Όργιο νοθείας υπέρ Πούτιν στις ρωσικές εκλογές της Κύπρου

Όργιο νοθείας υπέρ Πούτιν στις ρωσικές εκλογές της Κύπρου

Το 2018 ψήφισαν 5.000 Ρώσοι στη Κύπρo και το 2024 έγιναν 53.000!

kipros-ekloges-rosia
Όργιο νοθείας κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις κάλπες που στήθηκαν στην Κύπρο, διαπιστώνει έρευνα του Russian Election Monitor (REM), το οποίο στελεχώνουν νυν και τέως πολιτικοί και ερευνητές από χώρες της ΕΕ.

Ο τίτλος της έρευνας είναι: «Εκλογική ανωμαλία στην Κύπρο. Πώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δημιούργησαν 40.000 ψήφους για τον Πούτιν».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, στην Κύπρο ψήφισαν περισσότεροι από 53.000 ψηφοφόροι. Οι 37.000 από αυτούς ψήφισαν πριν την επίσημη ψηφοφορία στη Ρωσία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως αυτές οι ψήφοι «κατασκευάστηκαν» για να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Πούτιν και να παρουσιάσει την «μεγαλειώδη» νίκη που παρουσίασε. Είναι ωστόσο δύσκολο να αποδειχθεί η πιθανή νοθεία καθώς δεν υπήρξε κανένας ανεξάρτητος έλεγχος της ψηφοφορίας στη Κύπρο.
kipros-ekloges-rosia1
Κλείσιμο
Κατά την REM, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καταδεικνύουν πως η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί η μεγαλύτερη σε έκταση εκλογική νοθεία, στο εξωτερικό, στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Πόσοι Ρώσοι ζουν στη Κύπρο;

Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, είχε ανακοινώσει ότι λειτούργησαν 295 εκλογικά τμήματα σε 144 χώρες για Ρώσους πολίτες που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή την 1η Ιανουαρίου 2024, οι Ρώσοι ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό, είναι 2.002.787.

Σύμφωνα με τον Guardian, στην Κύπρο ζούσαν περίπου 50.000 Ρώσοι πριν τον Φεβρουάριο του 2022 που ξεκίνησε η πλήρης εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την διετία 2022 – 2023 μετακόμισαν άλλοι 30.000. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλωθεί από το ψευδοκράτος, στα κατεχόμενα ζουν περίπου 50.000 Ρώσοι. Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που βρίσκονται στην Κύπρο υπολογίζεται στις 120.000 ως 130.000.

Πώς οργανώθηκε η ψηφοφορία;

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών στη Κύπρο λειτούργησαν δύο εκλογικά τμήματα στη Λευκωσία και ακόμα τέσσερα (κινητά) στη Λεμεσό, τη Πάφο, τη Λάρνακα και την Αγία Νάπα. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα διεξήχθη πρόωρη ψηφοφορία από 1 έως 4 Μαρτίου και κύρια ψηφοφορία από 15 έως 17 Μαρτίου.

Επιπλέον, στην κατεχόμενη Λευκωσία λειτούργησε ένα εκλογικό κέντρο στο προξενικό γραφείο που άνοιξε η ρωσική πρεσβεία. Το εκλογικό κέντρο των κατεχομένων καταμετρήθηκε ως μέρος ενός εκ των δύο εκλογικών τμημάτων της Λευκωσίας. Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Murat Zyazikov, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο, πως, «για πρώτη φορά, οι Ρώσοι που ζουν στη Βόρεια Κύπρο θα μπορέσουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα». Ιστοσελίδα στα κατεχόμενα δημοσίευσε φωτογραφία του προξενικού γραφείου, στο οποίο φέρεται να έγινε η ψηφοφορία από τις 6 ως τις 8 Μαρτίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες (εκτός από τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής), για αυτό το εκλογικό κέντρο, κατά την REM, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η εκλογική δραστηριότητα της ρωσικής κοινότητας στα κατεχόμενα ούτε να επιβεβαιωθεί ότι όντως έγινε ψηφοφορία.

Όπως αναφέρθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στην Κύπρο εστάλησαν 60.000 ψηφοδέλτια. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψηφοδελτίων που έχουν που έχουν αποσταλεί ποτέ στο εξωτερικό, μετά την Αμπχαζία (120.000 ψηφοδέλτια), η οποία είναι ρωσικό ψευδοκράτος που αποσχίστηκε από τη Γεωργία. Τα 60.000 ψηφοδέλτια στη Κύπρο δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, αφού στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2018 ψήφισαν στη Κύπρο μόλις 5.276 Ρώσοι, που αποτελούν μόλις το 10% αυτών που ζούσαν στη Μεγαλόνησο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στις πρόσφατες ρωσικές προεδρικές εκλογές ψήφισαν 53.216 Ρώσοι, δηλαδή 10 φορές περισσότεροι από το 2018 . Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι που φέρονται να ψήφισαν στη Κύπρο αποτελούν το 14%, όλων των Ρώσων που ψήφισαν στο εξωτερικό!

Οι 37.000 ψηφοφόροι ήταν βιαστικοί

Από τον πρωτοφανή αριθμό των 53.216 ψηφοφόρων στην Κύπρο, σχεδόν το 70%, ή περίπου 37.000 άτομα, υποτίθεται ότι ψήφισαν πρόωρα, πριν ανοίξουν επίσημα οι κάλπες στη Ρωσία. Το γεγονός είναι παράδοξο καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία ανακοίνωση για πρόωρη ψηφοφορία στην Κύπρο πριν τη 1η Μαρτίου. Το ρωσικό προξενείο στη Λευκωσία ανάρτησε ανακοίνωση για πρόωρη ψηφοφορία στον ιστότοπό του μόλις την 1η Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη η ψηφοφορία!

Όπως προκύπτει από αναρτήσεις στο Facebook, Ρώσων που ζουν στη Κύπρο, η πρόωρη ψηφοφορία διεξήχθη στις αρχές Μαρτίου. Την ίδια περίοδο το προξενείο έστειλε επίσης προσκλήσεις σε άτομα που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ανανέωση διαβατηρίου να επισκεφθούν τη Πρεσβεία και να υποβάλουν τα έγγραφά τους. Όσοι εμφανίστηκαν αντί να κάνουν τη διαδικασία για διαβατήριο, κλήθηκαν να ψηφίσουν και αρκετοί δέχτηκαν. Κατά τη REM, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι περίπου 37.000 άνθρωποι ψήφισαν σε 4 εκλογικά τμήματα σε 4 ημέρες. Με απλή αριθμητική θα έπρεπε να ψηφίζουν καθημερινώς περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι σε κάθε τμήμα. Για σύγκριση θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο Βερολίνο την ημέρα της επίσημης ψηφοφορίας στις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ψήφισαν 3.288 ψηφοφόροι! Η ουρά που είχε δημιουργηθεί στο Βερολίνο και έγινε και θέμα στα ΜΜΕ σε 1,5 χιλιόμετρο, με περίπου 60 υπαλλήλους της πρεσβείας να εργάζονται στις εκλογές. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε και δεν θα μπορούσε να είχε οργανωθεί σε κανένα εκλογικό κέντρο στην Κύπρο. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο δείχνουν ότι η ψηφοφορία σε μια από τις κύριες ημέρες (όταν ψήφισε ο ίδιος ο Ρώσος πρέσβης στη Κϋπρο), έγινε σε άδεια αίθουσα, χωρίς να υπάρχει πλήθος κόσμου.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας «Μεσημέρι εναντίον του Πούτιν» στην Κύπρο (υποστηρικτές της αντιπολίτευσης), υπολόγισαν ότι για να διεκπεραιωθεί η ψηφοφορία όλων αυτών που δηλώθηκε πως ψήφισαν, το προσωπικό της Πρεσβείας σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θα έπρεπε να εργάζεται από το πρωί έως το βράδυ για 7 συνεχόμενες ημέρες (από 1 έως 7 Μαρτίου), αφιερώνοντας το πολύ από 38 δευτερόλεπτα για κάθε ψηφοφόρο!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε το 81,7% των ψήφων στην Κύπρο!

Ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ από το «Νέο Λαϊκό Κόμμα», πήρε 2,5%, ερχόμενος τέταρτος μετά τον υποψήφιο του CPRF (4,6%) και του LDPR (5,6%).

Το 81,7% που φέρεται να κέρδισε ο Πούτιν στη Κύπρο, είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που φερόταν να είχε εξασφαλίσει το 2018. Το 2018 ο Πούτιν είχε λάβει σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή 76,8%, Ο Γκρουτίνιν του CPRF, 8,3% και ο φιλελεύθερος υποψήφιος Σόμπτσακ της Πρωτοβουλίας Πολιτών, 7%. Ο Γιαβλίνσκι του κόμματος Γιάμπλοκο (Μήλο) είχε λάβει 2,2% και ο Μπορίς Τίτοβ 1,8%. Ο γραφικός ακροδεξιός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε 1,7%. Συνολικά αυτοί που εμφανίζονταν ως Φιλελεύθεροι (Γιαβλίνσκι, Τίτοβ, Σόμπτσακ) είχαν συγκεντρώσει 11%.

Το 2024, οι «φιλελεύθεροι» Ρώσοι ψηφοφόροι καταμετρήθηκαν μόλις στο 2,5% των ψήφων, ενώ μπορεί να προστεθεί και το 3,2% των άκυρων ψηφοδελτίων και η αποχή λόγω διαμαρτυρίας. Παραδοξότητα αποτελεί ότι το 5,6% των ψηφοφόρων στη Κύπρο ψήφισε τον μη δημοφιλή Σλούτσκι, ο οποίος είναι διάδοχος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι που το 2018 είχε πάρει μόλις 1,7%.

Αυτά τα ποσοστά που καταγράφηκαν στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου μήνα στη Κύπρο, συγκρούονται με τη λογική, αν λάβει κάποιος υπόψη ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήρθαν στο νησί μας ακόμα 30.000 που εγκατέλειψαν την χώρα διαφωνώντας με την επίθεση στην Ουκρανία και για να αποφύγουν την επιστράτευση. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι ψηφοφόροι του Πούτιν.

Η πρωτοβουλία Vote συγκέντρωσε στοιχεία exit poll που δείχνουν ότι το 23% των ερωτηθέντων ψήφισε υπέρ του Πούτιν, ενώ το 46% ψήφισε τον Νταβάνκοφ και το 13% έριξε άκυρο. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως όσοι δέχθηκαν να απαντήσουν στα exit poll είναι ψηφοφόροι του Πούτιν, καθώς είναι πολύ γνωστή η τύχη όσων διαφωνούν με το καθεστώς ανοιχτά.

Προσθέτοντας αυτό το 15% στο αποτέλεσμα του exit poll του Πούτιν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των υποστηρικτών του Πούτιν είναι πλησιέστερος, αλλά όχι μεγαλύτερος από το 40%. Με αυτά τα δεδομένα, ο Νταβάνκοφ έπρεπε να είχε εξασφαλίσει σίγουρη νίκη στη Κύπρο.

Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ρωσική Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής , οι Ρώσοι στη Κύπρο υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον Πούτιν, από ότι οι συμπατριώτες τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Συνολικά στο εξωτερικό, ο Πούτιν φέρεται να εξασφάλισε 72,3% και ο Νταβάνκοφ 16,65%. Στη Κύπρο ο Πούτιν πήρε 81,7% και ο Νταβάνκοφ μόλις 2,5%.

Εκτός από τη Κύπρο, ο Νταβάνκοφ είχε κακές επιδόσεις στο Καμερούν, την Παλαιστίνη, τη Λευκορωσία, το Τουρκμενιστάν, τη Συρία, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην υπό ρωσική κατοχή Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και τη Κίνα. Στη Γκαμπόν, την Ισημερινή Γουινέα, το Τσαντ και την Ερυθραία δεν βρέθηκε ούτε μία ψήφος υπέρ του Νταβάνκοφ. Όπως σημειώνει η REM «αυτή η λίστα με αυταρχικές χώρες δείχνει τι πιστεύει η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τους Ρωσοκύπριους».

Υπολογισμοί για ευρεία νοθεία

Σύμφωνα με την έρευνα της REM, στη βάση των στοιχείων που συνέλεξε, τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που ψήφισαν στην Κύπρο, ούτε βεβαίως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε. Με βάση τα exit polls και τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών (2018), χονδρικά υπολογίζεται πως ψήφισε περίπου το 10% των Ρώσων που ζουν στη Κύπρο, δηλαδή 8.000 με 10.000 άτομα. Μερικές χιλιάδες ακόμη θα μπορούσαν να έχουν ψηφίσει στα κετεχόμενα.

Υπολογίζεται πως συνολικά στις ρωσικές προεδρικές εκλογές στη Κύπρο συμμετείχαν περίπου 13.000 άτομα και σε καμία περίπτωση 53.000 που επισήμως ανακοινώθηκε. Εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με τη REM οι υπόλοιπες 40.000 ψήφοι αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα κατασκεύασμα της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ώστε να ανέβουν τα ποσοστά του Πούτιν. Αυτό αλλοίωσε σημαντικά όχι μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κύπρο αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών, γενικότερα στο εξωτερικό. Σε όλο τον κόσμο (εκτός Ρωσίας), σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ψήφισαν 275.000 άτομα υπέρ του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ψήφισαν στα ρωσικά ψευδοκράτη της Αμπχαζίας (Γεωργία), της Νότιας Οσετίας (Γεωργία) και της Υπερδνειστερίας (Μολδαβία), καθώς και σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες στο εξωτερικό.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, κατά το REM, γιατί οι ρωσικές Aρχές αποφάσισαν να παραποιήσουν, τόσο εμφανώς, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Κύπρο και όχι στην Αμπχαζία, όπου οι ρωσικές Aρχές έστειλαν διπλάσιο αριθμό ψηφοδελτίων;

Ειδήσεις σήμερα:

Αγιοι Ανάργυροι: «Της είπα ότι δεν γίνεται να μπει σε περιπολικό, μόνο να κληθεί το 100» - Η κατάθεση της αξιωματικού υπηρεσίας

Νίκος Χαρδαλιάς: Διέγραψε τον Μανώλη Σφακιανάκη μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής

Αρχαία Μεσσήνη: Πώς αλλάζει και αναβαθμίζεται η ελληνική… Πομπηία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης