Με αστερίσκους η χθεσινή απόφαση των ΥΠΕΣ της Ευρώπης για το προσφυγικό

Με αστερίσκους η χθεσινή απόφαση των ΥΠΕΣ της Ευρώπης για το προσφυγικό

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής της εκφράζουν τέσσερις χώρες

Με αστερίσκους η χθεσινή απόφαση των ΥΠΕΣ της Ευρώπης για το προσφυγικό
Αστυνομικούς, φυλακισμένους και ανέργους επιστρατεύει η κυβέρνηση Ορμπάν για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από το «τείχος της ντροπής» στα σύνορα Ουγγαρίας- Σερβίας, όπως αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας ότι το κόστος του φράχτη άγγιξε τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κρατά ερμητικά κλειστά τα σύνορα της χώρας στους πρόσφυγες αναγάγοντας την κατασκευή του φράχτη, μήκους 175 χιλιομέτρων, σε εθνικό έργο την ώρα που ο ξένος Τύπος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την χθεσινή συμφωνία  στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε, μία απόφαση με αστερίσκους, όπως επισημαίνει.

Λίγες ώρες πριν την σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε συμφώνησαν κατά πλειοψηφία τη μετεγκατάσταση 120 χιλιάδων προσφύγων στα κράτη μέλη, παρά την αντίθετη γνώμη Τσεχίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, μία απόφαση που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πρόσφατα η Κομισιόν είχε καταθέσει πρόταση περί καθιέρωσης συστήματος ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος αλλά και την οικονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας. Το σύστημα ποσόστωσης δεν τέθηκε όμως χτες επί τάπητος καθώς στο τελικό κείμενο των υπουργών  Εσωτερικών της ΕΕ γίνεται αναφορά μόνο στον συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα κατανεμηθεί στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Τσέχος πρωθυπουργός, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής προσφύγων δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Τα κράτη που δεν επιθυμούν να υποδεχθούν πρόσφυγες ή που θέλουν να υποδεχθούν μόνο περιορισμένο αριθμό, μπορούν να επικαλεστούν εξαιρέσεις λόγω έκτακτων περιστάσεων.Τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης των προσφύγων αναμένεται να επεξεργαστεί η Κομισιόν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. 
Κλείσιμο

Εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για την επιτυχή εφαρμογή της χθεσινής απόφασης, ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ, δήλωσε ότι είναι δύσκολο οι πρόσφυγες να μείνουν σε χώρες στις οποίες οι ίδιοι δεν θέλουν επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ξεκινούν από τη Συρία με προορισμό τη Γερμανία ή τη Σουηδία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης