Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024: με ρεκόρ συμμετοχής συμπλήρωσε μια δεκαετία

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024: με ρεκόρ συμμετοχής συμπλήρωσε μια δεκαετία

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τους WRO Hellas και STEM Education, βραβεύτηκαν έργα τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία, και οι σεισμοί.

cosrob16-4

Sponsored Content

Ο φετινός Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM με θέμα «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού» είχε 9.000 συμμετοχές μαθητών, κάτι που αποτελεί ρεκόρ και δείχνει με πόσο ενθουσιασμό περιμένει η εκπαιδευτική κοινότητα το ετήσιο ραντεβού της με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.

Συμπληρώνοντας μια δεκαετία, και ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τους STEM Education και WRO Hellas, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να μελετήσουν, να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις, να εξελιχθούν και να επιλύσουν διάφορα ζητήματα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται σε 330.000.

10 χρόνια Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEM | COSMOTE
O κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ο κ. Τσαμάζ, αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν, αναφέρθηκε στην προ δεκαετίας απόφαση της δημιουργίας του διαγωνισμού ώστε να μπορέσουν οι νέοι να αναπτύξουν ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και να ενισχυθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σήμερα χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις» κατέληξε.

COSMOTE_Robotics_2024_5

Ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος των WRΟ Hellas και STEM Education ευχαρίστησε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης».

Κλείσιμο
Στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM βραβεύτηκαν έργα που μέσα από την τεχνολογία αντιμετωπίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία, οι σεισμοί.

COSMOTE_Robotics_2024_1
Από την κατηγορία Open Γυμνασίου, η ομάδα RoboQeens, κατασκεύασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής μετρήσεων θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, υγρασίας αέρα και εδάφους προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους. Η ομάδα Ποσειδωνία δημιούργησε έξυπνες σημαδούρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε νευραλγικά σημεία της θάλασσας της Μεσογείου και να λαμβάνουν κρίσιμες για τη θαλάσσια ζωή μετρήσεις. Επίσης οι RoboMpliMplikaroi, κατασκεύασαν ένα ενεργειακά πλήρως αυτόνομο μετεωρολογικό σταθμό που λαμβάνει μετρήσεις για τη βαρομετρική πίεση, θερμοκρασία, βροχόπτωση και ταχύτητα αέρα. Οι συγκεκριμένες μετρήσεις μεταδίδονται ασύρματα και συγκρίνονται με κλιματικά δεδομένα που σε πραγματικό χρόνο ανακτώνται από βάσεις δεδομένων εθνικών και διεθνών οργανισμών.

TZO_5073
Στα έργα από την Open κατηγορία Δημοτικού η ομάδα Proteas δημιούργησε μια πρωτότυπη μονάδα αφαλάτωσης στην Αστυπάλαια. H ομάδα Δημοτικού F-alania από τη Θεσσαλία δημιούργησε αυτοματισμούς για την πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρών στον Πηνειό, καθώς και της λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο, ενώ η ομάδα WAVES SUN WIND SALT είχε την ιδέα της παραγωγής πράσινης ενέργειας από τον αέρα τα κύματα, το αλάτι και τον ήλιο. Στα ειδικά βραβεία, το βραβείο Code Collaboration Crusader Cup απονεμήθηκε στην ομάδα i-Air για τον εντυπωσιακό σταθμό μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ποιότητας αέρα, που κατασκεύασε. Μέσω ασύρματης μετάδοσης τα δεδομένων αποθηκεύονται και προβάλλονται σε εφαρμογή στο cloud και είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην κατηγορία «Οι φάροι της Μεσογείου» τα ρομπότ των παιδιών έστειλαν από το φάρο της Αλεξάνδρειας το μήνυμα της καλής γειτονίας σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
COSMOTE_Robotics_2024
Οι δράσεις της COSMOTE γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM εντάσσονται στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ψηφιακή συμπερίληψη. Γιατί ένας κόσμος που η τεχνολογία είναι προσβάσιμη και μπορεί να αξιοποιείται από όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον επετειακό 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και τις νικήτριες ομάδες στο μπορείτε να βρείτε στο stem.edu.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης