Εκτάκτως στη Χίο ο Μουζάλας μετά τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στη ΒΙΑΛ

Εκτάκτως στη Χίο ο Μουζάλας μετά τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στη ΒΙΑΛ

Το βράδυ της Τετάρτης και επί δύο ώρες ξέσπασαν άγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών - Έγιναν προσαγωγές και περιορισμένες ζημιές στους οικίσκους - Αντιδρά η τοπική κοινωνία

Εκτάκτως στη Χίο ο Μουζάλας μετά τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στη ΒΙΑΛ
Στην Χίο μετέβη εκτάκτως την Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας
, μετά τα
χθεσινοβραδινά επεισόδια στη ΒΙΑΛ. Ήδη οι αρχές έχουν ενημερωθεί για την άφιξη του υπουργού, ο οποίος θα μεταβεί αμέσως στη ΒΙΑΛ, έχει μάλιστα ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Χαλκειούς, Κωνσταντίνο Φουτράκη.

Κλείσιμο
Οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρουν ότι ο υπουργός έρχεται για ένα «μασάζ» υπακοής στους κατοίκους του χωριού, προκειμένου να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα η μεταφορά των οικίσκων και να αυξηθεί η δυναμικότητα του hotspot.

Λογικά κρίνεται αναγκαία η ανώτατου πολιτικού επιπέδου επέμβαση, καθώς στελέχη των τοπικών αρχών – και ιδίως της δημοτικής αρχής – διστάζουν ακόμα και την παρουσία τους στο Χαλκειός. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή Λαϊκή Συνέλευση, εκτός αν επικαλεστούν ότι ούτε για αυτήν ειδοποιήθηκαν, δεν παρέστη κανένα στέλεχος της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο προσωπικά να επιλέγει την παρουσία του στις πίτες των ΑμεΑ και των Κρητών και να ιεραρχεί πιο υψηλής σημασίας την συμμετοχή του στη σύσκεψη για τον εορτασμό των 100 χρόνων συνένωσης του Βροντάδου. Όσο για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προσφυγικού, Γ. Καραμανή, τα δικά του ίχνη επί του θέματος αγνοούνται εδώ και ημέρες.




Μηταράκης: Ο υπουργός χρησιμοποιεί πειθαναγκασμό και καταστολή
Στη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη Χίο αναφέρεται με δήλωση που διένειμε πριν από λίγο ο βουλευτής του νησιού της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «ο πειθαναγκασμός και η καταστολή είναι τα μοναδικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κυβέρνηση ανίκανη και ανύπαρκτη. Μια κυβέρνηση που δεν συζητά. Που δημιούργησε έμφραγμα στη Χίο και στα άλλα νησιά με την ανεύθυνη πολιτική της και σήμερα το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια σε κατοίκους που ευλόγως ανησυχούν και διαμαρτύρονται».

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι: «Έχω ήδη δηλώσει ότι η επέκταση της ΒΙΑΛ δε με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί, η ανικανότητα της κυβέρνησης γέμισε τη ΒΙΑΛ. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορά μας. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία ασύλου και να προχωρήσει σε άμεσες επαναπροωθήσεις βάσει της ισχύουσας συμφωνίας».

Κι ο κ. Μηταράκης καταλήγει «ο κ. Μουζάλας έφτασε σήμερα κρυφά στο νησί μας χωρίς να μας ενημερώσει. Προφανώς δεν επιζητά το διάλογο. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου του, και αυτός χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Αυτός είναι ο τρόπος που πολιτεύεται αυτή η κυβέρνηση: Πίσω από κλειστές πόρτες για να καλύπτουν την ανικανότητά τους. Αλλά κανείς από εμάς τους υπόλοιπους δεν εφησυχάζει».



Επεισόδια μεταξύ μεταναστών - Επέμβαση των ΜΑΤ
Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χθες το βράδυ δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αραβόφωνων και Αφγανών προσφύγων στο hot spot της ΒΙΑΛ. Για περίπου δύο ώρες στον καταυλισμό τα επεισόδια ήταν σε εξέλιξη με την αστυνομία να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Τελικά, προχώρησε σε δέκα προσαγωγές ατόμων, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

Από τα επεισόδια έσπασαν τζάμια σε περιορισμένο αριθμό οικίσκων.

Περίπου στις 23:30 τα πράγματα ηρέμησαν. Στον καταυλισμό παρέμειναν δυνάμεις της αστυνομίας με τον φόβο νέων επεισοδίων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης