LIVE

Κορωνοϊός

Ο πρύτανης, οι κουμπαριές στο Φανάρι και τα κονδύλια για την έρευνα!

Ο πρύτανης, οι κουμπαριές στο Φανάρι και τα κονδύλια για την έρευνα!

Πάντρεψε τη γραμματέα του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα έξοδα του ταξιδιού πληρώθηκαν από το ΑΠΘ ως προώθηση των διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου

Πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως κουμπάρος για να παντρέψει τη γραμματέα του στο Πατριαρχείο, αλλά και να... «προωθήσει τις διεθνείς σχέσεις του ΑΠΘ» και τα έξοδα του ταξιδιού του πέρασαν στα ειδικά κονδύλια έρευνας του πανεπιστημίου του!

Ο λόγος για τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μυλόπουλο, επί της θητείας του οποίου η διαχείριση και διάθεση των πόρων για ερευνητικούς σκοπούς έχει δημιουργήσει ερωτήματα στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι δε η πρώτη ίσως φορά στα εγχώρια πανεπιστημιακά δρώμενα που μια πρυτανική κουμπαριά ξεπερνά τα στενά προσωπικά όρια και «παντρεύεται» με το προβλεπόμενο γραφειοκρατικό τελετουργικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ως «διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»!

Η γαμήλια τελετή της γραμματέως του κ. Μυλόπουλου στο Φανάρι τον περασμένο Μάιο, κυρίας Ευγενίας Τραϊκάπη, (δείτε εδώ το προσκλητήριο) αποτέλεσε κεντρικό κοσμικό γεγονός των πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ. Το μυστήριο, όπως αναφερόταν στο λιτό προσκλητήριο, έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 2 το μεσημέρι της 19ης του μηνός Μαΐου. Κουμπάροι του ζευγαριού και νονοί του παιδιού τους ήταν ο προϊστάμενος της νύφης και πρύτανης του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κυρία Ελπίδα Κολοκυθά. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Γραμματείας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του πανεπιστημίου (δείτε εδώ), όπως αυτά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», τα εισιτήρια και η διαμονή του κ. Μυλόπουλου καλύφθηκαν από ερευνητικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, στην απόφαση 50847/2012 της 6ης Ιουνίου, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης κυρία Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, η δαπάνη μετάβασης του πρύτανη στην Κωνσταντινούπολη για «επίσκεψη στο Πατριαρχείο» καλύφθηκε από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του πανεπιστημίου. Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και η δαπάνη εξόφλησης του ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι στο Φανάρι. Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η σχετική έγκριση πληρωμής του συγκεκριμένου έργου ύψους 1.642,68 ευρώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης της επιτροπής ερευνών έχοντας ως τίτλο: «Διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»! Ο κ. Μυλόπουλος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», δίνει τη δική του αφοπλιστική εξήγηση για την ενδιαφέρουσα αυτή υπόθεση: «Εγώ και οι αντιπρυτάνεις, κυρία Κουίδου και κ. Γιάννης Παντής, είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη του Πατριαρχείου για το έργο της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και παρεμπιπτόντως τελέσαμε και έναν γάμο. Παντρέψαμε τη γραμματέα μου και βαφτίσαμε το παιδάκι της. Συνδυάσαμε τα δύο γεγονότα. Ζητήσαμε να γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου για ερευνητικούς σκοπούς σε χρόνο τέτοιο ώστε να συμπέσει με τον γάμο για λόγους οικονομίας». Στο μεταξύ, και στην απόφαση για τη μετάβαση στο Πατριαρχείο του αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ κ. Παντή, η οποία υπογράφηκε δύο μέρες πριν από το θρησκευτικό μυστήριο, αναφέρεται ως αιτιολογικό η «επίσκεψη πρυτανικών αρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Η σχετική χρέωση βάρυνε τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας, ενώ το έργο αυτό έφερε τον τίτλο «Σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή καινοτόμων οικολογικών δράσεων και υπηρεσιών τρίτων στο ΑΠΘ». Οσον αφορά στην περίπτωση της κυρίας Κουίδου, όπως μας λέει ο κ. Μυλόπουλος, μετά τον γάμο και τις επαφές με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου δεν ακολούθησε την πρυτανική αποστολή στη Θεσσαλονίκη καθώς συμμετείχε σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, με τα έξοδα του ταξιδιού της να περνούν στο ερευνητικό έργο «Υποστήριξη εθνικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων χρηματοδότησης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης». Βέβαια, ο κ. Μυλόπουλος, παρά τον επίσημο χαρακτήρα του ταξιδιού του που σχετιζόταν με ένα τόσο σημαντικό θέμα, δεν κατόρθωσε, όπως μας λέει, να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Αιτία το γεγονός ότι όταν ο πρύτανης του ΑΠΘ έφτανε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος αναχωρούσε για τη γενέτειρά του Ιμβρο, όπου και παρέμεινε μέχρι την αναχώρηση της πανεπιστημιακής αποστολής για τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, βάσει του λεπτομερέστατου καθημερινού πατριαρχικού προγράμματος ακροάσεων κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, δεν καταγράφηκε καμία συνάντηση του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας με τους συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς.
Εδωσε πρυτανικό μπόνους 32.000 ευρώ στον εαυτό του

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ερευνητικά κονδύλια και τα επιμίσθια που λαμβάνουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ από τους ειδικούς λογαριασμούς επί πρυτανείας Μυλόπουλου τροφοδοτούν ευρύτερες συζητήσεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο πρύτανης, όπως προκύπτει από τη «Διαύγεια», παίρνει σταθερά σε μηνιαία βάση ένα ποσό της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ πλέον του μισθού του από τον ειδικό λογαριασμό έρευνας. Το συνολικό ύψος της έξτρα αυτής αμοιβής φτάνει τα 32.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2010 -όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του- μέχρι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα επιμίσθια του κ. Παντή. Ενδεικτικά για τον περασμένο μήνα ο κ. Μυλόπουλος έλαβε το ποσό των 1.450 ευρώ για τις υπηρεσίες του στο πρόγραμμα «Σχεδιασμός και υποστήριξη του διοικητικού έργου του ΑΠΘ», ενώ ο κ. Παντής 1.530 ευρώ για τη συμβολή του στο πρόγραμμα  «Σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή καινοτόμων οικολογικών δράσεων και υπηρεσιών τρίτων». Οσο για τη γραμματέα και κουμπάρα του πρύτανη, το αντίστοιχο ποσό από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της ανέρχεται σε 62.620 ευρώ, με τα 3.100 ευρώ μηνιαίως να αποτελούν τον μισθό της για το έτος 2011.

Μία μέρα μετά τη δημοσίευση στο «ΘΕΜΑ»(8/7/2012) του ταξιδιού των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την τέλεση του γάμου της γραμματέας του πρύτανη με κουμπάρο τον ίδιο, ο κ. Μυλόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για εις βάρος του συκοφαντικά δημοσιεύματα, χωρίς να κατονομάζει το «ΘΕΜΑ» και χωρίς να απαντά επί της ουσίας του δημοσιεύματος μας. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου έχει ενοχλήσει πολύ και πολλούς. Σήμερα που ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τις αλλαγές στο Ν.4009 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα συμφέροντα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων εξαπολύουν νέες συκοφαντικές επιθέσεις, με σκοπό τη δυσφήμιση και εντέλει την αποδυνάμωση όσων θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή της προάσπισης του δημόσιου αγαθού της Παιδείας.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ με αφορμή τα συκοφαντικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αποφάσισαν την προσφυγή στη δικαιοσύνη και έδωσαν σχετική εντολή σε ομάδα νομικών. Το ποσό που θα επιδικαστεί ως αποζημίωση θα διατεθεί για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας στο ΑΠΘ».

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης