Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
Αρνητική «πρωτιά» στους τοκετούς με καισαρικές τομές για την Ελλάδα
Ενας στους δύο τοκετούς στην Ελλάδα γίνεται με καισαρική τομή, γεγονός που «δίνει» στη χώρα μας μια αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Εκείνη της «εντατικοποίησης» της διαδικασίας του τοκετού, που οδηγεί με τη σειρά της, με ταχείς μάλιστα ρυθμούς, στην πλήρη «βιομηχανοποίησή» του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόλις το 17,8% των τοκετών στην Ευρώπη γίνεται με καισαρική τομή. Το αντί
Ενας στους δύο τοκετούς στην Ελλάδα γίνεται με καισαρική τομή, γεγονός που «δίνει» στη χώρα μας μια αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Εκείνη της «εντατικοποίησης» της διαδικασίας του τοκετού, που οδηγεί με τη σειρά της, με ταχείς μάλιστα ρυθμούς, στην πλήρη «βιομηχανοποίησή» του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόλις το 17,8% των τοκετών στην Ευρώπη γίνεται με καισαρική τομή. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο!
Σχετική μελέτη, που διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων του London School of Economics (LSE) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ηλία Μόσσιαλο, εκτιμά ότι το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα αγγίζει το 47,3%!
Με βάση την έρευνα, προκύπτει σαφής συσχέτιση του ποσοστού των καισαρικών επεμβάσεων με την εθνικότητα των μητέρων (52,5% οι Ελληνίδες, έναντι 26% των αλλοδαπών), με το αν πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια (αυξημένες οι καισαρικές στα ιδιωτικά μαιευτήρια), αλλά και με την ημέρα (την Τρίτη και την Παρασκευή επικρατεί… πανικός από τους προγραμματισμένους τοκετούς).
Γιατί, όμως, στην Ελλάδα επιλέγεται τόσο συχνά ο τοκετός με καισαρική τομή, την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 18%;
Πριν από μερικά χρόνια η απάντηση θα δινόταν αβίαστα: για οικονομικούς λόγους. Πλέον το κόστος δεν φαίνεται να παίζει τον πρώτο ρόλο στην επιλογή του τρόπου τοκετού, καθώς η αμοιβή του γιατρού δεν αυξομειώνεται ανάλογα με το αν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό ή όχι. Αυτό που γίνεται σήμερα υπαγορεύεται από την ανάγκη για «εντατικοποίηση της εργασίας», ακόμη και όταν η περί ης ο λόγος «εργασία» αφορά ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή κάθε γυναίκας ή ζευγαριού.
Το μακροπρόθεσμο κέρδος, στην περίπτωση της καισαρικής είναι μεγάλο: είναι ο χρόνος που κερδίζει ο γιατρός - χρόνος πολύτιμος που αξιοποιείται καταλλήλως από την πλειονότητα των μαιευτήρων. Χρόνος που μεταφράζεται σε χρήμα. Εως και τέσσερις επεμβάσεις καισαρικής ημερησίως μπορεί να προγραμματίσει ο μαιευτήρας με αυτό τον τρόπο - πρόκειται για αριθμό επεμβάσεων που δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρώσει βεβαίως, εάν επρόκειτο για φυσιολογικούς τοκετούς.
Το επιχείρημα που προβάλλουν οι γιατροί από την πλευρά τους, για το υψηλό ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα είναι ότι η καισαρική αποτελεί τυπική έκφραση της λεγόμενης αμυντικής ιατρικής που ασκούν πλέον ολοένα περισσότεροι μαιευτήρες. Αμυντική ιατρική σημαίνει ότι προσπαθούν να καλύψουν εκ των προτέρων τα νώτα τους από τυχόν δικαστικές περιπέτειες, καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουν να αυξάνονται οι αγωγές που κατατίθενται εναντίον συναδέλφων τους για ατυχή συμβάντα, όπως επιπλοκές, προβλήματα, κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γέννας.
Μάλιστα, η άσκηση της αμυντικής ιατρικής βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα ιδιωτικά μαιευτήρια, -όπου όπως κατέδειξε και η μελέτη του LSE είναι αυξημένες οι καισαρικές- , καθώς σε αυτά το βάρος της αποζημίωσης για ιατρικό λάθος κατά τον τοκετό επωμίζεται ο ίδιος ο γιατρός.
Από την άλλη πλευρά, πολλές Ελληνίδες ζητούν, σχεδόν απαιτούν, την καισαρική τομή για λόγους διευκόλυνσης. Κάποιες καταφεύγουν στον προγραμματισμένο τοκετό γιατί ο προγραμματισμός χαρακτηρίζει, εάν δεν καταδυναστεύει, τον σύγχρονο τρόπο ζωής τους. Αλλες πάλι θέλουν να αποφύγουν τον πόνο, τις ωδίνες, τον… φόβο που συνεπάγεται ο φυσιολογικός τοκετός, κι επιλέγουν τον χειρουργικό τοκετό, αγνοώντας ή παραβλέποντας τις μετεγχειρητικές επιπλοκές του.
Σε αρκετές περιπτώσεις, βέβαια, συντρέχουν και ιατρικοί λόγοι για την αύξηση των καισαρικών. Καταλυτικός παράγοντας είναι η ολοένα μεγαλύτερη ηλικία των εγκύων που αυξάνει τις πιθανότητες μιας δύσκολης κύησης - την τελευταία πενταετία οι μισές γεννήσεις ετησίως γίνονται από γυναίκες ηλικίας 30 έως 38 χρόνων. Μια δύσκολη κύηση σπάνια θα τεθεί σε ρίσκο τόσο από τη γυναίκα όσο και από τον γιατρό.
Η αύξηση των εξωσωματικών επηρεάζει επίσης τον αριθμό των καισαρικών. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.500 παιδιά συλλαμβάνονται κάθε χρόνο με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων το 90% γεννιούνται με καισαρική τομή. Εάν αναλογιστεί κανείς πόσο πολύτιμα θεωρούνται γενικώς τα παιδιά στην εποχή μας, τότε μπορεί να εννοήσει γιατί τα παιδιά των εξωσωματικών θεωρούνται ακόμη… πολυτιμότερα, και ως εκ τούτου αντικρίζουν τον κόσμο μόνο… κατόπιν ραντεβού και υπό απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr