Καθαιρέθηκαν Παϊσιος και Βικέντιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Καθαιρέθηκαν Παϊσιος και Βικέντιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την ανώτατη των ποινών για Αρχιερείς, την  ποινή της καθαίρεσης στην τάξη των μοναχών επέβαλε, για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους  πρώην τιτουλάριο  Μητροπολίτη  Τυάνων Παϊσιο και τον μέχρι πρότινος βοηθό επίσκοπο του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.

Καθαιρέθηκαν Παϊσιος και Βικέντιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Την ανώτατη των ποινών για Αρχιερείς, την  ποινή της καθαίρεσης στην τάξη των μοναχών επέβαλε, για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους  πρώην τιτουλάριο  Μητροπολίτη  Τυάνων Παϊσιο και τον μέχρι πρότινος βοηθό επίσκοπο του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.

Πρόκειται για δυο πρώην πανίσχυρους κληρικούς που αρχικά ανήκαν στο παλαιό ημερολόγιο  επί μια 30ετία και πλέον, και προϊόντος του χρόνου, είχαν οργανώσει και ανοικοδομήσει με τα χρήματα και τα τάματα των πιστών σχεδόν μια ανεξάρτητη  πλήρως οργανωμένη εκκλησιαστική κοινότητα  στην επικράτεια των ΗΠΑ, η οποία μέχρι την αποκάλυψη των σεξουαλικών σκανδάλων στα τέλη του 2010  αριθμούσε χιλιάδες πιστούς. Οι δυο ισχυροί κληρικοί    ζούσαν στην Νέα Υόρκη  από το 1972, είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ πολλές φορές για διάφορες αιτίες (λ.χ. θαύματα που συνέβαιναν στην Ιερά Μονή)  και το 1999  επί ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα υπήχθησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ισότιμα και πλήρη μέλη της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.  

Το πλήρες ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου  που δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην δημοσιότητα έχει ως εξής : « Ἀνακοινοῦται, ὅτι κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐπί εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς καί κατόπιν ἐκτενοῦς συζητήσεως, ἐπεβλήθη ὁμοφώνως ἡ ποινή τῆς καθαιρέσεως, διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσoν κανονικά παραπτώματα, εἰς τούς Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον καί Ἐπίσκοπον Ἀπαμείας Βικέντιον, πρῴην Ἡγούμενον καί ἀναπληρωτήν αὐτοῦ, ἀντιστοίχως, τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου, οἵτινες καί ἐπανήχθησαν εἰς τάς τάξεις τῶν μοναχῶν.    Ἐξ αὐτῶν, ὁ πρῶτος παρέστη καί ἀπελογήθη ἐνώπιον τοῦ Ἱεροῦ Σώματος, ἐνῷ ὁ Ἐπίσκοπος Ἀπαμείας, εὑρισκόμενος ἐν Ἀμερικῇ, ἐδήλωσεν ἀδυναμίαν ἀνταποκρίσεως εἰς τήν κλῆσιν τῆς Ἐκκλησίας καί ἐμφανίσεως ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 28ῃ Μαρτίου 2012.   Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας   τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

Η αντίστροφη μέτρηση για τους δυο κληρικούς άρχισε όταν ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος-συνεργάτης και του Πρώτου Θέματος – αποκάλυψε, μετά από οκτώ χρόνια  δημοσιογραφικής έρευνας, το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ορθοδοξία και ειδικά στις τάξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με πρωταγωνιστή  τον πάλαι ποτέ Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο πρωταίτιο και ιθύνοντα  νουν  αμέτρητων σεξουαλικών σκανδάλων, ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων  και άλλων έκνομων πράξεων που θα τεθούν υπόψη των αμερικανικών αρχών.

H αποκάλυψη των συγκλονιστικών και πρωτοφανών σκανδάλων έσκασε ως βόμβα στην Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και ειδικά της Νέας Υόρκης. Το θέμα είχε απασχολήσει και τα αμερικανικά ΜΜΕ με ρεπορτάζ και έρευνες.
Κλείσιμο

Το μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο αποκάλυψε για πρώτη φορά  τον Οκτώβριο του 2010 το GreekAmericanNewsAgency.com   με σειρά αποκλειστικών ανατριχιαστικών ντοκουμέντων, διηγήσεων και μαρτυριών  από θύματα του κ. Παϊσιου τα οποία   υπέστησαν ασελγείς πράξεις κάποιοι εξ αυτών  όντας ανήλικοι.  
 
Προ ολίγου από το GreekAmericannewsAgency.com δημοσιοποιήθηκε μια λιτή ανακοίνωση :  «για το πρακτορείο μας αποτελεί μια ακόμα μεγάλη  ιστορική δικαίωση  αυτή η δημοσιογραφική έρευνα η οποία με στοιχεία αποδείξεις και ντοκουμέντα που ετέθησαν πρώτα υπόψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου”. Και ξεκαθαρίζει ότι  “όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε από την οκτάχρονη δημοσιογραφική  έρευνας μας αφορούν αποκλειστικά και μόνο ηθικά βαριά  εγκλήματα εις βάρος του κ. Παϊσίου και μόνον! Δεν υπάρχει καμία καταγγελία ή  μαρτυρία εις βάρος του επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου για παρόμοια σεξουαλικά  εγκλήματα   και ειδικά  πράξεις  κατά ανηλίκων”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης