Λέσβος: Η συγκίνηση της βασίλισσας Ράνιας για άρρωστο κοριτσάκι

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, όπως εσείς και εγώ, με τη διαφορά ότι έχουν ζήσει μία ανείπωτη φρίκη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η βασίλισσα και απευθύνει έκκληση για μια συλλογική απάντηση στην κρίση - Είδε αρχικά δύο οικογένειες Σύρων και Αφγανών - Ήταν πολύ διαχυτική με τα μικρά παιδιά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Περίπου δύο ώρες κράτησε η επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας στη Λέσβο όπου συνάντησε οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Το ιδιωτικό αεροσκάφος της βασίλισσας της Ιορδανίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Λέσβου λίγο μετά τις 12:30, το μεσημέρι της Δευτέρας. Στη συνέχεια η βασίλισσα Ράνια κατευθύνθηκε στον καταυλισμό των προσφύγων, που λειτουργεί υπό την ευθύνη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC, η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα.Ντυμένη με απλά ρούχα σαν να είναι μία κοινή θνητή, η βασίλισσα Ράνια από την πρώτη στιγμή πλησίασε τους ανθρώπους για να ακούσει από τους ίδιους ποια είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της είδε αρχικά δύο οικογένειες Σύρων και Αφγανών, ενώ κατά την ξενάγησή της στο Καρά Τεπέ ήταν ιδιαίτερα τρυφερή με τα μικρά παιδιά. Η βασίλισσα Ράνια μετά το πέρας της επίσκεψή της δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η βασίλισσα της Ιορδανίας από το νησί της Λέσβου «απηύθυνε έκκληση για μια συλλογική και παγκόσμια απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση, εξηγώντας ότι η επίδρασή της κρίσης αυτής είναι τόσο μεγάλη που καμία χώρα δε μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της».

«Χρειαζόμαστε μια συλλογική, βασισμένη σε αξίες, αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με βάση την κατανομή των βαρών κι όχι τη μετατόπισή τους», δήλωσε από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ η βασίλισσα Ράνια, όπως αναφέρεται και στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Η βασίλισσα Ράνια, ακόμη, εξήγησε ότι η ευθύνη για την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να ορίζεται από τη γεωγραφική θέση και δεν μπορεί να περιορισθεί στην Ευρώπη ή στη Μέση Ανατολή.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, όπως εσείς και εγώ, με τη διαφορά ότι έχουν ζήσει μία ανείπωτη φρίκη και έχουν βιώσει μία αδιανόητη τραγωδία και δυστυχία. Διακινδύνευσαν τα πάντα, τις οικογένειές τους, τα υπάρχοντά τους, μόνο και μόνο για να είναι ασφαλείς», τόνισε. «Πρέπει να επαναφέρουμε την ανθρωπιά και τη συμπόνια στο προσκήνιο, γιατί αυτή η κρίση έχει να κάνει με ανθρώπους όχι με σύνορα και φραγμούς. Σχετίζεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι με διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, αναφορικά με τις ιστορίες που άκουσε από τους πρόσφυγες, η βασίλισσα της Ιορδανίας σχολίασε: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να αποφασίσω ποια ιστορία είναι πιο οδυνηρή σε σχέση με την άλλη, επειδή ο καθένας φαίνεται να βιώνει μια απίστευτη τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει από τη δυστυχία στη δυστυχία, και αυτό που κρατώ και ακούω ξανά και ξανά είναι ότι, αν είχαν τη δυνατότητα επιλογής, θα γυρνούσαν πίσω στα σπίτια τους».

Η βασίλισσα, ακόμη, είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά δωρεών σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η IRC, που την κάλεσε στη χώρα μας, και αμέτρητες άλλες «που έχουν γίνει η μόνη σανίδα σωτηρίας για τους πρόσφυγες σε μια εποχή που το άσυλο έχει περιορισμένες δυνατότητες». Ευχαρίστησε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, που έχουν δείξει «αξιόλογη συμπάθεια και καλοσύνη προς τους πρόσφυγες», παρά το γεγονός ότι τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη δίωρη επίσκεψή της στη Λέσβο, η βασίλισσα Ράνια συναντήθηκε με δύο οικογένειες Σύρων και μία οικογένεια Αφγανών, τα μέλη των οποίων τής περιέγραψαν το άγχος που βιώνουν, ενώ περιμένουν με αγωνία νεώτερα σχετικά με την τύχη των αιτήσεών τους για άσυλο. Κάποιοι της είπαν ότι πούλησαν όλα τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές.

Η βασίλισσα Ράνια, επίσης, συνομίλησε και με μια ομάδα γυναικών από τη Συρία, που της μίλησαν για το φόβο και τη θλίψη που έχουν βιώσει. Δύο από τις γυναίκες που συνάντησε η βασίλισσα έχασαν προσφάτως τους συζύγους τους. Και οι δύο πνίγηκαν όταν η βάρκα τους ανετράπη ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λέσβο από την Τουρκία τον περασμένο μήνα. Με βάση την ίδια ανακοίνωση, τέλος, η βασίλισσα, πριν αναχωρήσει, συμμετείχε σε δραστηριότητα ζωγραφικής προσφυγόπουλων με παιδιά ντόπιων.Σημειώνεται πως η επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας έρχεται έπειτα από εκείνη της Σούζαν Σάραντον, της Αντζελίνα Τζολί και προσφάτως του Πάπα Φραγκίσκου, που ήρθαν στη Λέσβο για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς όλο τον κόσμο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. 

Συγκλονιστική στιγμή όταν μητέρα μιλάει στην Βασίλισσα Ράνια για το άρρωστο παιδί της


Με θερμά λόγια υποδέχθηκε τη βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου.

«Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας. Σας υποδεχόμαστε με χαρά. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ, για την ευαισθησία και το πνεύμα αλληλεγγύης που κομίζετε. Ο τόπος μας αντιμετώπισε με ανθρωπισμό το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει ένα τέτοιο πρόβλημα. Εμείς, ως άνθρωποι, στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Εκ μέρους των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου σας καλωσορίζουμε», είπε η Περιφερειάρχης.

Αντίγραφα μυροδοχείων του 8ου π.Χ. αιώνα προσέφερε στη βασίλισσα της Ιορδανίας η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου


Φωτογραφίες: www.lesvospost.com

Όπως μεταδίδει το lesvospost.com στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης περίμενε μια έκπληξη την βασίλισσα Ράνια, καθώς υπό άκρα μυστικότητα στο νησί βρέθηκε και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Οι δύο κυρίες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είχαν μια ιδιωτική συνάντηση σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Η βασίλισσα της Ιορδανίας άλλωστε διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και κυρίως με την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κυρία Βαρδινογιάννη έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Safe Schools» του Jordan River Foundation της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας (2007).

Το love story με τον Αμπντάλα

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος του Κόλπου, η Ράνια ήταν φοιτήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου. Οι γονείς της εκδιώχθηκαν από το Κουβέϊτ μαζί με άλλους 300.000 Παλαιστίνιους που διέμεναν εκεί, με την κατηγορία της συνεργασίας με τον κατακτητή της χώρας. Πήραν πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς και εγκαταστάθηκαν στην Ιορδανία. Μετά την αποφοίτησή της, η Ράνια επέστρεψε στην Ιορδανία όπου εργάστηκε στην CITIBANK και στην Apple Computer. Είναι μια πανέμορφη, έξυπνη και δραστήρια γυναίκα, που διαθέτει αναλογίες μοντέλου και από όπου περάσει δεν περνά απαρατήρητη. Η Ράνια είναι τόσο δημοφιλής που έχει αποκτήσει δικό της κανάλι στο YouTube.

Μια χειμωνιάτικη βραδιά, καλεσμένη σε φίλους, γνωρίζει τον πρίγκιπα Αμπντάλα. Η ιστορία τους έχει όλα  τα δεδομένα ενός παραμυθιού που αγγίζει τα όρια του ονείρου…. Ο πρίγκιπας την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και τέσσερις μήνες αργότερα παντρεύονται (10 Ιουνίου 1993). Η Ράνια εξομολογήθηκε σε μια συνέντευξή της: «Δεν θυμάμαι ποτέ ως παιδί να ονειρεύτηκα να παντρευτώ έναν πρίγκιπα αλλά πάντα επιθυμούσα και ήλπιζα να παντρευτώ έναν ευμενή άνδρα που θα εκπλήρωνε τις προσδοκίες μου να είναι καλός σύζυγος και πατέρας. Οταν συνάντησα τον Αμπντάλα αναγνώρισα σ΄ αυτόν όλες αυτές τις αρετές και μάλιστα πολύ καλύτερες και ανώτερες  από αυτές που επιθυμούσα να διαθέτει ο μέλλοντας σύζυγός μου». 

Μετά τον γάμο, το ζευγάρι βιώνει τις πιο ωραίες μέρες της ζωής του. Η πριγκίπισσα προσφέρει στον βασιλιά Χουσεΐν έναν εγγονό που θα πάρει το όνομά του (28-6-1994). Θα ακολουθήσει η γέννηση της πριγκίπισσας Ιμάν (27-9-1996), της πριγκίπισσας Σάλμα (26-9-2000) και του πρίγκιπα Χασέμ (30-1-2005).


Μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού τους (της πριγκίπισσας Ιμάν)  θα εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια όπου ο πρίγκιπας Αμπντάλα θα εξασκηθεί σε μία στρατιωτική βάση της περιοχής. Ζουν μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, εντελώς ανώνυμοι μέσα στο πλήθος. Η βασίλισσα Ράνια παραδέχτηκε πως αυτή ήταν η πιο όμορφη περίοδος της ζωής τους.


Ο βασιλιάς Χουσεΐν δυστυχώς πεθαίνει και η Ιορδανία πενθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την λήξη του εθνικού πένθους, ο νέος βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα Β΄,  χρήζει την σύζυγό του Ράνια βασίλισσα της Ιορδανίας και αυτή αναλαμβάνει αμέσως τα νέα της καθήκοντα. Είναι πολύ νέα, 28 χρονών όταν ο κόσμος ανακαλύπτει το όμορφο πρόσωπό της…. Ο λαός της Ιορδανίας με μεγάλο θαυμασμό την αποδέχεται αμέσως ως την νέα του βασίλισσά του και μέσα σε λίγες εβδομάδες  θα γίνει το σύμβολο της αρμονίας μεταξύ παράδοσης και του εκμοντερνισμού  της χώρας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη ζωή της βασίλισσας της Ιορδανίας 


ΣΧΟΛΙΑ (50)

Μάριος

Ρε θα σοβαρευτούν οι έλληνες επιτέλους; Αποκτήσαμε προσφυγικό θέμα και το κάνουμε σήριαλ αντί να πούμε ορθά κοφτά ότι έχουμε τα δικά μας θέματα και ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Μυαλό μηδέν. Με το προσφυγικό υποβαθμιστήκαμε και άλλο, δεν το καταλαβαίνετε; Δεν το βλέπετε;

Δ

ΣΩΣΤΟ

χαχαχαχα

Σοβαρη κυρια βασιλισσα οχι σαν τα σουργελα τα δικα μας Καραβασιλω,Τασια και Φωτιου.

oeo

ε κυρα ράνια για πέρνα και μια από περαμα-δραπετσωνα να δεις χάλι και ανεργία....

Γιάννης Γ

@ oeo26/04/201608:28.............. Όταν ο Θεός έριχνε μυαλό και ευκαιρίες στον κόσμο , εκει στο Πέραμα την Δραπετσώνα, και σε κάποιες άλλες περιοχές στην Ελλάδα, εσείς κρατούσατε μεγάλες ομπρέλες. ..... Και είχατε βάλει παρωπίδες και ωτασπίδες και βλέπατε και ακούγατε ότι σας έλεγαν και σας χάηδευαν τα αυτιά σας κυρίως οι του ΚΚΕ και τα κομματόσκυλα του Πασόκ . ... Ας ειχατε μυαλό να κρατούσατε την αλλοτε ακμάζουσα ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με τα καλύτερα μεροκάματα σε ολη την Ελλάδα. Με την απεργία κόντρα στην απεργία, τις καταλήψεις, τους εκβιασμούς, και τα αλλα ευτράπελα στον χώρο αυτό, τελικά τι πετύχατε? . Ένα μεγάλο τίποτα. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιες που κάνουν πορτοκάλια λέει μια παροιμία. ...... Το πουλάκι πέταξε τώρα.... Αλλά είπαμε κρατούσατε ομπρέλες. .... Και γιατί θέλετε να έλθει εκει η βασσίλισσα της Ιορδανίας? . Για να σας λυπηθεί?..... Όπως στρώσατε κοιμηθείτε τώρα.

Background

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί. Είναι πολύ καλοι κομπαρσοι για φωτογραφίες αλληλεγγύης! "Μακρια απο εμας" βεβαια. Αλήθεια πόσους πρόσφυγες έχει φιλοξενήσει η Ιορδανία ομόθρησκη και πολύ πιο πλούσια απο την Ελλάδα; Μονο εδώ ήξεραν να στησουν το πσνηγυρακι για να φωτογραφιζονται διαφοροι επώνυμοι αλληλεγγυοι και να φουσκώνουν τα αλληλέγγυα πορτοφόλια τους... Φυσικά καμια ανάλογη εκδήλωσηεκδήλωση αλληλεγγυης δεν γινεται για τους Ελληνες που νύχτα μέρα χαρακτηρίζονται κλέφτες μπαταχτσηδες και τεμπέληδες!

βασιλιάς

Ένα ακόμα μηδενικό στο κράτος που θεσμοθέτηση την ξεφτιλα και την παρακμή. Παω να δω τα παλλόμενα πέη.

Ολα πάνε καλά....

Πήρε ο Πάπας 12 άπλυτους στο Βατικανό, θα πάρει κι αυτήν άλλους 12... Που θα πάει, θα λιγοστέψουν...

κωστας

Μακαρι να περνανε και σενα να ησυχασουμε

@ κωστας

Στο Βατικανό θα πήγαινα άνετα, λεχρίτη ραγιά...To προτιμώ από την Κολομβία των Βαλκανίων. Κι εσύ παρε μερικούς στο σπίτι σου. Αφού τους θέλεις, τα hot spot είναι κόντα. Θα περάσεις αξέχαστο Πάσχα...

@@ κωστας

Για να μείνεις μόνος με τον Ομάν, τον Χασάν και τον Ιμπραήμ? Αν είναι να περάσεις καλά, τότε φεύγω από Ελλάδα, ραγιά μου...

ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Άραβες αυτοί Αραβισσα κι εκείνη, όπως και ο λαός της. Ομόθρησκοι και συγγενείς είναι μεταξύ τους οι δυο λαοί. ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ

Ντίνος

Η Ιορδανία ανόητε έχει πάρει ήδη πολλαπλάσιους από ό,τι η Ελλάδα, και ύπερ-πολλαπλάσιους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Εσύ "ιδιώτη" (με την αρχαιοελληνική έννοια) δεν θα έπρεπε να έχεις δικαίωμα ψήφου μέχρι να μάθεις τις απαιτήσεις που ένας πολίτης έχει.

germanotsolias

μραβο της απο οτι διαβαζω αυτη πηγε και στην λεσβο και στην μητυλινη και οχι σαν τον παπα που πηγε μονο στην λεσβο ...

κωστας

πωπω ανατριχιασα μονο σου το γραψες;;

@ germanotsolias

Μειτοιλίνι, γράφεται αγράμματε. Οχι μητυλινη...

β

κανενας αλλος??να πει ποσο λυπται και να στειλη μηνυματα???

Αλέξης

Στη Μυτιλήνη θα πάει, ή μόνο στη Λέσβο;

Γιάννης

Ναι μωρέ. Εκεί που νομίζουν ότι το Νόμπελ είναι τουριστικά πακέτα. Αν δεν τους το φάει καμία ηθοποιός χαχαχα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limeniko1

Νωρίτερα σήμερα ανέβηκε ανάρτηση που ενημέρωνε το κοινό ότι “Μετά το μνημόνιο θα φανεί το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης και αυτό”, όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη

8
giatroi

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων