Ατμοσφαιρικός εφιάλτης σε σπίτια και γραφεία. «Άρρωστα κτίρια» στη Θεσσαλονίκη

Ατμοσφαιρικός εφιάλτης σε σπίτια και γραφεία. «Άρρωστα κτίρια» στη Θεσσαλονίκη

Τοξικοί  ρύποι κρύβονται στον αέρα που αναπνέουν οι Θεσσαλονικείς. Η ρύπανση του αέρα σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, δημόσια κτίρια και σχολεία ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ, απειλώντας την υγεία των Θεσσαλονικέων μέσα στα επόμενα χρόνια, με λευχαιμία. Οι δυσάρεστες ειδήσεις προέρχονται από έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Joint Research Centre». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται οι συγκεντρώσεις ρύπων στους εσωτερικούς χώρους είναι υψηλότερες από&nbs

Ατμοσφαιρικός εφιάλτης σε σπίτια και γραφεία. «Άρρωστα κτίρια» στη Θεσσαλονίκη

Τοξικοί  ρύποι κρύβονται στον αέρα που αναπνέουν οι Θεσσαλονικείς. Η ρύπανση του αέρα σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, δημόσια κτίρια και σχολεία ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ, απειλώντας την υγεία των Θεσσαλονικέων μέσα στα επόμενα χρόνια, με λευχαιμία. Οι δυσάρεστες ειδήσεις προέρχονται από έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Joint Research Centre». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται οι συγκεντρώσεις ρύπων στους εσωτερικούς χώρους είναι υψηλότερες από  ότι σε υπαίθριους χώρους και μάλιστα οι χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

Η ομάδα έκανε περίπου 1.000 χημικές μετρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Κατάνια, Μιλάνο, Δουβλίνο, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Άρνεμ, Nijmegen, Ελσίνκι και Λειψία, εστιάζοντας στις πτητικές οργανικές ενώσεις, στα καρβονύλια και στα λεπτά σωματίδια του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα. Τα συστατικά που εντοπίστηκαν  σε αμέτρητους τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους, όπως π.χ φορμαλδεΰδη και βενζόλιο συνυπάρχουν με τους ανθρώπους σε σπίτια, γραφεία, ακόμη και σε νηπιαγωγεία! Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έναν αόρατο εχθρό που δηλητηριάζει τον αέρα των εσωτερικών χώρων και ευθύνεται για το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», που θα αποτελέσει εφιάλτη για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Οι αρνητικοί ρύποι προκαλούν αλλεργίες, ασθένειες του αναπνευστικού μέχρι και καρκίνο των πνευμόνων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δε γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος χαμένος χρόνος του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι 5,5 μήνες, ενώ συνολικά θα έχουμε 271.000 πρόωρους θανάτους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης