Το ΣτΕ κρίνει ποιος θα είναι δήμαρχος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας - Έχουν προκηρυχθεί επαναληπτικές εκλογές για 7 Απριλίου

Το ΣτΕ κρίνει ποιος θα είναι δήμαρχος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας - Έχουν προκηρυχθεί επαναληπτικές εκλογές για 7 Απριλίου

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι κακώς η Δώρα Κουρκουτά δεν είχε ανακηρυχθεί υποψήφια - Το Πολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών

gkirinis_kourkouta
Βαριά ονόματα της νομικής επιστήμης και της δικηγορίας παραστάθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκδικάστηκε η εκλογική διένεξη που έχει ανακύψει για την ανάδειξη δημάρχου στο Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας, ενώ την ίδια στιγμή έχει προσδιοριστεί η 7η Απριλίου 2024 ημέρα διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, στον εν λόγω δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι κακώς ο συνδυασμός «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» με επικεφαλής την Δώρα Κουρκουτά, δεν είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Πρωτοδικείο υποψήφια με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου (8.10.2023).

Το Πολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της κυρίας Κουρκουτά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών (40% ποσόστωση), κάτι που όμως δεν δέχθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας και ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείου Βέροιας έκανε δεκτή την προσφυγή της κ. Κουρκουτά κρίνοντας ότι με τις αλλαγές που επήλθαν στο ψηφοδέλτιό της μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από την εκλογική νομοθεσία, είχε δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας ο Παναγιώτης Γκυρίνης ( Ώρα Ευθύνης) έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακουβίδης (“Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας”), έλαβε 20,27%.

Έτσι, ο κ. Γκυρίνης και ακόμα 270 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας.

Στο Γ΄Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλόπουλο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη συζητήθηκε σήμερα σε εμβόλιμη δικάσιμο η αίτηση ακύρωσης του κ. Γκυρίνη, κ.λπ.

Τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν εάν κριτήριο νομιμότητας της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι ο χρόνος λήξεως της προθεσμίας υποβολής των συνδυασμών στην εκλογική ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ο μεταγενέστερος χρόνος της ανακήρυξης των συνδυασμών από το Πολιτικό Πρωτοδικείο.

Μάλιστα, ο κ. Κυριλόπουλος προκειμένου να εκδοθεί απόφαση από τα ΣτΕ πριν την 7η Απριλίου που έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, έδωσε στους δικηγόρους προθεσμία για να υποβάλλουν υπομνήματα μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Κλείσιμο
Κατά την ακροαματική διαδικασία από την πλευρά του κ. Γκυρίνη παραστάθηκαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Βενιζέλος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ακριβόπουλος (Βέροιας), ενώ από την πλευρά της κυρίας Κουρκουτά, παραστάθηκαν οι συνήγοροι Ανδρέα Λοβέρδο, Χαράλαμπο Χρυσανθάκη, Γεώργιο Παπαστεργίου (Βέροιας) και Θεοδώρα Κουρκουτά (Βέροιας).

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

O Κιμ Γιονγκ Ουν οδήγησε τανκ κατά τη διάρκεια προσομοίωσης μάχης - Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Ζητήματα που αφορούν δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές


Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός που παραβίασε STOP στο τροχαίο με τον τραγουδιστή Γιάννη Ξανθόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης