Φώτης Κώτσης: Αναγκαία η επαναθεώρηση των πληθυσμιακών μεγεθών της ελληνικής δικηγορίας

Φώτης Κώτσης: Αναγκαία η επαναθεώρηση των πληθυσμιακών μεγεθών της ελληνικής δικηγορίας

Ο κ. Κωτσής είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγόροι Μπροστά» - Την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα οι εκλογές του δικηγορικού κόσμου της Αθήνας για την ανάδειξη νέου προέδρου και νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Φώτης Κώτσης: Αναγκαία η επαναθεώρηση των πληθυσμιακών μεγεθών της ελληνικής δικηγορίας
Στις στοχευμένες παρεμβάσεις κοινής δράσης των επιστημονικών φορέων, ακόμη και στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora θα αναζητήσει τη λύση του δυσβάστακτου νέου ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κωτσής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγόροι Μπροστά».
 
Παράλληλα, ο κ. Κωτσής ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται και ριζική επαναθεώρηση των πληθυσμιακών μεγεθών της ελληνικής δικηγορίας, με αρχή τις Νομικές Σχολές της χώρας, ενώ για την πάταξη των φαινομένων αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος θα καθιερώσει ειδικό σήμα του ΔΣΑ σε κάθε δικηγορικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα 
 Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγορικός κόσμος της Αθήνας κατέρχεται σε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα για την ανάδειξη νέου προέδρου και νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017.
 
Η αποχή του ΔΣΑ από τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τον πολίτη (εγκληματικότητα, μεταναστευτικό, κ.λπ.) θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή σας;

 
Κλείσιμο
Στη θητεία που ολοκληρώνεται ο Σύλλογος δεν ανταποκρίθηκε στο θεσμικό ρόλο κοινωνικής παρέμβασης που του επιφυλάσσει ο ίδιος ο Κώδικας Δικηγόρων. Δεν τοποθέτησε τη δικηγορική οικογένεια μέσα στην εθνική προσπάθεια ανάταξης και είδε ακόμη και τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου, με προεξέχον το ασφαλιστικό, με όρους μικροσυντεχνιακούς. Βεβαίως και θα προσπαθήσουμε, εφόσον τιμηθούμε από την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, να αποκαταστήσουμε τη διαρραγείσα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, σκύβοντας και πάνω από γενικότερα ζητήματα που ανάγονται στο Κράτος Δικαίου.

Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής. Πρέπει η κοινωνία να γνωρίζει ότι η αρμοδιότητά μας είναι κατά βάση συμβουλευτική και όχι αποφασιστική.
 
 
Υπάρχει λύση στο ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς άκαρπες απεργιακές κινητοποιήσεις και εάν «ναι» ποια;
 
Και εδώ η πρωτοβουλία είναι νομοθετική. Δεν μπορώ προφανώς να επαγγελθώ αλλαγές σε ψηφισμένους νόμους. Μπορώ όμως να δεσμευτώ για διαρκή, τεκμηριωμένη επιστημονική παρέμβαση ώστε να αρθούν ανεπιεικείς ρυθμίσεις και έννομες συνέπειες και να επέλθουν βελτιώσεις. Τις εντοπίζω περισσότερο στο επίπεδο της αποσαφήνισης της έκπτωσης των δαπανών.
Με τις αποχές διαφωνώ συνειδησιακά, τις υπερψήφισα για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να μην τορπιλίσω την ενότητα του δικηγορικού σώματος. Δεν σκοπεύω να σύρω τη δικηγορική κοινότητα και την κοινωνία σε παραλυτικές αποχές. Προτιμώ τις στοχευμένες παρεμβάσεις κοινής δράσης των επιστημονικών φορέων, ακόμη και στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora.
 
Η κοινωνικά απαράδεκτη μεταστροφή των δικηγορικών εταιρειών σε εισπρακτικές, ευτελίζοντας έτσι το λειτούργημά σας, θα συνεχιστεί επί της θητεία σας;
 
Ο Σύλλογος πρέπει να ασκήσει απαρέγκλιτα την πειθαρχική αρμοδιότητά του εκεί όπου το νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζεται. Να μιλήσουμε όμως και για το αντίστροφο: όχι μόνο για τους δικηγόρους που κάνουν τον εισπράκτορα, αλλά και για τους εισπράκτορες που κάνουν τον δικηγόρο. Θεωρώ προτεραιότητα της τυχόν θητείας μας την πάταξη φαινομένων αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος με απονομή ειδικού σήματος ΔΣΑ σε κάθε γραφείο που λειτουργεί νόμιμα και ανάληψη όλων των αναγκαίων διωκτικών μέτρων.
 
 
Υπάρχει λύση για το νέο δικηγόρο ο οποίος μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης; 
 
Μέτρα ανακούφισης με εντοπισμένες ελαφρύνσεις ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτα. Πρέπει ειδικά για τους συναδέλφους μέχρι την πενταετία να υπάρξει και περαιτέρω αποκλιμάκωση, στις περιπτώσεις δε απασχόλησης που υποκρύπτεται σχέση έμμισθης εντολής χωρίς να απεικονίζεται ως τέτοια, πρέπει ο δικηγόρος που απασχολεί συνάδελφο να αναλαμβάνει μέρος των εισφορών του (οι οποίες και θα εκπίπτονται από το εισόδημά του απασχολούντος). Δεν είναι όμως συνολική λύση για το επάγγελμα η όποια-αναγκαία-νομοθετική πρόνοια προστασίας. Απαιτείται και ριζική επαναθεώρηση των πληθυσμιακών μεγεθών της ελληνικής δικηγορίας, με αρχή ήδη από τις Νομικές Σχολές της χώρας.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης