72 χρόνια από την κατάληψη της Κορυτσάς

72 χρόνια από την κατάληψη της Κορυτσάς

Με αφορμή την συμπλήρωση των 72 χρόνων από την μάχη της Κορυτσάς, την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Στρατού στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, θυμόμαστε τα γεγονότα και τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορικής νίκης

72 χρόνια από την κατάληψη της Κορυτσάς
Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 72 χρόνια από την μάχη της Κορυτσάς (1940), τη πρώτη σημαντική επιτυχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ελληνικών συνόρων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις (Mεραρχία Tριέστι - Πιεμόντε - Bενέτσια - Aρέστο με δύο τάγματα μελανοχιτώνων -το τάγμα των Bερσαλιών και ένα τάγμα Αλβανών) είχαν καταλάβει την πόλη της Κορυτσάς. 

O αγώνας για την κατάληψή της ήταν πολυαίμακτος και άρχισε με αιφνιδιαστική επίθεση στις 14 Νοεμβρίου έχοντας ως μπροστάρη των αξιωματικό Ιωάννη Μεργέτη. Στην πρώτη επίθεση συνελήφθησαν και οι πρώτοι 40 Ιταλοί.
Κλείσιμο

Στις 17 Νοεμβρίου επιτεύχθηκε ο πρώτος μεγάλος στόχος της αποστολής: η κατάκτηση της κορυφογραμμής του όρους Μοράβα. Κατά συνέπεια υποχώρησαν οι εχθρικές δυνάμεις αφήνοντας πίσω αιχμαλώτους, πολεμοφόδια, λάφυρα και τρόφιμα.

Η κομβική κίνηση ήρθε από τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού, Δημήτριο Π. Θεοδωράκη, ο οποίος αιφνιδίως ανάγκασε τους τοπικούς διοικητές να παραδοθούν. 

Το μήνυμα για την απελευθέρωση της Κορυτσάς εστάλη άμεσα από την 9η Μεραρχία Πεζικού στην ελληνική κυβέρνηση.

Η σημαντική αυτή επιτυχία ήταν το έναυσμα για τις καταλήψεις του επόμενου διμήνου σε περιοχές όπως το Πόγραδετς, η Πρεμετή, οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, η Χειμάρρα και η Κλεισούρα. 

Κάποιες φετινές εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στις 18 Νοεμβρίου η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εορτασμούς της επετείου με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας, κατάθεση δάφνινων στεφάνων στο άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας του 1940 και ομιλίες.

Ο Δημήτριος Π. Θεοδωράκης σαν αξιωματικός έλαβε επίσης μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Διετέλεσε διευθυντής της Στρατιωτικής Λέσχης Αθηνών. Απεβίωσε το 1988 σε ηλικία 99 ετών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, απόγονος του Στρατηγού, επιθυμεί να έρθει σε επικοινωνία με τυχόν επιζώντες συμπολεμιστές του Δ. Θεοδωράκη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 697 09 47 232.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης