Ξηλώνουν πανάκριβα μηχανήματα από τα νοσοκομεία: Χτύπησαν και τη Λάρισα

Ξηλώνουν πανάκριβα μηχανήματα από τα νοσοκομεία: Χτύπησαν και τη Λάρισα

Τέσσερα παρόμοια κρούσματα σε επτά ημέρες - Πρώτα χτύπησαν στον Άγιο Σάββα στην Αθήνα και ακολούθησαν Βόλος, Λαμία, Λάρισα - Χτυπούν γαστρεντερολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

Ξηλώνουν πανάκριβα μηχανήματα από τα νοσοκομεία: Χτύπησαν και τη Λάρισα
Σε επιδημία φαίνεται ότι έχει μετατραπεί η κλοπή πανάκριβων μηχανημάτων και εργαλείων από νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια που πλέον θυμίζουν ξέφραγο αμπέλι. 

Μέσα σε επτά ημέρες έχουν χτυπηθεί κατά σειρά το αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας στην Αθήνα, το νοσοκομείο Βόλου, το νοσοκομείο Λαμίας και το νοσοκομείο Λάρισας.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις στο στόχαστρο των αγνώστου ταυτότητας διαρρηκτών έχουν μπει οι γαστρεντορολογικές και οι πνευμονολογικές κλινικές. Πανομοιότυπη και η λεία με τους διαρρήκτες να αρπάζουν βρογχοσκόπια, εργαλεία για κολονοσκοπήσεις και άλλου είδους - πανάκριβα σε κάθε περίπτωση - μηχανήματα.

Κλείσιμο
Η συνολική αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ότι είναι ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και ίσως αποτελεί οδηγό για τις έρευνες των αρχών είναι το γεγονός ότι, όπως είχε δηλώσει μετά το πρώτο χτύπημα ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής στον Άγιο Σάββα, τα μηχανήματα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά στην Ελλάδα γιατί φέρουν ένα μοναδικό κωδικό που είναι ανιχνεύσιμος όποτε τεθούν ξανά σε λειτουργία στην επικράτεια.
Τελευταίο κρούσμα το χτύπημα στη Λάρισα

Τελευταίο χρονικά όσον αφορά την ανακοίνωσή του ήταν το χτύπημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία η κλοπή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Γαστρεντερολογική κλινική σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά έγινε αντιληπτή τη Δευτέρα με την πρώτη εκτίμηση να μιλά για αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πρώτη φορά που έγινε γνωστό χτύπημα σε νοσηλευτικό ίδρυμα με στόχο τον εξοπλισμό συγκεκριμένων κλινικών ήταν την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, δίπλα στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Οι διαρρήκτες, αφού, κατά πληροφορίες, έσπασαν τις πόρτες, αφαίρεσαν εξαρτήματα για κολονοσκοπήσεις-γαστροσκοπήσεις αλλά και βρογχοσκόπια εκτιμόμενης αξίας περίπου 400.000 ευρώ. «Δεν ήταν τυχαία αυτή η κλοπή. Όποιοι την έκαναν γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα » δήλωσε λίγη ώρα μετά το συμβάν ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής Δημήτρης Ξυνόπουλος.

Για ύποπτο περιστατικό έκαναν λόγο και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου επισημαίνοντας το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει μια και μόνη είσοδο που φυλάσσεται πάντα. «Πώς κατάφεραν οι άγνωστοι να βγουν με τον εξοπλισμό αυτό και να μην γίνουν αντιληπτοί;» ήταν η έρωτηση στην οποία αναζητείται απάντηση καθώς το πόρισμα της ΕΔΕ που διετάχθη αναμένεται σε περίπου 15 ημέρες.

Έξι ημέρες αργότερα ανάλογη διάρρηξη σημειώθηκε και στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο του Βόλου μόνο που ο άγνωστος άνδρας που μπήκε στο γαστρεντορολογικό τμήμα πρόλαβε να αρπάξει μόλις δύο γαστροσκόπια αξίας 30.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί έτυχε να πέσει επάνω του ένας εργαζόμενος του Ακτινολογικού όταν μπήκε στο τμήμα. Μόλις τον είδε ο εισβολέας, έσπασε ένα τζάμι και διέφυγε τρέχοντας από το ίδρυμα, έχοντας κρεμασμένο στον ώμο του ένα σακ βουαγιάζ.

Το πρωί της Δευτέρας, μια εβδομάδα μετά το αρχικό χτύπημα, έγινε γνωστό ότι άγνωστοι μπήκαν ξημερώματα στο νοσοκομείο Λαμίας και κατευθύνθηκαν στον τέταρτο όροφο όπου βρίσκονταν κλειδωμένα σε ειδικά εργαστήρια μηχανήματα από το πνευμονολογικό και το γαστρεντερολογικό εργαστήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εσωτερικό ασανσέρ το οποίο φαίνεται πως γνώριζαν οι δράστες. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων (τέσσερα διαγνωστικά μηχανήματα, δύο βρογχοσκόπια και δύο κολονοσκόπια) εκτιμάται σε 100.000 ευρώ.

Η περίπτωση της Λαμίας όπως και του Άγιου Σάββα δείχνει ότι οι διαρρήκτες φαίνεται να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τις συνθήκες ασφαλείας, τη διαρρύθμιση και άλλες λεπτομέρειες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις αρχές που όμως επτά ημέρες μετά δείχνουν να κινούνται ακόμα στο απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης