Η επιστροφή του Άκη στη φυλακή μετά από έξι μήνες ελευθερίας

Η επιστροφή του Άκη στη φυλακή μετά από έξι μήνες ελευθερίας

Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου αναμένεται να μείνουν ελάχιστα στη φυλακή, λόγω των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου - Οι ποινές των υπολοίπων κατηγορουμένων 

Η επιστροφή του Άκη στη φυλακή μετά από έξι μήνες ελευθερίας
Σιωπηλός, χωρίς τη σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη και καθισμένος στην πρώτη σειρά των εδωλίων «υποδέχθηκε» την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που έκρινε την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ο άλλοτε κραταιός υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος
.

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος άκουσε την πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να εκφωνεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου, βάση των οποίων κρίνονταν ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καταδικάζονταν σε κάθειρξη 19 ετών και απορρίπτονταν το αίτημά του για αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Κλείσιμο
«Για 26 χρόνια ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός επτά φορές, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς τον πρότερο έντιμο βίο. Αναγνωρίστηκε από άλλο δικαστήριο, επίσης, πενταμελές, ο πρότερος έντιμος βίος, είναι αυτός που έχω να δώσω στο παιδί μου, στην οικογένεια μου, μετά από έξι χρόνια που πέρασα στο Κορυδαλλό
», είπε μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς τους δυο εισαγγελείς της έδρας, που είχαν ζητήσει στην προτελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου να απορριφθεί το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή άνοιξε ξανά τον δρόμο ώστε ο 78χρονος πρώην υπουργός να επιστρέψει στο κελί του, στο οποίο είχε βρεθεί για πρώτη φορά στις 11 Απριλίου του 2012 όταν είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο των «χρυσών μιζών» από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε 19 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ η ποινή που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως - η σχετική απόφαση είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2013- ήταν κάθειρξη 20 ετών. Ο πρώην υπουργός που μέχρι και σήμερα κάνει λόγο για καθαρά πολιτική δίωξη, κατάφερε τελικά να αποφυλακιστεί με όρους για λόγους υγείας, στις 4 Μαΐου του 2017. Βρέθηκε δηλαδή εκτός φυλακής για διάστημα μόλις έξι μηνών και πλέον επιστρέφει ξανά σε αυτή.


Ο νόμος Παρασκευόπουλου
Στη φυλακή όμως επιστρέφουν εκτός από τον πρώην υπουργό και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και πέντε ακόμη συγκατηγορούμενοί του. Πρόκειται για τους Αστέριο Οικονομίδη, Γεώργιο Σαχπατζίδη, Κωσταντίνο Αντωνιάδη, Γιώργο Κωνσταντάτο, Νίκο Γεωργουλάκη. Στη φυλακή θα συνεχίσει να παραμένει άλλωστε και ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος.

Πάντως, οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους που επιστρέφουν στη φυλακή έχουν ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος από τις ποινές τους και κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αναμένεται να αποφυλακιστούν άμεσα. 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Βίκυ Σταμάτη, οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή και να παραμείνουν το πιθανότερο για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου διευκρινιστεί από τις αρμόδιες αρχές ποιο είναι το υπόλοιπο της ποινής που έχουν να εκτίσουν.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, το δικαστήριο της επέβαλε μια από τις πιο βαριές ποινές - κάθειρξη 12 έτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατηγορουμένη δεν επιστρέφει στη φυλακή, καθώς έχει εκτίσει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο της ποινής της και ήδη είναι ελεύθερη καθώς έχει υφ' όρων απόλυση.

Για τον Οράτιο Μελά τα μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισαν να μην οδηγηθεί στη φυλακή αλλά να του επιβληθεί κατ´ οίκον περιορισμός με όρους. Στη περίπτωση που ο κατηγορούμενος παραβιάσει κάποιον όρο θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.

Εκτός φυλακής είναι ακόμη με βάση την απόφαση του δικαστηρίου οι Νίκος Ζήγρας, Μαρία - Ταλιτά Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης, Νίκος Καρατζάς (των βιβλιοπωλείων Ιανός) και Γκούντρουν Μουλντενάουερ στους οποίους το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή πλην όμως μετέτρεψε τις ποινές που τους επέβαλε  σε χρηματικές. Τα χρήματα για τις ποινές θα καταβληθούν από τους καταδικασθέντες σε 36 δόσεις.


Οι ποινές
Αναλυτικά, οι ποινές που επέβαλλε το δικαστήριο στους κατηγορουμένους για το μεγάλο σκάνδαλο διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν ως εξής: Άκης Τσοχατζόπουλος: κάθειρξη 19 ετών, Αστέριος Οικονομίδης: κάθειρξη 8 ετών, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου: κάθειρξη 12 ετών, Νικόλαος Ζήγρας: ποινή φυλάκισης 4 ετών, Γ. Σαχπατζίδης: κάθειρξη 9 ετών, Αρετή Τσοχατζοπούλου: κάθειρξη 8 ετών, Βίκυ Σταμάτη: κάθειρξη 8 ετών, Ι. Σμπώκος: κάθειρξη 8 ετών, Ταλιτά - Μαρία Τσεκούρα: φυλάκιση πέντε ετών, Ν. Γεωργουλάκης: κάθειρξη 6 ετών, Παν. Σταμάτης: ποινή φυλάκισης 4 ετών, Οράτιος Μελας: κάθειρξη 6 ετών, Κ. Αντωνιάδης: κάθειρξη 6 ετών, Γκούντρουν Μολντεάουερ: ποινή φυλάκισης 4 ετών, Ν. Καρατζάς: ποινή φυλάκισης 4 ετών, Γ. Κωνσταντάτος: κάθειρξη 6 ετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης