Ξέσπασε πόλεμος για τους γενικούς ιατρούς!

Ξέσπασε πόλεμος για τους γενικούς ιατρούς!

Ο νόμος για την αναβάθμιση του ΕΣΥ δίνει την ειδικότητα και σε όσους έχουν 20ετή προϋπηρεσία σε άγονη ή νησιωτική περιοχή

Ξέσπασε πόλεμος  για τους γενικούς ιατρούς!
Έντονες αντιδράσεις  στον χώρο των γενικών ιατρικών έχει προκαλέσει ρύθμιση του νομοσχεδίου  για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, η  οποία δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ειδικότητα και ανειδίκευτοι ιατροί που έχουν προϋπηρεσία 20 ετών σε άγονες ή νησιωτικές περιοχές.  

Η Επιστημονική Ένωση των λειτουργών του Ιπποκράτη, που εκπροσωπεί την ειδικότητα των γενικών ιατρών, αντιδρά για το περιεχόμενο του άρθρου 25 του νόμου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ,  η παράγραφος 6 του οποίου αναφέρει ότι «ιατροί που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ασκούν το ιατρικό επάγγελμα επί είκοσι (20) έτη από την ημερομηνία λήψης της άδειας άσκησης της ιατρικής και υπηρετούν σε νησιωτικά ή σε ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο δύνανται με αίτησή τους, που κατατίθεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, να αποκτήσουν τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις».

Η διάταξη με την  οποία ουσιαστικά προσφέρεται η  δυνατότητα σε ανειδίκευτους ιατρούς  να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής  με μοναδική προϋπόθεση την 20ετή προϋπηρεσία τους σε δυσπρόσιτες ή νησιωτικές περιοχές, και χωρίς να έχουν διέλθει από το σύστημα της υποχρεωτικής 4ετούς ειδίκευσης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

 

 «Διαπιστώνουμε ότι γίνεται προσπάθεια να επανέλθει και να επιλυθεί   –με τρόπο τουλάχιστον αντίθετο σε σχέση με το ισχύον κοινοτικό αλλά και εσωτερικό δίκαιο καθώς και με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις – το θέμα της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής. Οι εκπρόσωποί της υπογραμμίζουν ότι θα απευθυνθούν για άλλη μία φορά στους αρμόδιους φορείς για την ακύρωσή του.
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται ότι  η ιατρική ειδικότητα θεωρείται  υποχρεωτική μετεκπαίδευση για  τους λειτουργούς του Ιπποκράτη  οι οποίοι αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου τους εγγράφονται σε λίστες αναμονής που τηρούνται στις Νομαρχίες της χώρας μέσα από τις οποίες φτάνουν τελικά έπειτα από αναμονή τριών έως και επτά χρόνων (!), ανάλογα με την ειδικότητα που επιλέγουν, στις κλινικές του ΕΣΥ ως ειδικευόμενοι ιατροί.  

Ευρωπαϊκή καταδίκη το 2008

Δεν είναι η πρώτη  φορά που επιχειρείται η «απονομή»  της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας  σε Έλληνες ανειδίκευτους ιατρούς.  

Ανάλογη νομοθετική κίνηση είχε γίνει το 2003 –τότε επιχειρήθηκε η χορήγηση τίτλου ειδικότητας γενικής  ιατρικής μόνο με εξετάσεις  χωρίς άλλες προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους λειτουργούς του Ιπποκράτη.  

Η επιστημονική ένωση  των γενικών γιατρών είχε προσφύγει  στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το αποτέλεσμα ήταν πριν από δύο χρόνια, το 2008, το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να καταδικάσει την Ελληνική Δημοκρατία για την μη τήρηση της κοινοτικής οδηγίας 93/16/ΕΟΚ. Βάσει αυτής τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να απονέμουν την ιδιότητα του γενικού γιατρού σε όσους έχουν λάβει τριετή τουλάχιστον εκπαίδευση σε νοσοκομεία.  

Μόνο  το 2,61% του συνόλου  των γιατρών!

Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής θεωρείται από τους πυλώνες του συστήματος δημόσιας υγείας. Και τούτο διότι στους ειδικευμένους γενικούς ιατρούς στηρίζεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος με τη σειρά του κατέχει κομβικό ρόλο στη σωστή οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  

Ίσως υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να εξηγηθεί ο τουλάχιστον τριτοκοσμικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται (και από αυτήν) την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ειδικότητα του γενικού γιατρού και ο ρουσφετολογικός τρόπος «απονομής» της: τρεις δεκαετίες έπειτα από τη θεμελίωση του ΕΣΥ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και όλοι οι ασθενείς, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, συρρέουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία (θα έπρεπε να) προορίζονται μόνο για νοσηλεία και όχι για απλές εξετάσεις και διαγνώσεις.  

Πρόκειται δηλαδή για μία ιατρική ειδικότητα που απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε από τους ίδιους τους αρμόδιους του χώρου της υγείας.  

Έτσι, την ώρα που  σε άλλα προηγμένα συστήματα υγείας το 40% των γιατρών είναι γενικοί γιατροί, στην Ελλάδα αυτοί καταλαμβάνουν μόνο το 2,61% του συνόλου των γιατρών!  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης