Διεκδικούμε ένα καινούριο πλαίσιο λειτουργίας για τα δημόσια πανεπιστήμια, λένε οι πρυτάνεις

Διεκδικούμε ένα καινούριο πλαίσιο λειτουργίας για τα δημόσια πανεπιστήμια, λένε οι πρυτάνεις

Δεν έγινε κανένα σχόλιο περί συνταγματικότητας της ίδρυσης των μη κρατικών στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, καθώς όπως λένε θα κριθεί από «εκείνους που πρέπει»

panepistimia_xr
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (16/2) η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, η δεύτερη μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σε αναμονή της δημοσίευσης της ανακοίνωσης, ασφαλείς πληροφορίες που εξασφάλισε αποκλειστικά το protothema.gr, κάνουν λόγο για συζήτηση που κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις: την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων και το θέμα της λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Δεν έγινε κανένα σχόλιο περί συνταγματικότητας της ίδρυσης των μη κρατικών, καθώς υπάρχουν διαφοροποιημένες απόψεις εκατέρωθεν, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι συμμετέχοντες, «δεν θα οδηγούσε πουθενά». Η συνταγματικότητα ή μη των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα κριθεί από «εκείνους που πρέπει», λένε. Και στη συνέχεια, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να προσβάλλει τη συνταγματικότητα στα αρμόδια δικαστήρια.

Η απόφαση της σημερινής Συνόδου ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία. Καταψηφίζουν, κατά πάσα πιθανότητα, δύο πανεπιστήμια - για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το οποίο θέλει να αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά, και το Πανεπιστήμιο Πατρών, επειδή η Σύγκλητος έχει λάβει διαφορετικές αποφάσεις.

Σχετικά με την πρόταση του Μετσοβίου για ανάγκη παράτασης της δημόσιας διαβούλευσης, όπως αναφέρεται και στην υπό σύνταξη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, «η διαβούλευση έπρεπε να γίνει με περισσότερη άνεση χρόνου».

Σε ό,τι αφορά τις κύριες ενστάσεις, που διατυπώθηκαν στη Σύνοδο για τη λειτουργία των μη κρατικών, αναφέρεται πως «τα μη κρατικά πανεπιστήμια προβλέπεται να λειτουργήσουν με ένα εντελώς ευέλικτο πλαίσιο, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τα δημόσια πανεπιστήμια». Ειδικότερα, «στην παρούσα φάση, η λειτουργία των μη κρατικών θα διέπεται από 27 άρθρα κι η δική μας, από 150-200 άρθρα», υπογραμμίζουν.

Ουσιαστική απαλλαγή από τη γραφειοκρατία δεν εξασφαλίζεται με το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, κρίνοντας τις διατάξεις του «ανεπαρκείς» προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που λειτουργεί ως «βαρίδι» για τα δημόσια πανεπιστήμια κρατώντας τα μακριά από κάθε δυνατότητα προόδου, είναι το ότι «ζητούν να βγουν από το δημόσιο λογιστικό του ΕΛΚΕ, που διαχειρίζεται τα προγράμματα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα, είναι κάτι πολύ ‘βαρύ’ γραφειοκρατικά», δηλώνουν.

Στην πραγματικότητα, το νέο νομοσχέδιο αφήνει τα δημόσια πανεπιστήμια στο ίδιο διοικητικό σύστημα που προϋπήρχε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συμμετέχοντες στην Έκτακτη Σύνοδο και δυσανασχετούν, καθώς, όπως λένε, «ένας ακόμη υπουργός δεν κατάφερε να μας βγάλει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προβάλλουν οι πρυτάνεις ως βασικό ζητούμενο, είναι το μέλλον των δημοσίων πανεπιστημίων, διότι με την υφιστάμενη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, δεν γίνεται να επέλθει η πρόοδος.

«Διεκδικούμε ένα καινούριο πλαίσιο λειτουργίας για τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλαγμένο εκ βάθρων», καταλήγουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσιεύθηκε η πρώτη αγγελία για γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα

Καρδούλες, αγκαλιές αλλά και επεισόδια για την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων στη Βουλή - Δείτε φωτογραφίες

39χρονος σκότωσε τη σύντροφό του στο Ηράκλειο Κρήτης - Γύρισε μεθυσμένος και την πυροβόλησε στο κεφάλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης