Mε αντιρρησίες συνείδησης θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ

Mε αντιρρησίες συνείδησης θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ

Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας - Στον αέρα οι προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα… παρουσιάζονται πλέον οι αντιρρησίες συνείδησης. Συνεχίζοντας την τακτική του πρόχειρου «μπαλώματος» στις τρύπες των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ στους αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή σε όσους για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ζητεί από τα νοσοκομεία (την ώρα που στερούνται των αναγκαίων για τους ασθενείς), να τους παρέχουν είτε τροφή και στέγη είτε να τους δίδουν μηνιαίως ένα ποσό.  

Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στον ένα και πλέον χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕλ οι χιλιάδες κενές θέσεις στο ΕΣΥ καλύπτονται όπως όπως με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας. Έτσι, στη Βαβέλ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως τους επικουρικούς, δηλαδή τους συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, τους 5μηνίτες (νοσηλευτές κυρίως ΥΕ) και τους εργαζόμενους από σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα προστεθούν και οι αντιρρησίες συνείδησης.

Οι αντιρρησίες συνείδησης αποτελούν την πιο πρόσφατη –αλλά μάλλον όχι τελευταία- προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να κλείσει τις «τρύπες» του προσωπικού στα νοσοκομεία τακτοποιώντας παράλληλα όσους και όπως μπορεί από τους ψηφοφόρους της, και όχι μόνο. Μάλιστα, στο θέμα της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης τα δύο αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, καταθέτουν τη δική τους… καινοτομία: επιτρέπουν για πρώτη φορά στους αντιρρησίες συνείδησης να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία και στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, αυτό απαγορευόταν. Η εναλλακτική θητεία αφορούσε μόνο φορείς του δημοσίου και ιδίως την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, εκτός των αστικών κέντρων μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας (Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα) καθώς κι εκτός των περιοχών γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων.

Οι εξαιρέσεις αυτές πλέον έχουν αρθεί και οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να εκπληρώσουν τη θητεία τους όπου επιθυμούν. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής κ. Άγγελος Παπαδόπουλος ζητεί από τα 25 δημόσια νοσοκομεία που έχει στην αρμοδιότητά του να αποστείλουν (μέχρι και τις 23 Μαρτίου) σε ειδικό έντυπο αριθμό θέσεων, ειδικότητες και αντικείμενα απασχόλησης για τους αντιρρησίες συνείδησης. Τα νοσοκομεία που θα δεχτούν άτομα για την εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας υποχρεούνται είτε να διασφαλίσουν τροφή και στέγη στους αντιρρησίες συνείδησης είτε να τους χορηγούν το ποσό των 223,53 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό ορίζει ο νόμος είναι «ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών».

Απορίας άξιον είναι ωστόσο για πολλά στελέχη νοσοκομείων πού θα βρεθούν είτε η μία παροχή (στέγη και φαγητό) είτε η άλλη για τους αντιρρησίες, με δεδομένους τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αλλά και τις καθυστερήσεις στη ροή της χρηματοδότησης. Διότι, ακόμη και αν παραβλέψει κάποιος την εμβαλωματική, εάν όχι επικίνδυνη τακτική που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, δύσκολα θα παραβλέψει το πρακτικό σκέλος της: ότι η οικονομική κάλυψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της εναλλακτικής υπηρεσίας μετακυλίεται στα απισχνασμένα νοσοκομεία.

Ο ορισμός του αντιρρησία

Αντιρρησίες συνείδησης καλούνται όσοι για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν όπλο. Για να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης θα πρέπει να το δηλώσει και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αποφαίνεται αν ο ενδιαφερόμενος θα αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης. Η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης για υπόχρεους πλήρους θητείας είναι 15 μήνες.

Σαφή στοιχεία για τους  αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι και το 2010 οι αντιρρησίες συνείδησης που ζητούσαν να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πλέον καταγράφεται μια αυξητική τάση με τον ετήσιο αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης να κυμαίνεται σε διψήφιο αριθμό.

Η αύξηση των αιτούντων την εναλλακτική υπηρεσία όπως την ονομάζει πλέον ο νόμος κινητοποίησε και τα αντανακλαστικά των δημοσίων φορέων. Μέχρι πρότινος οι λίγοι αντιρρησίες συνείδησης εκπλήρωναν τη θητεία τους κυρίως σε Εφορίες, Ταχυδρομεία, ΟΑΕΔ, Κέντρα Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης ή Κέντρα Χρονίων Παθήσεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών τους με αντιρρησίες συνείδησης.

Εφόσον δεν προσφέρονται θέσεις αντίστοιχες με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ο φορέας εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού και ο αντιρρησίας εκπληρώνει τη θητεία του σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.


ΣΧΟΛΙΑ (40)

κώστας

Πως φαινεται οτι μερικοι δεν εχουν ιδέα τι σημαίνει η εναλλακτική υπηρεσία.Εκατοντάδες υπηρετούν απο 1997.Επιπλέον δε θα διοριστεί κάποιος με καθήκοντα γιατρού.Πάντα αυτή η μορφή υπηρεσίας αφορά βοηθητικά καθήκοντα.

LS

Η εναλλακτικη θητεια σαν βοηθος νοσοκομου ειναι κατι που εφαρμοζεται χρονια στη Γερμανια. Η θητεια των αντιρρησιων συνειδησης ειναι διπλασια και τα χρηματα πολυ λιγα. Ωστοσο στο Ελλαδισταν πολλα ευτραπελα μπορουν να συμβουν.

Χα

Ο καρανικας ποτε ξεκιναει;;;;

Μετανάστης Στα Ην. Αραβικά Εμιράτα

Δηλαδή θα διορίσουν απο το παραθυρο με φωτογραφικές διατάξεις όλο το ΣΥΡΙΖΟκομμουνιστοφασισταριό στο ΕΣΥ, που ως γνωστόν, δεν υπηρετούν φαντάροι λόγω ιδεολογίας. Γυρνάμε στη δεκαετία του '80 που άμα δεν είχε κάποιος χαρτί απο την Κλαδική (Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ), προκοπή δεν έβλεπε.

Γιωργος

Ποιος ο λόγος λοιπόν να πάει ο οποιοσδήποτε στρατιωτική θητεία? Ποιος θα αποφασίζει το ποιος θα πάρει αυτές τις αμειβόμενες θέσεις και μάλιστα στον τόπο κατοικίας του ? (οι υποψήφιοι θα ειναι πλέον πάρα πολλοί) Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει μηχανισμός για να ελεγχθεί εάν αυτοί οι άνθρωποι θα προσέρχονται καθημερινά ή εάν θα παράγουν το οποιοδήποτε έργο (θα τρεχει ο δοιηκητης πάνω κάτω στους ορόφους για να διαπιστώσει εαν ήρθε να δουλέψει ο Α ή ο Β και ποιος άδειασε τους κάδους απορριμάτων ο Α, ο Β, ή το ιδιωτικό συνεργείο? ) Στήθηκε απλώς αλλος ενας μηχανισμός να μην υπηρετήσουν την θητεία τους αυτοί με το κατάλληλο μέσον,

dim

ε ρε τι άπλυτος έχει να διορισθεί πάλι.

Κατερίνα

Αγαπητέ Αλεξάκη , για μια φορα ακομη, με τις πορδες ΔΕΝ βάφονται τ αυγά.....

X

Αυτό παύει να ισχύει για σας;

Τάκης

Επιτέλους! Σαν αντιρρησίες συνείδησης σημαίνει ότι σε αυτούς τους ανθρώπους λειτουργεί η συνείδηση! Ε! λοιπόν τέτοιους γιατρούς θέλω να με εγχειριζουν. Με συνείδηση και όχι ασυνείδητους φακελομαζώχτρες....

Γιατρός

Θα φέρουμε τον Μαζιώτη να σε χειρουργήσει εσένα, κι αυτός αντιρρησίας ήτανε

Γιάννης Γ

Ένα υποθετικό σενάριο τώρα.. Αλλά και ένα ρητορικό ερώτημα προς όλους. Λέμε . Ενας αντιρρησίας συνείδησης για θρησκευτικούς λόγους. Κοινώς μάρτυρας Ιεχωβάς. Και αυτός να είναι γιατρός εφημερεύων σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Φέρουν κάποιο τραυματία η κάποιον με κάτι άλλο πρόβλημα. Και η περίπτωσή του και η άμεση αντιμετώπιση για να σωθεί η ζωή του είναι βάσει της ιατρικής δεοντολογίας να του γίνει μετάγγιση αίματος. ......... Αυτός ο γιατρός τι θα προτάξει στην συγκεκριμένη περίπτωση?. Α:υτό που λέει η ιατρική επιστήμη , ή αυτό που λέει η θρησκευτική του συνείδηση? . Μιας και είναι γνωστό ότι οι Ιεχωβάδες αρνούνται και απορρίπτουν την μετάγγιση αίματος γιατί έτσι λένε ή ετσι τις τροποίησαν για να λένε οι γραφές τους. .......... Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη τότε?. ..... Τα σκέφτηκαν αυτά αυτοί που τους θέλουν αυτούς να τους τοποθετήσουν ως γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία?

dim

Ακόμα στη μετάγγιση έμεινες; εισαγγελικές πολύ πίσω... Σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές της μετάγγισης σε τέτοια πληθώρα που ούτε καν να φανταστείς μπορείς.... Εσυ να πα να κάνεις μετάγγιση. Και να έχει HIV μέσα, να δεις την γλυκά....

Διγαμμα

Στη χωματερη να ψαχνουν να βρουν ανακυκλωσιμα υλικα αντι θητειας.Αυτο μαλιστα ειναι κοινωνιξη εργασια αντι θητειας.Αλλα με αναρχικη κυβερνηση δεν γινεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kriti-diasosi-ena

Το παιδί παρασύρθηκε από τα κύματα, όπως και ο πατέρας του που πήγε να τον σώσει - Βάρκα με δύο διασώστες αναποδογύρισε και βρέθηκαν κι αυτοί στο νερό - Το επεισόδιο ευτυχώς έληξε καλώς