LIVE

Κορωνοϊός

Κινδυνεύει με «λουκέτο» το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Το Ποτάμι: Ανοικτό Πανεπιστήμιο μόνο στα... λόγια

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε ένα μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν τα μαθήματα για τους περίπου 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος»,καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε ένα μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για περίπου 200 άτομα, τα οποία εφόσον αναγκαστούν να φύγουν από το ίδρυμα θα καταρρεύσουν όλες οι λειτουργίες του, με δεδομένο ότι εργάζονται χρόνια εκεί και έχουν τεράστια εμπειρία.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ. 


Το ρεπορτάζ συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διοίκησή του κάνει μια προσπάθεια να στηρίξει τους φοιτητές του.

Στο πλαίσιο αυτό, από φέτος αποφασίστηκε μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές το ζητούσαν επιτακτικά. 

Αποφασίστηκε ακόμη να μειωθούν τα δίδακτρα στα 500 ευρώ για τις προπτυχιακές σπουδές και στα 650 ευρώ για τις μεταπτυχιακές. 
 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (146)

PhD

Μερικά πραγμάτακια από απόφοιτου του εξωτερικού που ξέρει από εκπαίδευση ενηλίκων. Το ΕΑΠ οπως και δεκάδες αλλά open unis βασίζεται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αυτή την στιγμή είναι ότι το καλύτερο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΕΑΠ όμως έχει κάνει μια λουμπα. Αυτη είναι ότι ελκύεει κυρίως Δ.Υ. και ότι το υλικο του ειναι παλιο. Αν δεις τον ανταγωνισμό από το ΑΠΚΥ, το Ιταλικό Μαρκονι που έχει στα Ελληνικά, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα Κυπριακά, τότε το ΕΑΠ χάνει πολύ. Επίσης, έχεις και τα MOOC, με 100 ευρώ παιρνεις certificate από τοπ πανεπιστημια του κοσμου μεσω coursera. Αν πας παραπερα, παιρνεις με 2500 λιρες postgraduate certificate από το LSE. Το ΕΑΠ είναι καλό ως οργάνωση αλλά πρέπει να προχωρήσει, δεν μπορείς να έχεις εξετάσεις σε κάθε μάθημα για παράδειγμα, αυτό μόνο στην Ελλάδα γίνεται. Επίσης και το υλικό του να αναβαθμιστεί, αλλιώς δεν θα το πετάξει έξω το ΕΣΠΑ αλλά ο ίδιος ο ανταγωνισμός. Όσο για τις πανελαδικές..ε περαστικά σας!! καλύτερα να πας έξω παρα να τα σκας σε φροντηστήρια και σε πανεπιστήμια που στο ranking είναι στον πάτο.

dr.

Τα πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν όλα εισαγωγικές εξετάσεις σε διαφορετική μορφή από τις πανελλήνιες. Και αν πετύχεις, να πληρώσεις για ένα πανεπιστήμιο με καλύτερα rankings από τα ελληνικά (τα οποία δεν είναι πάτος και οι τα ελληνικά πτυχία αναγνωρίζονται παγκοσμίως), αλλά ποιος ο λόγος να πληρώσεις για το ΕΑΠ;;

Γ.Τ.

Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΕΑΠ στην 4η ενότητα, έχοντας αποκτήσει βασικό τίτλο σπουδών πριν 20 χρόνια.Νόμιζα ότι λόγω της μη παρακολούθησης μαθημάτων σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση και αποστέλλοντας απλώς 5 εργασίες το ακαδημαϊκό έτος, όλα θα ήταν εύκολα και απλά.Φυσικά μόνο έτσι δεν είναι!!! Απαιτείται εντατικό καθημερινό διάβασμα, πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο και σε βιβλιογραφία γύρω από το αντικείμενο των σπουδών και οι εργασίες είναι πραγματικό βουνό πολλές φορές και οριακά οι πεισσότεροι αποκτούν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις τον Ιούνιο αφού χρειάζεται να έχει μέσο όρο 5 στις εργασίες για να μπορείς να συμμετέχεις στι εξετάσεις. Το γεγονός ότι συναντάς τον καθηγητή πέντε φορές τον χρόνο κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα , διότι η ύλη είναι πολύ μεγάλη και η επικοινωνία μέσω email δύσκολα λύνει περίπλοκες απορίες.Όσοι χλευάζουν το ΕΑΠ είναι απλώς ανόητοι, διότι στο ΕΑΠ γίνεται πραγματική δουλειά.

Μην κλείσει το ΕΑΠ

Αν κλείσει, ποιος θα πληρώσει μετά τον ΦΠΑ 23% που πληρώνουν τα κορόιδα. ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ επί αριστερής κυβέρνησης, μόνο για πλάκα!

Να τα πούμε και αυτά

Πολλοί καθηγητές μπάινουνε εδώ μέσα με πρόσχημα ότι είναι φοιτητές και βρίζουν το ΕΑΠ από φόβο μήπως ως ισοδύναμο μέτρο μειωθεί ο μισθός τους κι άλλο. Και για όσους λένε ότι τα κρατικά προγράμματα έχουν τόσα μαθήματα, είναι η γνωστή η πρακτική να σπάνε μαθήματα για να γεμίζουνε ώρες και να βολεύουνε καθηγητές, πλάθωντας περίτεχνους τίτλους μαθημάτων.

Qatarαμένος

Κι εδώ πρωτοτυπία... Το πρώτο κλειστό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον κόσμο...

17.43@

αχχαχαχααχα καλοοοο! The open univercity IS ...........CLOSED !!!!!!!!!!!!

αδέκαστος

ρε παιδιά γιατί τα ισοπεδώνουμε όλα? εγώ παρακολουθώ μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ΕΑΠ στην διοίκηση τουριστικών επιχείρησεων, έχοντας βγάλει ΑΕΙ οικονομικό νομικής με σχεδόν 17000 μόρια. η αλήθεια είναι δεν ξέρω πως είναι τα προπτυχιακά προγράμματα, αλλά όσο αφορά το μεταπτυχιακό μου, πρόκειται για δύσκολες εργασίες, που αν δεν έχεις κιόλας σχετική εμπειρία με το αντικείμενο, απαιτεί πολύ διάβασμα και έχουν απαιτήσεις να γνωρίζεις πράγματα που δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος να εξηγηθούν από τους καθηγητές. όσο αφορά βέβαια το οργανωτικό κομμάτι, κυρίως στον τομέα του υλικού που δίνεται στους φοιτητές, οφείλω να συμφωνήσω οτι έχουν τεράστια προβλήματα.

Prince_Miskin

@DrFuzzy Καλά εσύ μετά από 2 μεταπτυχιακά και 2 διδακτορικά σε hard science κάθεσαι μέρα μεσημέρι και γράφεις σχόλια, στα οποία επιχειρηματολογείς χωρίς καμία παραπομπή σε σχετικές έρευνες αξιολόγησης, παρά αναλώνεσαι σε επιχειρηματολογία καφενείου; Τι να πει κανείς...

DrFuzzy

Διασκεδάζω φίλε μου, καταλαβαίνεις; σπάζω πλάκα, εδώ απ το γραφείο μου με τους αδαείς κι απλοϊκούς....

ΑΠ

Το ΕΑΠ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί

GoodbyeLennin

για όλα αυτά που γράφεται όλοι για το ΕΑΠ και για ολα αυτά που θα γράψεται ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους στηριξαν την προσπάθεια μου, και εν καιρό χρεωκοπίας καταφερα να πάρω ενα πτυχίο,ΧΩΡΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, και με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Katerina

Αφήστε τα παραμύθια ορισμένοι.. Έχω φοιτήσει για 2 χρόνια στο ΕΚΠΑ και εγκατέλειψα πριν μερικά χρόνια λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που δεν μου επέτρεπαν να συνεχίσω τη φοιτητική ζωή εκείνη τη στιγμή. Το ΕΑΠ μου έδωσε όμως τη δυνατότητα να συνεχίσω τις σπουδές μου και το άξιζα! Το ήθελα και κανείς δεν μου χαρίστηκε! Αλλά για να βάλουμε τα πράγμα στη θέση τους, και να με συγχωρείτε φίλοι μου, καταστάσεις σαν και του συμβατικού πανεπιστημίου που οι φοιτητικές νεολαίες μοίραζαν στους δικούς τους (στα κομματόσκυλα) τις ερωτήσεις σε κάθε εξεταστική, στο ΕΑΠ δεν τις έχω συναντήσει ποτέ! Ας είμαι δίκαιοι λοιπόν και ας κοιταζόμαστε στον καθρέπτη όταν προσπαθούμε να μειώσουμε τις προσπάθειες συναδέλφων μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης