστημη στα μαυρα λειτουργουσαν οι αλλαγες του Συριζα σαν επιβραβευση. Τελος, πολλοι γνωστοι οπαδοι ψηφοφοροι της αριστερας ειχαν εδω και δεκαετιες την αποψη πως οφειλουν να φοροδιαφευγουν και να ζημιωνουν εναν κρατος που το διαφεντευουν κυβερνησεις καπιταλιστικες.

Ανόητε Θόδωρε

οι εισφορές του Κατρούγκαλου αφορούν τους τίμιους που κόβουν αποδείξεις. Δεν αφορούν τους συριζαίους που δεν κόβουν αποδείξεις, δηλώνουν όλοι 6 χιλιάρικα το χρόνο εισόδημα και πληρώνουν ενθουσιασμένοι τα 169 ευρώ ΕΦΚΑ, που λέει και ο άλλος ο απατεώνας

Μακης

Μιλάνε οι εφευρέτες τις λαμογιας κ του ρουσφετιου αντιλαμβάνεται κανείς τον λόγο ,μην ανησυχείτε οσω νουπω θα έρθετε στην εξουσία άλλωστε είστε επαγγελματίες .....

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ .ΟΥΤΕ Η ΣΤΑΧΤΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ.

Γιατρός

Φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη η Ελλάδα που αντιστέκεται, υπάρχει ακόμη Δικαιοσύνη, μπράβο τους. Έτσι που πήγαιναν τα πράγματα είχα αρχίσει να σκέφτομαι μήπως είχε δίκιο ο Πολάκης από την ανάποδη και δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο

CR

Η Ελλάδα των δικαστών που έχει το καρπούζι και το μαχαίρι υπάρχει. Αλλά όταν το ασφαλιστικό σκάσει τις συντάξεις θα τις πληρώσει το ΣτΕ με τις αποφάσεις του και οι συνταξιούχοι θα φάνε το Σύνταγμα.

Πάνος

Δεν πρόκειται για "πολιτικά παιχνίδια δικαστών" με τον νόμο Κατρούγκαλου που προηγήθηκε ουσιαστικά πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια κυβερνήσεων εις βάρος πολιτών (οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν και αυτές μερίδιο ευθυνών). Όποιος πολιτικός δεν συμφωνεί με αποφάσεις του ΣτΕ να παραιτηθεί αμέσως διότι δεν είναι άξιος για να κυβερνά δημοκρατικά.

Είμαι επιστήμων ελευθεροεπαγγελματίας

και αισθάνομαι καταδιωκόμενος πολίτης ! Η οικονομική πολιτική του Τσίπρα είναι καταστροφική και δεν συνάδει με την ελεύθερη οικονομία ! Ο Τσίπρας ακολουθεί την οικονομική πολιτική του 1985 και προσπαθεί να συσπειρώσει εκλογικά τους νοσταλγούς του «αρπάξτε ό τι μπορείτε από το κράτος», αδιαφορώντας για τις συνέπειες! Ο Ελληνικός λαός πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ο λαϊκισμός πρέπει να πεθάνει για να επιβιώσει αυτή η χώρα !

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΕΣ ΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΣ ΟΧΙ ΔΙΟΚΩΜΕΝΟΙ ΑΠΛΑ ΟΥΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

ΑΙΑΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΟΑΝΕΛ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΝΩ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ν.Δ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ . ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΙΓΩΝΙΑ .ΠΡΩΤΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΠΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ. ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.

Ευτυχως...

...Στο ΣτΕ υπαρχουν ευφυεστατοι ανθρωποι!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

24069958_lie

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια - Στις έρευνες παίρνουν μέρος  δύο περιπολικά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος της Frontex καθώς και ένα ελικόπτερο της Frontex

2
475580

Σε έξαρση το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στη Θεσσαλονίκη -  Κατά το πρώτο 9μηνο εντοπίστηκαν 749 παιδιά να ζούνε στον δρόμο έναντι 500 πέρσι αναφέρουν  οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ

4