Από 12 χρονών στο αλκοόλ τα Ελληνόπουλα, λιποθυμούν στα κλαμπ

Από 12 χρονών στο αλκοόλ τα Ελληνόπουλα, λιποθυμούν στα κλαμπ

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου διασκεδάζουν κάθε Σάββατο σε κλαμπ 

Έλλειμμα εκπαίδευσης και παιδείας, έλλειμμα ενημέρωσης και προφύλαξης σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από την οικογένεια, το σχολείο, την πολιτεία «μεθά» τα ελληνόπουλα, και μάλιστα εξ απαλών ονύχων.

Το θλιβερό περιστατικό που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή σε γνωστό κλαμπ του Αμαρουσίου, με «θύματα» του αλκοόλ 15χρονους μαθητές – κάποιοι εκ των οποίων οδηγήθηκαν και στο νοσοκομείο- κάθε άλλο παρά μεμονωμένο γεγονός αποτελεί.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου διασκεδάζουν κάθε Σάββατο σε κλαμπ, καφετέριες και παρεμφερείς χώρους της επικράτειας στους οποίους παρότι, ο νόμος απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ από άτομα ηλικίας κάτω των 17 χρόνων, η περιεκτικότητα των… ροφημάτων σε οινόπνευμα χτυπάει κόκκινο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχρονικής έρευνας ESPAD, που πραγματοποιεί το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, οι Έλληνες έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12 με 13 χρόνια τους και στα 14 με 15 χρόνια «περνούν» στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η κατανάλωση συσκευασμένων αλκοολούχων αναψυκτικών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομηλίκους τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους, σε ιντερνέτ-καφέ κλπ. Σπάνια καταναλώνει μόνος του αλκοόλ ο έφηβος, τουλάχιστον στην αρχή. Τα ποσοστά των παιδιών που μέθυσαν για πρώτη φορά σε ηλικία κάτω των 13 ετών είναι 9% για τα αγόρια και 5% για τα κορίτσια- θετικό θεωρείται πως είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί πίνουν οι έφηβοι 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, «το αλκοόλ μπορεί να προσφερθεί για πρώτη φορά σε μια οικογενειακή γιορτή ή και από φίλους. Oι έφηβοι πίνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο, στα πάρτι με φίλους, σε μικρές ή μεγάλες ομάδες φίλων ή στο σπίτι φίλου όταν λείπουν οι γονείς του. Η χρήση και κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και την κληρονομικότητα, την ευαλωτότητα της προσωπικότητας, την οικογένεια και τη λειτουργικότητά της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εφηβεία παίζει και η πίεση από τους συνομηλίκους (peer pressure)». 

Ωστόσο, ο συνδυασμός εφηβεία και αλκοόλ μπορεί να είναι εκρηκτικός. «Η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μία περίοδο επαναστατικότητας, πειραματισμού και σημαντικής επιρροής από τους συνομηλίκους. Οι έφηβοι αρέσκονται να ακολουθούν «μόδες», να αποδεικνύουν στους συνομηλίκους τους ότι είναι θαρραλέοι, τολμηροί και να υιοθετούν συμπεριφορές ενηλίκων» λέει η ειδικός και εξηγεί πώς αυτό λειτουργεί στην πράξη σε σχέση με το αλκοόλ.

«Οι έφηβοι είναι ευάλωτοι στις υπερβολές και συχνά τους είναι δύσκολο να αυτοοριοθετούνται με αποτέλεσμα να φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν και τη χρήση και κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει το άγχος τους, να τους διευκολύνει κοινωνικά και να τους βοηθήσει να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση αλκοόλ είναι καθόλα νόμιμη και συχνά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ με πολύ γοητευτικό τρόπο, χωρίς να αναφέρονται ή να τονίζονται οι αρνητικές συνέπειες της κατάχρησης» τονίζει η κυρία Τσίτσικα. 

Χωρίς όρια η κατανάλωση αλκοόλ και στην Ευρώπη 
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται τάση μείωσης της ηλικίας έναρξης της κατανάλωσης αλκοόλ (<13 ετών). Χώρες στις οποίες καταγράφεται πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους είναι η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λετονία, η Αυστρία, η Δανία, ενώ τη χαμηλότερη μέση κατανάλωση έχουν οι μαθητές στην Αρμενία και την Κύπρο. Μάλιστα, στη Βρετανία περισσότερα από 10.000 παιδιά καταλήγουν ετησίως στο νοσοκομείο εξαιτίας του ποτού.

Στην Ελλάδα όπως δείχνει η διαχρονική παρακολούθηση της εξέλιξης της κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια μέσα από τη μελέτη ESPAD, οι έφηβοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την επικινδυνότητα της χρήσης ουσιών και της κατανάλωσης αλκοόλ. Τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας είναι ελαφρώς ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται τάση μείωσης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη για την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο ρόλος της οικογένειας

Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έγκειται στη σωστή ενημέρωση των γονέων, λένε οι ειδικοί. «Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δική τους στάση απέναντι στο αλκοόλ αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ο έφηβος. Καλό είναι να αποφεύγονται τακτικές εκφοβισμού, να ενθαρρύνεται ο αυτοσεβασμός του εφήβου και να αποθαρρύνονται οι συμπεριφορές χρήσης αλκοόλ επισημαίνοντας στον έφηβο τις συνέπειες που θα τον οδηγήσουν σε καταστάσεις αμηχανίας ή ντροπής» εξηγεί η κυρία Τσίτσικα. 

Θα απέτρεπαν από τη χρήση αλκοόλ τους μαθητές και τους νέους οι έλεγχοι στα καταστήματα ψυχαγωγίας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μονολεκτική. Οι ειδικοί θεωρούν πως τα μέτρα απαγόρευσης ή τα τιμωρητικά μέτρα μπορεί να έχουν κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, ωστόσο το κλειδί είναι η παιδεία. Έλεγχος στα κέντρα διασκέδασης και στα σημεία αγοράς των ποτών μπορεί να συμβάλλει στο να μην είναι προσιτά τα ποτά στις ευαίσθητες ηλικίες, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

«Οι γονείς είναι σημαντικό να καλύπτουν συναισθηματικά τα παιδιά και παράλληλα να εφαρμόζουν όρια και να ενημερώνουν. Το παράδειγμα που δίνουν οι ίδιοι έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Στο σχολείο μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν οι εργασίες στις οποίες οι έφηβοι συμμετέχουν ενεργά και ενημερώνουν συνομηλίκους. Σημαντικός είναι ο έλεγχος της διαφήμισης, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ και η δημιουργία εκπομπών για νέους» καταλήγει η κυρία Τσίτσικα. 

ΣΧΟΛΙΑ (43)

ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τα παιδια ο,τι βλεπουν στο σπιτι τους κανουν! Να μην αναφερθουμε στα βοθροκαναλα... Παμε για ενα ποτακι"," ακομη ενα ποτηρακι" κοκ. Ειναι και τρεντι τα κοκτέιλ με εξωτικες ονομασιες ή τα σφηνακια με αλκοοχουχα. Νομιμος δολοφονος, νομιμη εξαρτηση και μας ενοχλει που γινονται ντιρλα τα ανηλικα με μπομπες. Εχω φωτογραφια μου πεντε χρονων στο οικογενειακο τραπεζι μ ενα κρασοποτηρο, ενα δαχτυλο ρετσινα - το υπολοιπο νερακι του θεου. Τοτε υπηρχαν μπεκρουλιακες και ανθρωποι που επιναν μονο στα γλεντια, τωρα το θεωρουμε ξενερωμα εαν δεν πινουμε σε μια παρεα, ασχετα εαν θα οδηγησουμε μετα με την οικογενεια στο ιδιο αυτοκινητο!

ΟΚ

Παιδιά 12-15 ετών, ξημερώνονται στα ξενυχτάδικα... Οι γονείς προφανώς είναι ένα ξενυχτάδικο παραπέρα και γκομενίζουν...

@ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;

Στη Σκανδιναβία υπάρχουν νόμοι άλλα δεν τηρούνται, είναι μόνο για τα μάτια. Οι ίδιοι οι αλκοολικοί γονείς αγοράζουν οινοπνευματώδη στα παιδιά τους. Υπάρχει και η άλλη μέθοδος να παρακαμπτουν τους νόμους, όπου τα ανήλικα αγοράζουν οινόπνευμα από τους λαθρεμπόρους στο δρόμο, που δρουν ανεξέλεγκτα. Τα οινοπνευματώδη οι λαθρέμποροι τα φέρνουν από την Γερμανία. Οι μπάτσοι κάνουν τα κορόϊδα και το λαθρεμπόριο ανθεί. Κάθε σαββατοκύριακο μαζεύουν χιλιάδες παιδιά οι μπάτσοι από τους δρόμους της Σκανδιναβίας, πολλά από αυτά ανήλικα, σε άσχημη κατάσταση και τα πάνε στα νοσοκομεία

@ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;

Στη Σκανδιναβία υπάρχουν νόμοι άλλα δεν τηρούνται, είναι μόνο για τα μάτια. Οι ίδιοι οι αλκοολικοί γονείς αγοράζουν οινοπνευματώδη στα παιδιά τους. Υπάρχει και η άλλη μέθοδος να παρακαμπτουν τους νόμους, όπου τα ανήλικα αγοράζουν οινόπνευμα από τους λαθρεμπόρους στο δρόμο, που δρουν ανεξέλεγκτα. Τα οινοπνευματώδη οι λαθρέμποροι τα φέρνουν από την Γερμανία. Οι μπάτσοι κάνουν τα κορόϊδα και το λαθρεμπόριο ανθεί. Κάθε σαββατοκύριακο μαζεύουν χιλιάδες παιδιά οι μπάτσοι από τους δρόμους της Σκανδιναβίας, πολλά από αυτά ανήλικα, σε άσχημη κατάσταση και τα πάνε στα νοσοκομεία

ξενύχτης στις 5 τα ξημερώματα

Πού το παράξενο; Αφού αυτή είναι η νεολαία μας σήμερα από 12 χρόνων και πάνω, γιατί εκπλήσσεσθε; Πιστεύετε ότι οι σημερινοί γονείς διαπαιδαγωγούν σωστά τα παιδιά τους; Σοβαρολογείτε; Αυτοί τα θέλουν μαγκάκια, να βρίζουν δασκάλους, καθηγητές, περαστικούς , να καταστρέφουν κτίρια και να γυρίζουν μεθυσμένα στις 5 τα ξημερώματα από τα κλαμπάκια.Έτσι και χειρότεροι μπορεί να ήταν οι περισσότεροι γονείς τους που τους αντιγράφουν πλήρως. Τα παιδιά αυτών βάλθηκαν να τους ξεπεράσουν στην άστατη ζωή. Εδώ ισχύει το σοφό του λαού: "κατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα".

nionios

Από όπου και να το πιάσεις η Ελλάδα βρωμάει. Δεν υπάρχει έστω ένα θέμα για το οποίο αυθόρμητα να πεις "μπράβο Ελληνες".

ΦΩΤΙΑ

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ, ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΛΗΜΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ.

Ελεος

Πεσατε απο τα συνεφα?Οταν στελνουν τα παιδια τους σε παρτυ ξημερωματα τι περιμενουν να κανουν εκει?Εχετε ξεφυγει τελειως σαν γονεις.Τι ακριβως θα κανουν 4 το πρωι ?μετα ξαφνιαζοντε οπως αλλοι γονεις οταν βρισκουν στη καλυτερη γυμνες φωτογραφιες των παιδιων τους αν οχι να κανουν διαφορα....ακομα και με ενηλικες.Η λυση ειναι μια......ψηφο στα 15 ετσι να ειμαστε προοδευτικοι

Rom

Δεν λέω... εντάξει... έζησα τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΕΜΕΛΑ χρόνια ως παιδί/έφηβος/νέος (όντας γεννημένος το 1970). Τα δικά μου παιδικά χρόνια ήταν υπέροχα, ήσυχα, ήμουν πολλά χρόνια αθλητής, ήμουν πρόσκοπος για 20 έτη, έζησα ωραία - αθλητισμός, εκδρομές και ύπαιθρος, ταξίδια σ' όλη την Ελλάδα (και εξωτερικό, σε κάνα-δυο "Τζάμπορι")... δεν ήταν όπως τώρα, που σίγουρα δεν τα λες και "ωραία χρόνια" για τα παιδιά και όλους μας. Αλλά... αυτό με το αλκοόλ, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ (αρχικά) ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ! Πχ., όπως είπα, εγώ πρωτοήπια στα... 20-21 μου! Η σύζυγός μου έπινε μπύρες και κρασιά απ' τα...11-12, γιατί ο "σπουδαίος πατήρ", της έδινε από τότε για "να μάθει", ως μαγκιά! ΚΑΚΙΣΤΑ τα μεγαλώνουν τα παιδιά, οι σύγχρονοι γονείς.

Αρης

Πρώτη φορά αλκοολ στα 21; Πιο ξενέρωτος πεθαίνεις μεγάλε... Να μαντέψω, σεξ στα 25, Δημόσιος Συνταξιούχος Υππάλληλος και ψηφοφόρος σύριζα; Αθλητισμός, προσκοπισμός και η ξενερωσιά η ίδια; Γύρνα πλευρό γιατί άρχισες να μυρίζεις παππού....

...

Αρούλη, όποιος δεν πίνει αλκοόλ είναι ξενέρωτος; Πλάκα έχεις ρε αλκοολικέ... Θύματα, ε θύματα...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΌΛΑ ΞΕΚΙΝΟΎΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. όταν τα παιδιά , δεν έχουν σωστή διαπαιδαγωγηση απο μικρα και μετα πανε και στο σχολειο- χαος, οπου πολλα παιδια ειναι χυμα στο κυμα και κακομαθημενα με κακο χαρακτηρα...τοτε εχουμε αυτα τα νοσηρα φαινομενα, αλκοολισμου, μεθης, παραβατικοτητος και λοιπα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

heli

Ο 30χρονος αυτοτραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εργασιών που διεξήγαγε στο οπλουργείο της στρατιωτικής μονάδας που υπηρετεί - Σταθερά κρίσιμη η κατάστασή του, υποβάλλεται σε εργαστηριακές εξετάσεις