Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
Χωρίς άδειες και… υπέρβαρες οι ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού
Χωρίς άδειες λειτουργίας και με ποσότητες ψαριών που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εγκεκριμένες άδειες λειτουργούν οι τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή του Αμβρακικού που πριν από περίπου έναν μήνα μετατράπηκαν σε «τάφο» 800 τόνων ψαριών.
Την ίδια στιγμή αγώνας δρόμου καταβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές που ξεσκονίζουν τα «παραθυράκια» του νόμου προκειμένου να αποζημιωθούν οι εταιρείες που υπέστησαν την καταστροφή. Ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει καταβολή αποζημιώσεων σε μονάδες ιχθυοκαλλι
Χωρίς άδειες λειτουργίας και με ποσότητες ψαριών που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εγκεκριμένες άδειες λειτουργούν οι τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή του Αμβρακικού που πριν από περίπου έναν μήνα μετατράπηκαν σε «τάφο» 800 τόνων ψαριών.
Την ίδια στιγμή αγώνας δρόμου καταβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές που ξεσκονίζουν τα «παραθυράκια» του νόμου προκειμένου να αποζημιωθούν οι εταιρείες που υπέστησαν την καταστροφή. Ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει καταβολή αποζημιώσεων σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και λόγω της ευπάθειας του προϊόντος που απαιτεί τεράστιες δαπάνες ασφάλισης οι εταιρείες δεν διέθεταν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.
To συμβάν με τα νεκρά ψάρια στην περιοχή Μενίδι του Αμβρακικού, το οποίο αποδόθηκε στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας του νερού που οδήγησε σε άνοδο του υδροθείου από τον πυθμένα, προκαλώντας έλλειψη οξυγόνου και εν συνεχεία ασφυξία, φέρνει στην επιφάνεια τις προβληματικές συνθήκες λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε βάρος του περιβάλλοντος του Αμβρακικού αλλά και τις διαμαρτυρίες πολιτών που μιλούν για δραματική επιβάρυνση ενός από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.
Ερχονται πρόστιμα
Οι έλεγχοι που έγιναν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στον τόπο του… εγκλήματος και στα δείγματα νερού που εστάλησαν στο ΕΛΚΕΘΕ, δύο μέρες μετά τον ομαδικό θάνατο των ψαριών, δεν διαπιστώνουν ευρήματα ρύπανσης, ωστόσο προκύπτει ότι από τις τρεις μονάδες μόνο η μία διέθετε άδεια λειτουργίας.
Μέσα στο επόμενο διάστημα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θα διαβιβάσουν το σχετικό πόρισμα στις αρμόδιες αρχές και θα εισηγηθούν την επιβολή προστίμων.
Ενα δεύτερο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι οι συγκεκριμένες μονάδες ήταν αδειοδοτημένες για 150 τόνους ψαριών εκάστη.
Η ζημιά όμως που υπέστησαν και η οποία επιβεβαιώνεται και από την επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών οργανισμών από τον κόλπο του Αμβρακικού ανέρχεται σε 800 τόνους. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι η κάθε μονάδα είχε παραπάνω ποσότητες από εκείνες που προβλέπει η άδεια, άποψη που επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος Αλιείας της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Οι αρχές της νομαρχίας ολοκλήρωσαν πριν από λίγες ημέρες την επιχείρηση απομάκρυνσης των ψαριών, τα οποία οδηγήθηκαν για υγειονομική ταφή πέντε χιλιόμετρα έξω από την Αμφιλοχία. Ουδείς φυσικά γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες έγινε ο μαζικός αυτός ενταφιασμός των ψαριών και αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι.
Παράνομες οι μονάδες
Παράνομες χαρακτηρίζει τις ιχθυοπαραγωγικές μονάδες ο κ. Παύλος Χαραλάμπους, πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου. Οπως αναφέρει, οι μονάδες δεν είναι αγκυροβολημένες σε μεγάλα βάθη ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από τους κλωβούς για να μην ασφυκτιούν τα ψάρια και να μην επηρεάζονται από το ίζημα των υπολειμμάτων τροφών, τα αντιβιοτικά και τα κόπρανα των ψαριών που πέφτουν στον βυθό.
Επίσης, προσθέτει ότι δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια μετρήσεις για την επιβάρυνση του υδάτινου περιβάλλοντος και ανάλυση του ιζήματος του βυθού γύρω από τις μονάδες, όπως προβλέπει η νομοθεσία. «Για να καρπωθούν τις επιδοτήσεις μερικοί επιτήδειοι, ο κόλπος καταστρέφεται και η φύση εκδικείται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr