Πρύτανης Πελεγρίνης: Παίζει θέατρο στο Παρίσι, ενώ χάνεται το εξάμηνο!

Πρύτανης Πελεγρίνης: Παίζει θέατρο στο Παρίσι, ενώ χάνεται το εξάμηνο!

13η εβδομάδα απεργίας - Χωρισμένοι στα δύο οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Συνεχίζουν την απεργία στο ΕΜΠ - Δείτε βίντεο με τη θεατρική παράσταση που δίνει ο Πελεγρίνης στη Γαλλία - Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για την προκλητική συμπεριφορά του πρύτανη

Πρύτανης Πελεγρίνης: Παίζει θέατρο στο Παρίσι, ενώ χάνεται το εξάμηνο!
Τελευταία ευκαιρία σήμερα Δευτέρα για το εξάμηνο χιλιάδων φοιτητών, καθώς από τις αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ αν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία τους εξαρτάται η τύχη του εξαμήνου.

Ο «εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει κυρίως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τους διοικητικούς υπαλλήλους να είναι χωρισμένοι στα δύο. Πολλοί  έχουν ήδη προσέλθει στις εργασίες τους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα αναμένεται ότι ένα  μεγαλύτερο  ποσοστό διοικητικών θα εργασθεί, αν και όσοι εμμένουν στην απεργία έχουν ανακοινώσει ομάδες περιφρούρησης γεγονός που προοιωνίζεται ενδεχόμενη ένταση.

Το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τις ομάδες των διοικητικών, που επιμένουν να απεργούν παρεμποδίζοντας ακόμα και τους συναδέλφους τους που έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και επιθυμούν να εργασθούν ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε non paper του υπουργείου Παιδείας τονίζεται: 

«Μετά τη διαθεσιμότητα, και κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τους Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΚΠΑ, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις μιας ισχνής μειοψηφίας συνδικαλιστών που επιχειρούν  να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, που στόχευαν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε «πολιορκητικό κριό» για την κατάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο αυτό, όπως και το φθινοπωρινό με την απεργία της ΟΛΜΕ και τις καταλήψεις σχολείων, έπεσε και θα πέσει στο κενό.»
Κλείσιμο

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος
έχει ήδη ξεκαθαρίσει στον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη ότι «πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μην θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος». 

Και αυτό ενώ ο κ. Πελεγρίνης βρίσκεται στο Παρίσι για να ανεβάσει το μονόπρακτο «Ιουλιανός»!  Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε το θεατρικό χθες Κυριακή σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας Παρισίων και περιχώρων. Δείτε το βίντεο από την ίδια παράσταση όταν ανέβηκε στο Ιδρυμα Κακογιάννης τον Ιούλιο.




Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που η απεργιακή επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το πότε είναι σωστό με βάση το καταστατικό να κάνουν γενική συνέλευση με τους μεν να υποστηρίζουν τη Δευτέρα ενώ οι υπόλοιπο κρίνουν την Τρίτη ως τη σωστή ημέρα για γενική συνέλευση.



Σε συνέλευση πάντως του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Σακκάτος, δήλωσε, ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων όπου θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση Αρβανιτόπουλου για την αναδιάρθρωση του διοικητικού προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά  περιφρούρηση έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει την Ιατρική, την Οδοντιατρική, την Νομική Σχολή, τα ΤΕΕΦΑ, το κεντρικό κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια και όλες τις εισόδους της πανεπιστημιούπολης στην περιοχή Ζωγράφου. 
Στο σημερινό «τοπίο» προστίθεται και η επιστολή του Στάθη Ευσταθόπουλου  προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ   συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών , προς τον κ. Αρβανιτόπουλο για συνέχιση του διαλόγου, ως το πλέον θετικό στοιχείο.

Με non paper  που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας  αναφέρει τα εξής:
 
Το ΥΠΑΙΘ συμβάλει στον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα διαμέσου της αξιολόγησης δομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποίησε και ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμιστικές δράσεις στις δομές του συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα και στις εθνικές μας υποχρεώσεις έγκαιρα και καθοριστικά. Τρεις χιλιάδες εκατόν πενήντα (3.150) συνολικά Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Διοικητικοί Υπάλληλοι των Πανεπιστημίων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. 
  
Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις
Το Υπουργείο Παιδείας εκπληρώνοντας το στόχο της διαθεσιμότητας, που είναι η αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου και όχι οι απολύσεις εφαρμόζει προγράμματα κινητικότητας, δηλαδή επανατοποθέτησης υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, για 1304 εκπαιδευτικούς και 650 διοικητικούς υπαλλήλους. Επιδίωξη του ΥΠΑΙΘ είναι η υλοποίηση, εντός του 2014, νέων προγραμμάτων επανατοποθέτησης υπαλλήλων, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
  
Το ΥΠΑΙΘ εξάντλησε το διάλογο σεβόμενο το αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων για την αξιολόγηση των διοικητικών τους δομών 
•           Από τα τέλη Ιουλίου έως την  15η Σεπτεμβρίου παρείχε το χρόνο και τα εργαλεία στις Πρυτανικές Αρχές και τους Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για να αξιολογήσουν τα ίδια τις δομές τους.
 
•           Με τις μελέτες αυτό-αξιολόγησής που υπέβαλαν και τα 36 Ιδρύματα, ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση του Υπουργείου, υποστήριξαν ότι παρουσιάζουν ελλείμματα σε προσωπικό.
 
•           Την 23η Σεπτεμβρίου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ενέκρινε σχετική πρόταση του ΥΠΑΙΘ επί των προτάσεων αυτό-αξιολόγησης των ιδρυμάτων, καταγράφοντας 1349 πλεονάσματα σε 8 Πανεπιστήμια και 649 κενά σε 24 Ιδρύματα.
 
•           Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε 6 από τα 8 Πανεπιστήμια, από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δεν επέτρεψε την τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών για την αποστολή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού κάθε ιδρύματος στον ΑΣΕΠ. Γι αυτό το ΥΠΑΙΘ και το ΥΔΙΜΗΔ προέβησαν σε νομοθετική ρύθμιση, θεσμοθετώντας την ατομική απογραφή, προκειμένου να παρασχεθεί στο ΑΣΕΠ η δυνατότητα της μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων.  
 
•           Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την 21η Νοεμβρίου, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1165 υπάλληλοι 8 Πανεπιστημίων.
 
•           Σε έξι (6) από τα οχτώ (8) Πανεπιστήμια τα οποία συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ &  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, παρότι συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών τους υπαλλήλων, τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά.
 
•           Στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, σε τέσσερις (4) από τις εννέα (9) Σχολές τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ενώ στις υπόλοιπες δεν διεξάγονται γιατί τελούν υπό κατάληψη φοιτητών.
 
•           Μόνο στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ δεν διεξάγονται μαθήματα, εξαιτίας της ιδιότυπης και πρωτοφανής κατάληψης των κτιρίων του Ιδρύματος από διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούν ομήρους φοιτητές, καθηγητές και συναδέλφους τους, που επιθυμούσαν να εργαστούν. Συνεπώς στο ΕΚΠΑ κινδυνεύει το εξάμηνο και σε ορισμένες σχολές του ΕΜΠ.

Το ΥΠΑΙΘ, μετά την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας, κάλεσε σε διάλογο τα 8 Πανεπιστήμια για την αναδιάρθρωση τους και την άμβλυνση των συνεπειών της.
 
•           Το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη μέρα επέλεξε το διάλογο επί συγκεκριμένων και δημοσιοποιημένων προτάσεων, προκειμένου να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διοικητική αναδιάρθρωση που θα αμβλύνει τις συνέπειες της διαθεσιμότητας και θα θεραπεύσει προβλήματα που προκύπτουν από τη μείωση των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ, όπως και στα υπόλοιπα ιδρύματα.
 
•           Μετά τη διαθεσιμότητα και, κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τους Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΚΠΑ αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις μιας ισχνής μειοψηφίας συνδικαλιστών που επιχειρούν  να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, που στόχευαν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε «πολιορκητικό κριό» για την κατάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο αυτό, όπως και το φθινοπωρινό με την απεργία της ΟΛΜΕ και τις καταλήψεις σχολείων, έπεσε και θα πέσει στο κενό.
 
•           Παράλληλα, η προσπάθεια διαστρέβλωσης της νομοθετικής ρύθμισης που παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα, προηγούμενων εξαμήνων, στις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποφοίτησή τους περιορίζοντας το κόστος σπουδών που καταβάλλει η ελληνική οικογένεια, έπεσε στο κενό. Είναι η επανάληψη της ρύθμισης που εφαρμόσαμε για τις αντίστοιχες εξεταστικές του 2013 για την διευκόλυνση των επί πτυχίο φοιτητών και την οποία διευρύναμε και στους υπολοίπους. Αυτονόητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις εξετάσεις κάθε φοιτητής είναι η ολοκλήρωση των υποχρεωτικών 13 εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος.
 
•           Το Υπουργείο Παιδείας απέρριψε από την αρχή ως το τέλος το ενδεχόμενο επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, παρά τις πιέσεις που ασκούσαν ομάδες συμφερόντων. Ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων ως ακαδημαϊκός δάσκαλος έχει πλήρη συναίσθηση του ιστορικού βάρους που επωμίσθηκαν τα ΑΕΙ για να λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους μεταμφιεσμένους σε «εκσυγχρονιστές» οπαδούς του αυταρχισμού να επενδύσουν στην «εύφλεκτη ύλη» που δύναται να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  για την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης