Στήνουν καταυλισμό για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Στήνουν καταυλισμό για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Την ώρα που η Ευρώπη «εξαντλεί» τη διάθεσή της να απορροφήσει πρόσφυγες από τις χώρες υποδοχής στους 120.000 ανθρώπους, στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων στήνονται υποδομές για την εξυπηρέτηση όσων επιδιώκουν να φύγουν

Στήνουν καταυλισμό για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη
Ένας οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στήνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ειδομένη. 

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι, μέσω της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών φαίνεται πως εξαντλούν την αλληλεγγύη τους στην απορρόφηση 120.000 ανθρώπων, μάλιστα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, το κύμα προσφύγων και μεταναστών που επιδιώκουν να περάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία και μέσω της Ελλάδας συνεχίζει αμείωτο. Είναι προφανές πως σύντομα και εφόσον συνεχιστεί η πολιτική ελέγχου των συνόρων από τη Γερμανία, αλλά και οι πολιτικές αναχαίτισης από χώρες όπως η Ουγγαρία, που στέλνει ολοένα και μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις, με το «ελεύθερο» να πυροβολούν, στο φράχτη κατά μήκους των συνόρων της, πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στις χώρες υποδοχής, κυριότερη εκ των οποίων αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα.



Το κέντρο προσφύγων στην Ειδομένη αναμένεται να λειτουργήσει από την Πέμπτη, με τη συμμετοχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των Γιατρών του Κόσμου, της Praxis και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών. Στον καταυλισμό, δίπλα ακριβώς από την ουδέτερη ζώνη, σε πέντε μεγάλες σκηνές θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη.
Κλείσιμο



«Μέσα στον χώρο, θα μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δύο λεωφορεία, τα οποία θα αφήνουν τους επιβάτες δίπλα στις σκηνές. Εκεί, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες από 80 χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί ή να κάνουν, αν το επιθυμούν, ένα ντουζ. Στη συνέχεια, σε ειδικά σημεία, θα μοιράζουμε τρόφιμα και νερό και φυσικά, θα υπάρχει 24ωρη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα» περιγράφει ο Γιώργος Ρεπανάς από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας.


Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, τρεχούμενο πόσιμο νερό και wi-fi, παροχή εξαιρετικά σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν και να μάθουν τα νέα των μελών της οικογένειάς τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα.

«Επειδή πρόκειται για έναν χώρο διέλευσης, όπου η παραμονή είναι, αυτό το διάστημα, ολιγόωρη, θέλουμε να τους παρέχουμε λίγη ξεκούραση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους» συμπληρώνει ο κ. Ρεπανάς.





Αναφέρει, μάλιστα, ότι στον καταυλισμό, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας θα επιλαμβάνεται τυχόν αιτημάτων παροχής ασύλου, θα εξετάζει περιπτώσεις ασυνόδευτων ανήλικων και θα ενημερώνει για τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα εξετάζουν όσους έχουν προβλήματα υγείας σε μία ξεχωριστή σκηνή, εθελοντές θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά σε έναν παιδότοπο και γενικότερα, όλες οι οργανώσεις, με τις υποδομές που δημιουργούνται, προσπαθούν να «προλάβουν» τον χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις και το κρύο που θα δυσκολέψουν την αναμονή των χιλιάδων προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη.

Πάντως, εθελοντές και οργανώσεις που βρίσκονται εδώ και μήνες στην περιοχή, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακουφίσουν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και ανάμεσά τους τα εκατοντάδες παιδιά που ξαπλώνουν δίπλα στις ράγες, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για να προωθηθούν, σε ομάδες των 50 ατόμων, ανά 15 λεπτά, στην ΠΓΔΜ. Ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει νερά, ξηρά τροφή, γάλατα και παρέχει ιατρική βοήθεια, όπως και οι Γιατροί του Κόσμου που προσπαθούν να θεραπεύσουν από πληγωμένα από την πεζοπορία πόδια μέχρι άρρωστα από τις κακουχίες, παιδιά.



Η οργάνωση Α21 συνέβαλε, από την πλευρά της, στο στρώσιμο χαλικιού στο σημείο δίπλα στην ουδέτερη ζώνη που είχε μετατραπεί σε απέραντο λασπότοπο, δημιούργησε έναν χώρο με νιπτήρες στον καταυλισμό και ανέλαβε την κατασκευή του κεντρικού αγωγού νερού.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί και θα ερχόμαστε 3 φορές την εβδομάδα, είτε για να μαζέψουμε σκουπίδια, είτε για να δουλέψουμε για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει] ανέφερε η Κάλι Μυτηλιναίου από την Α21.



Και σίγουρα οι ανάγκες για τους περίπου 9.000 με 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διέρχονται καθημερινά από την περιοχή είναι τόσες που μερικές φορές, επιστρατεύονται ακόμα και αυτοσχέδια μέσα για την μεταφορά ασθενών όπως ένας μικρός εκσκαφέας που μετατράπηκε σε... ασθενοφόρο για έναν ασθενή!

«Μέσα στα χωράφια που πήγα να εργαστώ, είδα να τον κουβαλούν τέσσερις πάνω σε μια σανίδα και προσφέρθηκα να τον μεταφέρω με τον... εκσκαφέα μου στην σκηνή των Γιατρών του Κόσμου» λέει ο νεαρός οδηγός-αγρότης, ενώ ο Σύρος μετανάστης δείχνει με απόγνωση τη μέση του, που τον «ακινητοποίησε» στα μισά του ταξιδιού του.


Πηγή: thestival.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης