Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στο σπήλαιο Αγγίτη

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στο σπήλαιο Αγγίτη

Σταλακτίτες σε ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ελλάδας. Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη ανακαλύφθηκε το 1978 (25 χιλιόμετρα ΒΔ της Δράμας) από Γάλλους σπηλαιολόγους με τη βοήθεια της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Πρόκειται για σπάνια φυσική διαστρωμάτωση, αφού μέσα στο σπήλαιο πηγάζει ο ποταμός Αγγίτης. Ο διευθυντής της ΔΕΤΑΣΠΑ κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η ιστορία του σπηλαίου είναι

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στο σπήλαιο Αγγίτη

Σταλακτίτες σε ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ελλάδας. Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη ανακαλύφθηκε το 1978 (25 χιλιόμετρα ΒΔ της Δράμας) από Γάλλους σπηλαιολόγους με τη βοήθεια της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Πρόκειται για σπάνια φυσική διαστρωμάτωση, αφού μέσα στο σπήλαιο πηγάζει ο ποταμός Αγγίτης. Ο διευθυντής της ΔΕΤΑΣΠΑ κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η ιστορία του σπηλαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική: «Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1950 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, αλλά δεν υπήρχαν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα τότε για την αξιοποίησή του». Το σπήλαιο πήρε τη σημερινή μορφή του το 2000. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε ακτίνα 500 μέτρων, ενώ το συνολικό του μήκος είναι 12 χλμ., από τα οποία μόνο τα 4,5 χλμ. έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής από τους σπηλαιολόγους.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΤΑΣΠΑ κ. Ελευθέριος Κιλαζίδης επισημαίνει ότι, αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, γίνονται και ειδικές ξεναγήσεις «ομάδων νέων έως δέκα ατόμων, που μπορούν να περιηγηθούν στο σπήλαιο σε ειδικές αποστολές με κατάλληλη ενδυμασία. Αν η στάθμη των νερών το επιτρέπει, μπορούμε να εξερευνήσουμε με τις ομάδες και μια ακτίνα 2.500 μέτρων». Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Intereg διαμορφώθηκε ο εξωτερικός χώρος των πηγών, ενώ ο ποταμός Αγγίτης κυρια­ρχεί στο τοπίο με την πλούσια βλάστη­ση από πλατάνια, ιτιές, λεύκες και σκλήθρες.

 

Η υπεύθυνη του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου κυρία Λίνα Μουστακίδου αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και ο χώρος είναι πλέον έτοιμος για τους εκατοντάδες επισκέπτες που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα: «Εχουν γίνει ειδικά μονοπάτια, βρύσες και τραπέζια για να μπορεί ο κόσμος να κάνει περιπάτους και να απολαμβάνει τον χώρο». Η προϊστορία στην περιοχή του σπηλαίου φτάνει τα 30.000 χρόνια. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως λίθινα εργαλεία και οστά ζώων. Ο Δήμος Προσοτσάνης σκοπεύει στο μέλλον να αναδείξει για πεζοπορία και το βυζαντινό οχυρό που βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο. Το σπήλαιο απέχει 180 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες στο τηλ.: 2522-060460.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης