Αποκατάσταση και συντήρηση των γλυπτών του δήμου της Αθήνας

Αποκατάσταση και συντήρηση των γλυπτών του δήμου της Αθήνας

Θα αποκατασταθούν τα ορειχάλκινα γλυπτά του Συντάγματος, ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς οι ανδριάντες των  Χαρίλαου Τρικούπη και Θεόδωρου Δηλιγιάννη

Από την Δευτέρα 15 Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος καθώς και έξω από την παλαιά Βουλή στην πλατεία Κολοκοτρώνη, η Alpha Bank σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας τρέχει το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» για την αποκατάσταση των γλυπτών της πόλης που έχουν υποστεί φθορές από βανδαλισμούς.
 
Το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει τα ορειχάλκινα γλυπτά του Συντάγματος, τον ανδριάντα του αρχιστράτηγου των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς και τους ανδριάντες των μεγάλων πολιτικών ανδρών όπως του Χαρίλαου Τρικούπη και του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

Οι ομάδες δράσεις και συντήρησης έχουν στήσει τους πάγκους εργασίας τους και έχουν ξεκινήσει μια πολύ καλή δουλεία προκειμένου τα φθαρμένα αγάλματα να επανέλθουν στη φυσική του κατάσταση.Το πρόγραμμα συγκεκριμένα περιλαμβάνει την συντήρηση και αποκατάσταση των παρακάτω γλυπτών αφού τα περισσότερα έχουν υποστεί εκτεταμένες και συνεχείς καταστροφές και βανδαλισμούς τα τελευταία πέντε χρόνια κυρίως ενώ είναι έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς γλύπτες όπως οι : Λάζαρος Σώχος, Θωμάς Θωμόπουλος, Δημήτριος Φιλιππότης, Φωκίων Ρωκ, Μιχάλης Τόμπρος, Antoine Bourdelle, Βάσος Φαληρέας, Θανάσης Απάρτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης και άλλοι.
 
Τα έργα αυτά υφίστανται την αντίξοη καθημερινότητα του κέντρου της πόλης και κάθε είδους επέμβαση με tags, συνθήματα, σπασίματα, προσθήκες, επιζωγραφίσεις.Σκοπός αυτής της δράσης αφενός είναι η σωστή συντήρηση των έργων και των βάσεών τους, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και η προστασία τους απέναντι σε πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις και αφετέρου η ευαισθητοποίηση του κόσμου που κινείται στο κέντρο της Αθήνας, με επιτόπου ενημέρωση και πληροφόρηση.

Η δράση βέβαια δεν σταματά εκεί, καθώς το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο σε τέσσερις ενότητες γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος, στον περίβολο του Ιστορικού Μουσείου, στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου και στον Εθνικό Κήπο. Τα γλυπτά του Συντάγματος και του περιβόλου του Ιστορικού Μουσείου θα αποκατασταθούν το 2013, τα γλυπτά του Πνευματικού Κέντρου και του Εθνικού Κήπου το 2014.ΣΧΟΛΙΑ (2)

Dimitris

Συγχαρητήρια. Για όσο και αν κρατήσει, συγχαρητήρια. Είναι θέμα ευρύτερο παιδείας, και θάπρεπε κάποια στιγμή να αναλυθεί σε όλες του τις διαστάσεις. Ο έφηβος Αθηναίος έχει μάθει ότι είναι μαγκιά να αγοράζεις κάθε μέρα μαρκαδόρους και μπογιές και sprays και να βανδαλίζεις τοίχους αγάλματα και ότι άλλο βρεις μπροστά σου, που δε σου ανήκει φυσικά. Είχα πάντα την άποψη και εξακολουθώ να την έχω, ότι η μόνη σωτηρία για τη χώρα είναι να πέσει όλο το βάρος στην παιδεία. Να αναμορφωθεί ο τομέας αυτός, να ελεγχθούν αυστηρότατα οι καθηγητές που βγαίνουν παράνομα φυσικά έξω για να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα ίδια παιδιά, να εκπαιδευτούν ξανά με σεμινάρια σε ένα νέο τρόπο εκ-παίδευσης των παιδιών και όχι αυτόν που περνάει άθλια από γενιά σε γενιά, και να καταφέρουμε ίσως έτσι να αλλάξουμε τη χώρα με το μόνο τρόπο που μοιάζει ρεαλιστικός : Αλλάζοντας τη γενιά των σήμερα 6-10χρονων παιδιών που ακόμα δεν έχει αλλοιωθεί από τη βρωμιά που όλες οι προηγούμενες γενιές κουβαλάμε πλέον στο DNA μας και είναι αδύνατο να αλλάξουν ριζικά...

Παρατηρητής

Οι κανίβαλοι που ζουν ανάμεσά μας θα τα ξανα-μαγαρίσουν σύντομα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης