«Βέτο» στα σχεδία Μπους έβαλαν οι Ευρωπαίοι

«Βέτο» στα σχεδία Μπους έβαλαν οι Ευρωπαίοι

Στις 12.30 το μεσημέρι, οι ηγέτες από τις 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στάθηκαν δίπλα στους εκπροσώπους της Κροατίας και της Αλβανίας, οι οποίοι έλαβαν επίσημες προσκλήσεις για να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Από την φωτογραφία απουσίαζαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έπειτα από το ελληνικό βέτο που διατυπώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Το μπλόκο του κ. Κώστα Καραμανλή επαναλήφθηκε επισήμως το πρωί της Πέμπτης και η υποψηφιότητα των Σκ

«Βέτο» στα σχεδία Μπους έβαλαν οι Ευρωπαίοι

Στις 12.30 το μεσημέρι, οι ηγέτες από τις 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στάθηκαν δίπλα στους εκπροσώπους της Κροατίας και της Αλβανίας, οι οποίοι έλαβαν επίσημες προσκλήσεις για να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Από την φωτογραφία απουσίαζαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έπειτα από το ελληνικό βέτο που διατυπώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Το μπλόκο του κ. Κώστα Καραμανλή επαναλήφθηκε επισήμως το πρωί της Πέμπτης και η υποψηφιότητα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ «πάγωσε» μέχρι νεοτέρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας, «οι ενταξιακές συνομιλίες με την πΓΔΜ θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η θετική έκβαση της επιχειρούμενης ένταξης της «Μακεδονίας», όπως μονότονα αποκαλείται η γειτονική χώρα τις τελευταίες ημέρες από τους Αμερικανούς, εξέπληξε ακόμη και τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής που κάνουν λόγο για «απροσδόκητα καλή εξέλιξη». Στο αποτέλεσμα θεωρούν ότι συνεβαλαν καταλυτικά και οι τοποθέτησεις χωρών όπως η Ισπανία, κυρίως όμως η Γαλλία που απέτρεψαν τη συνέχιση των πιέσεων του κ. Τζορτζ Μπους.

Η κλειστή πόρτα του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει κατήφεια στην πολυάριθμη διπλωματική αποστολή των Σκοπίων που έχει μεταβεί στο Βουκουρέστι. Επισήμως, οι Έλληνες διπλωμάτες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη μη πρόσκληση της FYROM. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι τι θα αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με την υποψηφιότητα της FYROM, η διαβούλευση για την κατάρτιση του οποίου συνεχίζεται μέσω της διπλωματικής οδού. Ακόμη και μεχρι το πρωί της Πέμπτης, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι της πΓΔΜ θεωρούσαν ότι το ελληνικό βέτο είνα ...μπλόφα και ότι η FYROM θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, όπως ακριβώς δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σκοπιανές δημοσιογράφοι δακρυσμένες εξέφραζαν την απογοητεύση τους και το κλίμα κατήφειας προκάλεσε τη διακίνηση πληροφοριων ότι οι κύριοι Μπράνκο Τσερβενκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι αποχωρούν από το Βουκουρεστι για τα Σκόπια. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, καθώς η πΓΔΜ θα λάβει μέρος σε ειδική απογευματινή συνεδρίαση για το Αφγανιστάν, δεδομένου ότι συμμετέχει στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη.

Η Ελλάδα αναμένει την επανάληψη πιέσεων για να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία και να συμβάλλει ενεργά στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί και οι λοιποί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι ζητούν από την Ελλάδα να αποστείλει στο Αφγανιστάν μεταφορικά ελικόπτερα και να συναινέσει στην ανάπτυξη ελληνικών στρατευμάτων εκτός της Καμπούλ, ώστε να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν. Στο σημείο αυτό υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Διπλωματικοί παράγοντες βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αποστολής ελικοπτέρων, ενώ οι συνεργάτες του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη το αποκλείουν και αντιπροτείνουν είτε την ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ, είτε την ανάπτυξη ενός κινητού στρατιωτικού νοσοκομείου. Οι ΝΑΤΟϊκοί επί του παρόντος δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται από την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, η απόφαση του κ. Νικολά Σαρκοζύ να ενισχύσει τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν αποστέλλοντας ένα επιπλέον τάγμα στα ανατολικά της χώρας, χαιρετίζεται με ικανοποίηση από τυς Συμμάχους.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η διπλωματική σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας για τη σχεδιαζόμενη χορήγηση ενός σχεδίου δράσης μέλους στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η πρόταση του κ. Μπους για άμεση χορήγηση ενός «οδικού χάρτη» που θα οδηγήσει στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ απορρίφθηκε από το σύνολο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, γεγονός που θεωρήθηκε σαν ακόμη μια ήττα για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης