Δικαστές: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτών για τη ΧΑ

Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στο έργο των δύο ανακριτών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η πρόεδρος της ΕΔΕ, Βασιλική Θάνου

Να σταματήσουν οι  παρεμβάσεις στο έργο των δύο ανακριτών, Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα, που χειρίζονται την υπόθεση των μελών της Χρυσής Αυγής, ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, κατά την εκδήλωση του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των δικαστών.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΕΔΕ, Μαργαρίτα Στανιώτη, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εύφορο έδαφος στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στο έργο της».

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη καλείται να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και «για το λόγο αυτό πρέπει λοιπόν να την αφήσουμε να το πράξει και να ολοκληρώσει το έργο της».

Η κυρία Θάνου, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παλαιά Βουλή, ανέφερε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία στο λειτούργημά τους, απασχολούμενοι και τις νυκτερινές ώρες και τις αργίες σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΔΕ, είναι «οι δύο ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν υπερβεί αδιαλείπτως τις 50 ώρες ανάκρισης».

Όμως, τόνισε η κυρία Θάνου, «ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που επί δύο εικοσιτετράωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους».

Δεν αρκέστηκε σε αυτό η εκπρόσωπος των δικαστών, η οποία υπογράμμισε: «Επιμένουν (σ.σ. πολιτικοί και δημοσιογραφικοί παράγοντες) να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή, στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα ΜΜΕ και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος, βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας».

«Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό» τόνισε η κυρία Θάνου και προσέθεσε: «Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους».

Στη συνέχεια, η κυρία Θάνου, αφού αναφέρθηκε στις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας: «Διαβεβαιώνω και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι μέσα σ' αυτή τη δυσχερέστατη κρίση, την οποία διανύει και η χώρα μας και η Δικαιοσύνη, οι δικαστές εξακολουθούν να παραμένουν ανεξάρτητοι και υπερήφανοι και ότι ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να τους εμπιστεύεται».

Η κυρία Στανίση επισήμανε ότι «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, παρά τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες ασκούμε το λειτούργημά μας, διαβεβαιώνουμε όλους ότι θα εξακολουθήσουμε με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, σθένος, αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση στο καθήκον να υπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να προασπιζόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αρχές του κράτους δικαίου, όπως το Σύνταγμα, ο νόμος και η συνείδησή μας επιτάσσουν, δίχως σε καμία περίπτωση να εξυπηρετούμε πολιτικές σκοπιμότητες».

Και κατέληξε η γραμματέας της ΕΔΕ: «Να διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε όραμα για τη Δικαιοσύνη και ότι είμαστε παρόντες για να υπερασπισθούμε αρχές και αξίες, και επίσης να διαβεβαιώσουμε όλους ότι δεν υπάρχει εύφορο έδαφος στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στο έργο της».
         
Με τη σειρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ανέφερε: «Αυτές τις ημέρες, η Δικαιοσύνη της χώρας μας καλείται να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα».   

Και τόνισε ο κ. Αθανασίου: «Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια την οριστική και αμετάκλητη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους».

Πριν κατέβει από το βήμα και απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του, ο κ. Αθανασίου είπε: «Ψηλά το κεφάλι».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μ. Θεοχαρίδης και Ευτέρπη Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντίστοιχα, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτ. Ρίζος, του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος, κ.λπ.
 

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΚΘ

Σε μια πραγματικη δημοκρατια με νομικο πολιτισμο, το μονο που θα ηταν επιτρεπτο σε ενα Υπουργο Δικαιοσυνης (εκτελεστικη εξουσια) ειναι το πολυ-πολυ να ζητησει απο τον αρμοδιο εισαγγελεα να διερευνηση την υποθεση κατα προτεραιοτητα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Οποιαδηποτε αλλη δηλωση, σχολιασμος, παραινεση κτλ (ποσο μαλλον η αναφορα σε αλλο πολιτικο κομμα, ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ), θα συνιστουσε παρεμβαση στο εργο της Δικαιοσυνης και, στην περιπτωση ρητης αναφορας σε πολιτικο κομμα-, ξεκαθαρη αποπειρα πολιτικης διωξης. (Αλλα ειπαμε, αυτα σε Δημοκρατιες πραγματικες, στην δικια μας ``δημοκρατια`` των ΜΜΕ προφανως η εκτελεστικη εξουσια θεωρει την δικαστικη ανεξαρτητη εξουσια ανικανη να κρινει απο μονη της ΠΟΙΟΝ θα ερευνησει και ΠΩΣ θα τον ερευνησει και αρα χρηζει ``δημοκρατικων`` κατα αλλα οδηγιων, παραινεσεων και καθε λογης κατευθυνσεων...)

Dalton

Αν η διακιοσύνη σεβόταν το ρόλο της έστω και κατ'εάχιστο, θα παρέμβαινε και στην υπόθεση της MARFIN! Αλλα από ότι φαίνεται η ¨ζυγαριά" της γέρνει!

Χανιά Κρήτης

Θα χει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την μελλοντική πορεία των 2 παραπάνω ανακριτών (που μπουζούριασαν Μιχαλολιακο και Παππά) καθώς και των εισαγγελέων που διέταξαν την σύλληψη των 6. Στοιχηματίζω ότι τα επόμενα 1-2 χρόνια θα ανελιχθούν ταχύτατα στην ιεραρχία, τα παραδείγματα πολλά... Κατα τ'αλλα η δικαιοσύνη είναι αδέκαστη μας λέει η κυρία... Σταματήστε όλοι εσείς οι καρεκλοκένταυροι που αισθάνεσθε "εκλεκτοί" και λογοδοτείτε μόνο στο θεό, να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας...

PSI

... τώρα που συμμορφώθηκαν !

Αλα καρτ και κατα παραγγελεια

Μιλάνε οι τηλεκατευθυνομενοι για την κατάργηση των ''τηλεκοντρόλ''

SERT

ΛΟΙΠΟΝ.....ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΘΕΩΡΩ ΤΗ Χ.Α Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΕΜΜΕΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΡΩΜΑΕΙ..........ΓΙΑ ΤΗ Χ.Α ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΙΜΟΥ.....

Διγαμμα

Αφου οι παρα τω Αρειω Παγω δικαστες Ολγα Τρεμη και Γιαννης Πρετεντερης,με εισαγγελεα τον γνωστο νικο Ευαγγελατο,ηδη ασκησαν διωξεις,δικασαν και καταδικασαν,τι λεμε τωρα.

αμφιταλαντέυομαι

Ο λόγος Αθανασίου μήπως είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω... τι γίνεται ...;

Δημήτρης

τετοιος σκραπας που σαι..και σαραντα φορες να την διαβασεις, εσυ θα καταλαβεις αυτο που θες.

ΚΩΣΤΑΣ

ΑΦΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ Κ.ΘΑΝΟΥ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ....

Stin apeksw

Δηλωσεις χωρις ουσια. Οποιος δικαστης / εισαγγελεας επηρεαζεται εστω και στο ελαχιστο απο οτι λενε τα καναλια και ο καθε πιθηκας, απλα δεν επρεπε να κανει αυτη τη δουλεια.

esc

Αν δεν το χεις καταλάβει την χωρά τα κανάλια την κυβέρνουν.Οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί απλα κανουν οτι τους υποδειξουν τα κανάλια και οι καναλαρχες

ΕΛΕΝΑ

Μίλησε και η Τζένη Ρουσσέα....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

porto_xeli_skafos

Η 60χρονη τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τον θώρακα στο τραγικό περιστατικό με το ταχύπλοο στο Πόρτο Χέλι και για ένα μήνα ήταν διασωληνωμένη στην Εντατική

1