Παράνομα τα capital controls; Το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει

Παράνομα τα capital controls; Το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει

Βρετανικών συμνφερόντων εταιρεία μεταφοράς κεφαλαίων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είναι αντίθετοι με τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, το Σύνταγμα, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται ήδη η συνταγματικότητα και συμβατότητα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία της επιβολής capital controls, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας, στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στον απλό μισθωτό και συνταξιούχο.

Capital control είναι η επιβολή ενός ελάχιστου ποσού ανάληψης από τα ATM, τα τραπεζικά γκισέ, την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό κ.ο.κ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των ατελείωτων ουρών μπροστά από τα ATM και την αγανάκτηση συνταξιούχων, μισθωτών, εμπόρων κ.ά.

Το μέτρο του capital control δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εισαγωγές και ειδικά πρώτων υλών, αλλά και ειδών που δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα (χαρτί, ηλεκτρονικά είδη κ.ά.)
 
Το capital control επιβλήθηκε αμέσως μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA, κάτι που αποτελούσε έως τότε πάγια τακτική της.

Αυτό, είχε ως συνέπεια οι τράπεζες να μη διέθεταν την επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τη φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό και κατά συνέπεια να μην μπορούν τα πιστωτικά ιδρύματα να εξυπηρετήσουν τους καταθέτες τους.

Ετσι, μετά από αυτά η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο και υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα φυσικά), προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στράφηκε κατά του υπουργού Οικονομικών και της πενταμελούς επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από τους συμβούλους Επικρατείας ζητεί να ακυρωθούν οι αποφάσεις εκείνες που ρυθμίζουν το ζήτημα των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων, όπως και τον καθορισμό του μηνιαίου πλαφόν στα εξερχόμενα εμβάσματα.    

Εμμεσα ζητεί παράλληλα να ακυρωθούν και οι από 28.6.2015 και 18.7.2015 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες κηρύχθηκε τραπεζική αργία και επιβλήθηκε capital control.

Το υποκατάστημα της βρετανικής εταιρείας στη χώρα μας ιδρύθηκε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λειτουργεί με την άδεια που έχει λάβει η μητρική εταιρεία κατά το αγγλικό δίκαιο.

Μέσα στον ελλαδικό χώρο η επίμαχη εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο πρακτορείων, ενώ μόνο στην Αθήνα έχει δύο.

Υπογραμμίζει ότι από το capital control έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, αφού δημιουργούνται προβλήματα όχι μόνο στα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμια ακτίνα. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές με τα υποκαταστήματα του ομίλου της στο εξωτερικό.

Κάτι που έχει ως συνέπεια -όπως σημειώνει- να τίθεται η εταιρεία εκτός της αγοράς και να αναγκάζεται να διακόψει τον κύκλο εργασιών της στην Ελλάδα.

Η επιβολή capital control, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) και της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, αλλά είναι και αντίθετο με τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατ' αρχάς, αναφέρει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις εκείνες της ΣΛΕΕ που κατοχυρώνουν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και δεν επιτρέπουν περιορισμούς στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ε.Ε. από υπηκόους των κρατών-μελών της.

Ρητά η ΣΛΕΕ απαγορεύει οποιουσδήποτε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και μεταξύ κρατών-μελών και τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.

Μάλιστα, για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων η βρετανική εταιρεία επικαλείται αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες έχουν καταδικαστεί ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, έχει χαρακτηριστεί από τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως «θεμελιώδης αρχή του δικαίου της Ενωσης».

Οι ελληνικοί νομικοί κανόνες που επέβαλαν το capital control εισάγουν αδικαιολόγητο περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών από την πλευρά της βρετανικής εταιρείας, τονίζει στην προσφυγή της που έχει καταθέσει στο ΣτΕ.

Ωστόσο, παραβιάζεται και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα η κοινοτική οδηγία 2007/64 που καθορίζει τους κανόνες που διέπουν την πρόσβαση στα συστήματα πληρωμών των αδειοδοτημένων παροχών υπηρεσιών πληρωμών.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της η εν λόγω εταιρεία υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις επιταγές των άρθρων 43 και 44 του Συντάγματος capital control μπορεί να επιβληθεί μόνο με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργικές αποφάσεις κ.λπ., όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Αλλά ούτε το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να τροποποιείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, όπως έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην περίπτωση του capital control.

Βασικές διατάξεις του συνταγματικού χάρτη μας (άρθρα 4, 5 και 106) επιτάσσουν την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, αλλά παράλληλα κατοχυρώνουν την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία και την ελευθερία του ανταγωνισμού.

Περιορισμοί στις ελευθερίες αυτές μπορεί να τίθενται μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά δεν επιτρέπεται οι περιορισμοί αυτοί να καθιστούν αδύνατη την επιχειρηματική δραστηριότητα και την επιβίωση των επιχειρήσεων, ως οικονομικές μονάδες, αναφέρει η επίμαχη εταιρεία.

Και η ελληνική νομοθεσία (νόμος 3862/2010) παραβιάζεται από την εφαρμογή του capital control, επισημαίνεται στην αίτηση ακύρωσης, καθώς εισάγει αδικαιολόγητα διάκριση σε βάρος των εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίων, που λειτουργούν στη χώρα μας με άδεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Δεξιος

Δηλαδη, ο πακης εβγαλε την ουρα του απεξω και αφησε τους αλλους να το κανουνε αντισυνταγματικα? Ω, ΡΕ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ! ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΜΑ, "ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΡΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΡΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ, ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΓΩΘΕΙ....(γιανακη τ'ακους? γιατι ο αλεξακης ειναι πλεον κολλητος με την αγγελικουλα. Τοσο κολλητος μαλιστα που της κολλησε και το χαχανητο!!!)

με λιγα λογια

Εγω ξερω οτι τις τραπεζες τις εκλεισε η 7μηνιτικη χουντα του Συριζα με χουντικα διαταγματα και αποφασεις σε μια νυχτα.Ποτε στο παρελθον δεν ειχε δημιουργηθει παρομοιο προβλημα.Απομενει να βαλουν καποιους φυλακη αλλα αυτα στην ελλαδα δεν συμβαινουν.Για να μη πω για τους λαθρομεταναστες που καταστρεφουν τη χωρα οι οποιοι μας κουβαληθηκαν με τις ευλογιες παλι του Συριζα.

teo

ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΠΟΥΖΟΥΡΙΑΣΤΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ????

killah killeh

οχι βεβαια , στην καλυτερη να μπει μια αποζημιωση που θα την πληρωσεις εσυ με τους φορους σου.

dimitri

Μέσα εσυ Kill-eh - Mil eh τσυριζόρυζο αναρχοάπλυτο, και ο κόπρος ο αρχηγός σου το ΤσιπροΤσούκαΛΟ.

Κ. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Η απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων (και επομένως και προιόντων και υπηρεσιών) αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαικής Ενωσης οι οποίες έχουν εναρμονιστεί στην ελληνική νομοθεσία. Ακόμη και αν το ΣτΕ απορρίψει το αίτημα των βρετανών (απίθανο), το Ευρωπαικό Δικαστήριο θα τους δικαιώσει και επιπλέον θα μας επιβάλει και βαριά πρόστιμα ως χώρα της ΕΕ, τα οποία ασφαλώς θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και όχι τον Τσίπρα που επέβαλε τα capital controls.

Σωτηρης

Υστερα θελει και αυτοδυναμια τρομαρα του, να ολοκληρωσει την καταστροφη..

Ταραξίας της νομιμότητας

Τελικά, τι νόημα έχει να βγάζεις κάτι "αντισυνταγματικό"; Υπάρχει κάποια ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει προληπτικά τον νομοθέτη, ώστε να μην νομοθετήσει "αντισυνταγματικά"; Προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές και κυρώσεις για όποιον έχει νομοθετήσει ή συμπεριφερθεί "αντισυνταγματικά"; Έχει το ΣΤΕ ή άλλη αρχή την άδεια να παρέμβει υπεράνω όλων αν διαπιστώσει "αντισυνταγματική" συμπεριφορά; Υπάρχει Συνταγματική Αστυνομία; Συνταγματικό Δικαστήριο; Συνταγματικός Στρατός; Συνταγματικός Ανωτατος Θεματοφύλακας; Γενικά, υπάρχει τελικά κανένα κίνητρο να ΜΗΝ νομοθετήσεις κανείς "αντισυνταγματικά", μιας και απ' ότι φαίνεται α) ουδείς δεν θα τον εμποδίσει β) δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη τιμωρία γ) οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιβάλλονται; Τελικά το Σύνταγμα δεν είναι παρά μια πιο αδύναμη μορφή των νόμων, και η παραβίαση του δεν αποτελεί και τίποτα το σπουδαίο, απ' ότι φαίνεται.

γ534ε;

Δεν εχει πραγματι κανενα νοημα. Ο Μεταξας ειχε απαγορευσει νομοθετικα την λεγομενη ''αναπομπη'' των νομων απο το Αν. Δικαστηριο.

Το Σύνταγμα το έχουν κάνει λάστιχο

Το Σύνταγμα το έχουν κάνει λάστιχο με πέντε μνημονιακά κόμματα και μνημονιακό Πρόεδρο Δημοκρατίας . Η μόνη Λύση είναι η τελευταία παράγραφος. Η προστασία του Συντάγματος επαφίεται στον Πατριωτισμό των Ελλήνων. Δύσκολη επιλογή ο πατριωτισμός για ευρώ λάγνους Έλληνες της τάξεως του 65% -85% που λένε οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές.

Ένα φράγκο η βιολέτα

Τσίγκολελέτα λαπαβίτσα

ΩΡΕ

Σε όλο τον κόσμο υπάχουν τα συνταγματικά δικστήρια που αποφασίζουν αν ένας νόμος είναι Συνταγματικός ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ!!!!εδώ για ευνόητους λόγους το πήγαμε πάλι ανάποδα, δεν είμαστε λαός που λεει και ο πατέρας μου.

Παλι τα ιδια ??

Το κακο εγινε απο το τσιρκο και τα capital controls επιβληθηκαν,αντε να τα αρεις τωρα . Οι αποφασεις των δικαστηριων δεν θα εχουν καμια εφαρμογη,ας πουμε οτι το ΣτΕ αποφασιζει οτι ειναι παρανομα και πρεπει να αρθουν,υπαρχει εστω και ΕΝΑΣ που δεν θα παει να τραβηξει τα χρηματα του η να τα στειλει εξω την ιδια στιγμη ? Οι τραπεζες θα καταρρευσουν σε μιση ωρα.

KOSTAS

Δηλαδή τι θα κάνουν τα δικαστήρια; Θα διατάξουν τις τράπεζες να ... γεννήσουν μετρητά; Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ότι οι τράπεζες χορήγησαν το ρευστό σε θαλασσοδάνεια (η διαβόητη "ρευστότητα" που κάποιοι πονηροί ακόμα αναπολούν) και δεν μπορούν να το εισπράξουν, μ' αποτέλεσμα να χρειάζονται νέα δάνεια (από ELA), έστω και για τα λίγα που πλέον χορηγούν. Η ΣΛΕΕ προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΥΤΑ. Αυτή η ιστορία μου θυμίζει τους "πανηγυρισμούς" των Ρωμανιά & Μητρόπουλου, για την απόφαση κάποιου δικαστηρίου να δοθεί ξανά το δώρο στους συνταξιούχους, ότι "δεν μπορεί να κάνει αλλιώς η Μέρκελ παρά να υπακούσει (!!!!!) στην απόφαση του δικαστηρίου" κτλ κτλ. Φυσικά και η Μέρκελ υπάκουσε, και όπως είπε "βρείτε λεφτά και δώστε τα".

Κ. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Οι τράπεζες εφόσον δεν έχουν λεφτά οφείλουν να κηρύξουν χρεοκοπία, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επειδή αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, βρέθηκε προσωρινά το κόλπο με τα capital controls, που ουσιαστικά δεν είναι capital controls, αλλά απαγόρευση διακίνησης κεφαλαίων. Εννοείται ότι η απαγόρευση διακίνησης κεφαλαίων είναι καραμπινάτη παραβίαση της ευρωπαικής και ελληνικής νομοθεσίας (με την ανοχή των ευρωπαίων). Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι να δώσει κίνητρα για να ξαναφέρει ο κόσμος τα λεφτά του στις τράπεζες (αλλά δεν το έκανε). Δεν βλέπω κατι άλλο.

Βαρουφάκης

WOW....στοίχημα η βίλα μου στην Αίγινα ότι οι Εγγλέζοι θα χάσουν την προσφυγή, στοίχημα και τα σακάκια μου με την αριστερή κόκκινη ρίγα ότι θα ξαναψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ για να μην ξαναβγούν οι Σαμαροβενιζέλοι (που δεν σας κλείδωσαν ποτέ τα λεφτά)...

lol

Πιο αργό απο τον internet explorer το ΣτΕ

Κ. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Λες να το αντικαταστήσουν κι αυτό με το Google;

ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

Μα καλά το Στε δνε έχει καταργηθεί ακόμα στην Ελλάδα, τι σκατά νομοθετεί .... !! στείλτε αυτούς τους νομαμαθείς ασχέτους σπίτι τους να γλυτώσουμε και κανένα έξοδο. Δεν υπάρχει κράτος, ΔΕΝ υπάρχει ΣΤΕ δεν υπάρχει τίποτα...Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ καταλάβετε το βλακοελληνες της ψωροκωσταιναςκαι του δημοσίου.... νομοθετεί ε ακι????

Αντ

Για να κάνει προσφυγή στα Ευρωπακά δικαστήρια πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει από τα Ελληνικά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limeniko1

Νωρίτερα σήμερα ανέβηκε ανάρτηση που ενημέρωνε το κοινό ότι “Μετά το μνημόνιο θα φανεί το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης και αυτό”, όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη

8
giatroi

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων