Τα 25 νησιά που θέλουν οι Τούρκοι

Τα 25 νησιά που θέλουν οι Τούρκοι

Η απόρρητη λίστα EGAYDAAK του υπουργείου Εξωτερικών της Αγκυρας, με την οποία 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και όχι μόνο βάφονται με «γκρίζο» ως αμφισβητούμενες περιοχές

Από 16 έως 25 κυμαίνεται ο αριθμός των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος και γύρω από την Κρήτη στα οποία η Τουρκία
αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά 152 (!) -από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την απόρρητη λίστα EGAYDAAK, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις τουρκικές επιδιώξεις να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο- και όχι μόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, τα «γκρίζα» έως πρότινος Ιμια αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό έδαφος. 

EGAYDAAK είναι το αρκτικόλεξο της φράσης Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα» με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Πρόκειται για μικρά νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο καθώς και για νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη, ανάμεσά τους και η Γαύδος. Ο συνολικός τους αριθμός αγγίζει τα 152. 

Η μακροσκελής λίστα EGAYDAAK συντάχθηκε το 1996, χρονιά που επίσημα η Τουρκία, στο πλαίσιο αναθεωρητισμού στο Αιγαίο- έθεσε για πρώτη φορά επίσημα ζήτημα «γκρίζων ζωνών», προκαλώντας θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ιμια ανατολικά της Καλύμνου. «Συναντάμε το περιβόητο αρκτικόλεξο EGAYDAAK το 1996 μέσω ενός εγχειριδίου που εκδόθηκε από τις Ακαδημίες Πολέμου της Τουρκίας. Από τότε ο όρος αυτός επανέρχεται στην επικαιρότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ταξίαρχος ε.α. και γεωστρατηγικός αναλυτής Χρήστος Μηνάγιας, συγγραφέας του βιβλίου «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία - Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας» (εκδόσεις Κάδμος), όπου ασχολείται διεξοδικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στις ελληνικές θάλασσες. 

Στην εθνικιστική περιδίνηση που έχει περιπέσει η Τουρκία, με ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των εθνικιστών για να τροποποιήσει το τουρκικό Σύνταγμα και να καταστεί απόλυτος σουλτάνος, τα υποτιθέμενα κατεχόμενα -από την Ελλάδα- νησιά είναι προσφιλές θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Εκεί μάλλον που δεν φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι στον αριθμό. Στις πρόσφατες προκλητικές του δηλώσεις, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για «ξεπούλημα» 18 νησιών στην Ελλάδα, αν και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος έκανε λόγο για 16. Το 2013, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε παρουσιάσει στην τουρκική Βουλή λίστα με 25 νησιά, αμφισβητώντας ευθέως για πρώτη φορά δημοσίως την ελληνική κυριαρχία σε αυτά. Ο ίδιος είχε κάνει αναφορά και στη λίστα EGAYDAAK.

Τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που περιέχονται στις λίστες-«λάστιχο» των Τούρκων αξιωματούχων είναι: Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες (Βόρειο Αιγαίο), Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Σύρνα (Νότιο Αιγαίο), Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος (Κρητικό Πέλαγος). Στη λίστα των 16 νησιών και νησίδων προστίθενται κατά καιρούς ακόμη εννέα: Ζουράφα, Αντίψαρα (Βόρειο Αιγαίο), Καλόγερος (Κεντρικό Αιγαίο), Λέβιθα, Γλάρος, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδελφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο (Νότιο Αιγαίο). Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεύτερη εκδοχή των τουρκικών ενστάσεων για το καθεστώς αυτών των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, περιλαμβάνονται και βραχονησίδες-κλειδιά, όπως η Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος ανατολικά της Σαμοθράκης και οι Καλόγεροι Β.Α. της Ανδρου, τεράστιας εθνικής σημασίας, αντιστρόφως ανάλογης με το μέγεθός τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα μεγαλύτερα από τα 152 νησιά κατοικούνται, όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Γαύδος κ.ά. 

Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο τα 16, 18 ή 25 νησιά και νησίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι μέρος μικρών νησιωτικών συμπλεγμάτων, αλλά και τα 152 που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK, η οποία τείνει να καταστεί «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. 

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, στο Αιγαίο Πέλαγος «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, κάτι που αποτελεί και πάγια γραμμή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και σε σύνδεση πως δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που να έχει ισχύ».Τι υποστηρίζει, τι ισχύει, πού στοχεύει
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λοζάνης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ωστόσο απορρίπτονται από τις ίδιες τις συνθήκες, για τις οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν θέτει ευθέως ζήτημα αναθεώρησής τους. 

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λοζάνης, «η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εκτός της Ιμβρου, Τενέδου και Λαγoυσώv νήσων». Ενώ στο άρθρο 16 της ίδιας συνθήκης ρητά αναφέρεται ότι «η Τουρκία παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση από τα προαναφερθέντα νησιά και συνεπώς δεν επιτρέπεται καμία αμφισβήτηση από καvέvαν της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νήσων του Αιγαίου». 

Οσον αφορά τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία των νησιών Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελόριζο, καθώς και τις παρακείμενες σε αυτές νησίδες. Με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, η Ελλάδα έγινε το διάδοχο κράτος στις συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ιταλία με την Τουρκία νωρίτερα, το 1932, και αφορούσαν τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής των Δωδεκανήσων, που τότε ανήκαν στην Ιταλία, με την τουρκική επικράτεια.

Στρατηγικός αντικειμενικός σκοπός της Τουρκίας είναι η παραίτηση της χώρας μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οπως επισημαίνει ο κ. Μηνάγιας, προκειμένου να πετύχει αυτό τον στόχο η Αγκυρα «θα συνεχίσει την εμμονή στο "casus belli", προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα νομιμοποιήσεως μιας ενδεχόμενης τουρκικής επιθετικής ενέργειας, ενώ θα επιδιώξει να εξασφαλιστεί είτε η σύμφωνη γνώμη, είτε ο συμβιβασμός της διεθνούς κοινότητας, στην οποία θα δοθεί η εντύπωση του νομίμου των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή μας, ενώ επιδιώκει ανατροπή ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που ήδη επιχειρεί λόγω και της κρίσης στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και θεωρητικός του «στρατηγικού βάθους», Αχμέτ Νταβούτογλου, επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές το νησί Μαράθι, μεταξύ Πάτμου και Σάμου, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα των 152 νησιών της λίστας EGAYDAAK. Το ίδιο είχε πράξει το καλοκαίρι του 2015 και ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος βρέθηκε με το ιδιωτικό του σκάφος στο νησί, αποδεχόμενος κάθε είδους τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο. Λόγω της επίσκεψης αυτής τότε, ο Γιλντιρίμ δέχτηκε φραστικές επιθέσεις από εθνικιστές στη χώρα του που τον κατηγόρησαν για... προδοσία, επειδή επέδειξε διαβατήριο για να πατήσει το πόδι του σε... τουρκικό έδαφος!

ΣΧΟΛΙΑ (73)

ΧΡΗΣΤΟΣ

Αυτοί πάνε γυρεύοντας και δεν ακούνε κανένα. Αν πάθουν πατατρακ αλλοίμονο τους. Είδατε με το πραξικόπημα που έγιναν ανω κάτω. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και όχι ενδοτικότητα. Τους κούρδους τόσα χρόνια και με τόσα όπλα δεν τους νίκησαν. Η δύναμη τους είναι για μερικές ημέρες, μετά καταρρέουν λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Κάποια στιγμή οι πραξικοπηματίες του Ιουλίου θα γίνουν οσιομάρτυρες στην Τουρκία.!!!!!!!! Αυτά τα λίγα....

Σε λάθος νησιά πήγαν με το Σινούκ

Σε λάθος νησιά πήγαν με το Σινούκ ο Καμμένος με την παρέα του εκδρομή, πήγαν κατά λάθος σε νησιά που δεν αμφισβητεί η Τουρκία!!! τζούφιο το ταξίδ, μόνο για τα κοψίδια έγινε η εκδρομή! τώρα θα προσθέσουν κι αυτά τα νησιά οι χαρτογράφοι στην Τουρκία αφού θα υποθέσουν ότι εμείς αισθανόμαστε ανασφάλεια γι αυτά.

khaki

25 νησιά? μπααααα, μάλλον τα παπαρονήσια θα πάρουν οι μογγόλοι.

Ανταλλαγη!!!

Να τα παρουν ολα ,αφου πρωτα μας δωσουν την Κωνσταντινουπολη κ την Σμυρνη που αντιστοιχα ζηταμε κι εμεις!!!

stealthbomber

ΟΙ καρντασηδς δεν πρεπει να διεκδικουν ... βραχια αλλα ... τα μισα νησια της κοινης θαλασσας .. Ολα τα κρατη εχουν μοιρασει τα μεταξυ τους νησια 50-50.. Ετσι να τα μοιρασουμε & εδω.. Μεχρι την Αστροπαλια ... Greece ... Απο κει & περα..Τουρκια...Για τα μεγαλονησια,οπως η Φραγκια πηρε τη Κορσικη & η Ιταλια τη Σαρδηνια,ετσι αφου οι Greeks πηραν (ολη) τη " Κρητη",να παρουν οι Τουρκοι (ολο ) το Κibris.... Να πρυτανευσει η λογικη & το δικιο.. Επιτελους ,τα Βαλκανια να εκπολιτιστουν..

nikos

πολύ θα'θελα να σε έχω μπροστά μου... πώς γίνεται να λέγονται με ελληνικά λόγια τέτοια λόγια...

κοκο

Αντε τραβα να παρεις τα χαπια σου ρε τρελακια!!

ΧΡΗΣΤΟΣ

Οι Τούρκοι δεν σταματάνε ποτέ να διεκδικούν. Για το 50-50 σου θυμίζω την Μάγχη όπου Αγγλικά νησιά είναι στο ρουθούνι της Γαλλίας. Ενημέρωσε τους Άγγλους να παραχωρήσουν τα νησάκια που είναι φορολογικοί τους παράδεισοι. Επίσης να σου θυμίσω τα ΦΑΛΚΛΑΝΤΣ που είναι πολύ κοντά στην Αργεντινή, και σε απόσταση ημισφαιρίου από την Μ. Βρετανία. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Όσον αφορά τα νησιά και τις βραχονησίδες το 1922 δεν χάσαμε σε καμία ναυμαχία, και χάρη στον Ελληνικό στόλο κρατήσαμε το Αιγαίο, ενώ οι Τούρκοι δεν είχαν ούτε βάρκα. Με την συνθήκη πήραν την Ίμβρο και την Τένεδο λόγω στενών. Αυτό προς ενημέρωση σου δεν θα το είχαν επιτύχει αν είχαμε κάνει κάποια κίνηση και είχαμε κρατήσει 1 χιλιόμετρο στην Μικρασιατική παραλία. Αναφέρομαι στο ότι μετά την υποχώρηση, παρόλο που είχαμε δυνάμεις αν μπορούσαμε να κρατήσουμε την Χερσόνησο της Ερυθραίας,ακριβώς απέναντι από την Χίο ( δες τον χάρτη) με ενίσχυση από τον Στόλο Βόρεια και Νότια και με μία στρατιωτική μικρή δύναμη, τότε τα πράγματα θα ήσαν πολύ διαφορετικά. Οι Τούρκοι δεν είχαν στόλο, τα είχαν χάσει στον Α παγκόσμιο ή ήσαν τελείως παροπλισμένα. Όσο για την Κύπρο μην ξεχνάς ότι είναι ασπίδα της Ελλάδος και με το χάσιμο της σπάει η ΑΛΥΣΙΔΑ, που ενώνει τον Ελληνισμό !!!! Δυστυχώς έγιναν λάθη και αυτά πληρώνουμε!!!! Εκπολιτισμός με τους γείτονες δεν γίνεται εύκολα. Όλα τα βιβλία των Βαλκανίων ακόμα και της Αυστρίας και της Ουγγαρίας αναφέρονται στην συμπεριφορά τουςΈχουν επιθετικό πνεύμα αλλά στα δύσκολα αν έχεις επιμονή μαλακώνουν. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε τμήμα Τουρκικών Σπουδών λόγω του κινδύνου που διέτρεξε (ΠΟΛΙΟΡΚΙΕΣ ΒΙΕΝΝΗΣ). Για μάς είχε ανοίξει πολύ νωρίτερα λόγω Ελληνικού Πολιτισμού και όχι λόγω κινδύνου. Οι γενοκτονίες και ειδικά το παιδομάζωμα έχουν αφήσει πικρές εμπειρίες. Θα μου πεις τότε, σωστά , κύτταξε όμως και σήμερα θα δείς και άλλες πονηρές κινήσεις και αφανισμούς των Κούρδων. Οι τελευταίοι είναι απόγονοι των αρχαίων ΚΑΡΔΟΥΧΩΝ, υπήρχαν από αρκετά παλιά. Οι Τούρκοι ήλθαν πολυ αργότερα. Αυτά φίλε μου....

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Απορώ γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν βγάζει αντίστοιχη νόταμ για αμφισβητούμενες περιοχές της μικράς Ασίας Γιατί οι Τούρκοι δεν πάνε να ζήσουνε στα πάτρια εδάφη τους στην κεντρική ασία. όλα τα εδάφη πού έχουν δεν είναι δικά τους , καταπατημένα είναι . Γιατί δεν ζητάει τις περιουσίας με το πογκρόμ Μεντερές στην Πόλη , ο Μεντερές εκτελέστηκε ο Αγκυρα παραδέχτηκε ότι ήταν προβοκάτσια γιατί δεν επανέφερε τά πράγματα στην αρχική τους μορφή, γιατί δεν εκτελεί τις αποφάσεις των ευρωπαικών δικαστηρίων , χίλια πεντακόσια γιατί μπορώ να ειπώ αλλά δυστυχώς είμαι φωνή βοώντοςεν τη ερήμω Καλό βράδυ

symfonos

Συμφωνώ 1000%. Πιο καλά δε γινόταν να τα πείς. Πάντα αντράκια είχαμε στις κυβερνήσεις. Επιπλέον το 55 ήταν η μεγάλη ευκαιρία να ξηλώναμε όλους τους Τούρκους από τη Θράκη.

Victor

Πρέπει να μας παραδειγματίσει ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων. Πρέπει να κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε αξιόλογη στρατιωτική ισχύ η οποία σε συνδυασμό με τη γενετική μας ανωτερότηρα θα μας δώσει τη νίκη σε περίπτωση σύραξης απέναντι στα ασιατικά μεμέτια. Αυτό όμως προυποθέτει κομμένες πρόωρες συντάξεις, μειωμένες συντάξεις γενικώς, απολύσεις στο δημόσιο κτλ. Οι Αθηναίοι θα μπορούσαν να είχαν φάει το ταμείο σε συντάξεις και εισαγωγές, προτίμησαν όμως να τα ξοδέψουν για να φτιάξουν ισχυρό στόλο. Αν δεν είχαν πάρει αυτή την απόφαση δεν θα υπήρχε λευκή φυλή σήμερα, δεν θα υπήρχε δυτικός πολιτισμός.

Cheapras

Ο Αλέξης είμαι: συγγνώμη με ποιες Μηλιές μιλούσαν οι αθηναίοι και τι έλεγαν;

Πυργιώτης Καλλιεργητής

Εγώ λέω να κρατήσουμε τα νησάκια και να τους δώσουμε την Κρήτη που ασχολούνται όλο με χασίσια...

andrew1976

να μαs πουν ποια δεν θελουν για ποιο συντομα !!

μπετοβλακας

έρχεται σύντομα θερμο επεισόδιο και ταπεινωτικη ήττα της Ελλάδας. ..γιατί μαζί με την συρραξη θα υπάρξει και μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας και στα νησιά από τους πρόσφυγες μετανάστες που βάλαμε σαν ηλιθιοι στο σπίτι.

Ορθόδοξος Χριστιανός

Τα έχει πει και ο γέροντας Παίσιος...

John Doe

Μην σπέρνεις την ηττοπάθεια, γιά όλα υπάρχουν λύσεις. Έχεις νικηθεί πριν κανει γινει κάτι, τί φοβάσαι; Άλλωστε Ι5 σε κόβω άρα δεν προκειται να πας εσύ να πολεμήσεις, άστο για τους άνδρες αυτό, κάτσε σπίτι με τις γυναίκες να πλέκεις κάλτσες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Kriti-xasisofyteies4

Οι αστυνομικοί μαζί με τα 2.760 χασισόδεντρα, εντόπισαν, μεταξύ άλλων,  ένα πολεμικό όπλο τύπου Καλάσνικοφ με 23 φυσίγγια στο γεμιστήρα,  20 πυροκροτητές, τρία μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι, ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό όπλο

astynomia

Η επιτυχής εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής - Συνολικά συνελήφθησαν πέντε άτομα, ανάμεσα τους και ο μαθητής, ενώ αναζητούνται άλλα τρία άτομα

5