Λήμνος : Στο «χορό» των μετασεισμών

Λήμνος : Στο «χορό» των μετασεισμών

Έντεκα ακατοίκητα σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 13 έχουν υποστεί ζημιές – Προβλήματα σε 3 σχολεία με μικρές ρωγμές που είναι και εκλογικά κέντρα 

 Λήμνος : Στο «χορό» των μετασεισμών
Σε κανονικούς ρυθμούς αρχίζει να επανέρχεται η ζωή στη Λήμνο μετά τον αρχικό πανικό που προκάλεσε ο σεισμός  των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να δίνει δόνηση 5 βαθμών. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, και μάλιστα σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ισχυροί μετασεισμοί θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο.

Κλείσιμο
Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, βορειοδυτικά της Σαμοθράκης. Έκτοτε όλοι οι μετασεισμοί δεν ξεπερνούν τα 2,7 Ρίχτερ. 

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών, μικροζημιές σε 13 άλλα ακίνητα και σε 2 εκκλησίες, καθώς και μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα.

Σε σχολείο της Μύρινας, που είναι εκλογικό κέντρο, δύο αίθουσες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε άλλες αίθουσες του σχολείου.

Πρόκειται για το εκλογικό τμήμα 235 και 236 τα οποία βρίσκονταν στο παλιό κτίριο, τα οποία μεταφέρθηκαν σε αίθουσες του νέου Γυμνασίου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Λήμνου. Αρχαιολογικά εκθέματα έπεσαν από τις προθήκες και έσπασαν. Άμεσα δόθηκε εντολή από την αρμόδια προϊσταμένη να κλείσει ο χώρος, ενώ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χαντζηδιαμαντής εξέφρασε την ανησυχία του για το αν το μουσείο θα είναι επισκέψιμο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Στο αεροδρόμιο του νησιού, η κατάρρευση μέρους της ψευδοροφής στην αίθουσα αναμονής, δημιούργησε πρόσκαιρα προβλήματα, αφού οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν για Λονδίνο, οδηγήθηκαν σε μια εξωτερική παρακείμενη πύλη, προκειμένου να μεταφερθούν στο λεωφορείο και από κει στο αεροσκάφος.

Το περιστατικό με τον ελαφρύ τραυματισμό της Αγγλίδας τουρίστριας, είχε αίσιο τέλος.

Την ίδια ώρα δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στο νησί για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων. 

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.  

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ισχυρότατη δόνηση με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, με μακρά διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος (μόλις 5 χιλιόμετρα), προέρχεται από την προέκταση του Ρήγματος της Ανατολίας ενώ και η μετασεισμική ακολουθία κρίνεται φυσιολογική. Την πρώτη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό, ακολούθησαν δυο μεγάλοι μετασεισμοί 4,7 και 5 R και από κει και πέρα δεκάδες μικροσεισμοί.

Χθες νωρίς το απόγευμα συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο, στο οποίο συμμετείχε το κλιμάκιο που είχε φτάσει λίγη ώρα πριν στη Λήμνο, με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη. Στη σύσκεψη, ήταν επίσης παρόντες, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) κ. Κ. Στυλιανίδης, ο Διοιηκητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Γεωργίου, ο υποδιοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, και ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χαντζηδιαμαντής.





Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Βασίλης Παπαζάχος είχε ενημερώσει με έγγραφο για σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ στην περιοχή

Όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή.

















Φωτογραφίες από limnosfm100.gr







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης