Έκθεση «HIDDEN» για την κακοποίηση των ζώων: Οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν τους επιβάτες του Μετρό

Έκθεση «HIDDEN» για την κακοποίηση των ζώων: Οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν τους επιβάτες του Μετρό

Παρουσιάζει σκηνές της καθημερινότητας των ζώων που ταλαιπωρούνται, υποφέρουν και τελικά σκοτώνονται με βάναυσες μεθόδους από τον άνθρωπο

ekthesi-hidden-arthrou
Για ένα διάστημα επτά μηνών, από το Σεπτέμβριο του 2023 έως και τον Μάρτιο του 2024, σε 6 διαφορετικούς σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «HIDDEN», βασισμένη στο βιβλίο της βραβευμένης φωτορεπόρτερ Jo-Anne McArthur και των συνεργατών της.

Η έκθεση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον και συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες του Μετρό, διοργανώθηκε χάρη στη συνεργασία της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. με τη φιλοζωική ΜΚΟ «A Promise to Animals» της κυρίας Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση.

Η έκθεση παρουσιάζει σκηνές της καθημερινότητας των ζώων που ταλαιπωρούνται, υποφέρουν και τελικά σκοτώνονται με βάναυσες μεθόδους από τον άνθρωπο. Η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων συντελείται καθημερινά και, δυστυχώς, σε κάθε σημείο της οικουμένης, είτε στο πλαίσιο της βιομηχανικής εκτροφής, είτε εξαιτίας της εκάστοτε κουλτούρας, των ηθών και εθίμων που δημιουργούν πλαίσιο ανοχής στη βαρβαρότητα κατά των ζώων, είτε στον βωμό της επιστήμης, της διασκέδασης κ.λπ.

Δείτε φωτογραφίες:
ekthesi-hidden-latsi__9_
ekthesi-hidden-latsi__1_
ekthesi-hidden-latsi__2_
ekthesi-hidden-latsi__3_
ekthesi-hidden-latsi__4_
ekthesi-hidden-latsi__6_
ekthesi-hidden-latsi__5_
Από δεξιά οι κ.κ. Όλγα Κήκου, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Χάρης Δαμάσκος και Κατερίνα Μπούκη
Κλείσιμο
Μιλώντας στην απολογιστική εκδήλωση, επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης της έκθεσης «HIDDEN», η ιδρύτρια και πρόεδρος της «A Promise to Animals» κυρία Κούρκουλου-Λάτση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Paul McCartney είχε πει μια πολύ αγαπημένη μου φράση, ότι αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι. Γυάλινοι τοίχοι δεν υπάρχουν ακόμα, όμως υπάρχουμε εμείς. Κι από τη στιγμή που υπάρχουμε, είναι χρέος μας να λειτουργήσουμε εμείς ως γυάλινοι τοίχοι για τα ζώα που είναι κρυμμένα. Και υποσχόμαστε ότι αυτό θα κάνουμε σε κάθε ευκαιρία».

Η απολογιστική συνέντευξη Τύπου για το πέρας της έκθεσης «HIDDEN» φιλοξενήθηκε στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος. Εκτός της κυρίας Κούρκουλου-Λάτση, στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι κ.κ. Χάρης Δαμάσκος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., η κυρία Κατερίνα Μπούκη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και εμπειρίας Επιβατών ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., και η γενική διευθύντρια της οργάνωσης «A Promise to Animals» κυρία Όλγα Κήκου. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους υπήρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι και στελέχη των δύο οργανισμών.

Στις τοποθετήσεις των ομιλητών κοινός τόπος ήταν ότι ο σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας υπήρξε η σύνδεση της προστασίας των ζώων με την ανθρώπινη ηθική και την κοινωνική ευημερία.

Η έκθεση «HIDDEN» λειτούργησε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά, ευαισθητοποιώντας το κοινό, προάγοντας την ενσυναίσθηση, ασκώντας έμμεση πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία με την εισαγωγή αυστηρότερων νόμων, και εν τέλει σε μία πιο ηθική στάση απέναντι ζώα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χάρης Δαμάσκος «η ΣΤΑ.ΣΥ και τα μέσα της (3 γραμμές Μετρό και το τράμ) μετακινεί καθημερινά σχεδόν ένα εκατ. επιβάτες, οι οποίοι και αλληλεπιδρούν με τα διαφημιστικά μέσα μας. Είναι εύλογο, λοιπόν, να αισθανόμαστε ακέραια την ευθύνη των κοινωνικών μηνυμάτων που επιλέγουμε να διαδώσουμε, αλλά βέβαια και την ευθύνη των οργανώσεων και φορέων που συνεργαζόμαστε.

Η δράση της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί πιστεύουμε βαθιά, πως η διάδοση των σωστών κοινωνικών μηνυμάτων, των δράσεων που αφορούν στην καλυτέρευση και της ζωής των εργαζομένων μας αλλά η προώθηση αξιών και ιδανικών αποτελούν μέρος της δουλειάς που μας έχει ανατεθεί να κάνουμε.

Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα, για να επιβεβαιώσουμε την συνεργασία μας με την ΜΚΟ "A Promise to Animals" και να δώσουμε τη δική μας υπόσχεση ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν και έτοιμοι να συνδράμουμε και πάλι όποτε χρειαστεί. Και βέβαια, να δηλώσουμε ότι υιοθετούμε απόλυτα το μήνυμα, ότι ο σεβασμός στα ζώα είναι το υπόβαθρο για το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής».

Από τη δική της πλευρά, η κυρία Όλγα Κήκου αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με όσο και στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ευρώπη σχετικά με τα παραγωγικά ζώα.

Γενικότερα, όπως υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές, η έκθεση φωτογραφίας «HIDDEN» εκπέμπει το μήνυμα ότι η κακοποίηση και ο σαδισμός που αποτυπώνονται μέσα από σκληρές εικόνες, μπορεί να έχουν κι άλλες προεκτάσεις αν τα αποδεχόμαστε με τόση ευκολία. Και, επίσης, ότι η νοοτροπία αλλάζει μόνο μέσα από την ενημέρωση. Η ενσυναίσθηση και οι αξίες της φιλοζωίας πρέπει να γίνουν οδηγοί στην καθημερινότητά μας.

Εν κατακλείδι, η ενημέρωση για την κακοποίηση ζώων δεν αποτελεί απλώς μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά μια θεμελιώδη δράση για την προώθηση της αλλαγής προς έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιοι Ανάργυροι: Η Κυριακή είχε μείνει έγκυος και απέβαλε μετά από χτυπήματα του 39χρονου, λέει ο πατέρας της

Τα ακριβότερα ακίνητα του κόσμου: Οικόπεδο 1 δισ. στην... έρημο και το σπίτι του Καίσαρα

Γιάννης Γιοκαρίνης: Στον εισαγγελέα ο τραγουδιστής μετά την επίθεση στη σύζυγό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης