Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Κωσταράς

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ - Η εξόδιος ακολουθία την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί από τον Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην Πλατεία Κεφαλαρίου

kostaras-
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών - σε ηλικία 87 ετών - ο αιτωλοακαρνάνας ακαδημαϊκός Γρηγόριος Κωσταράς, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ - μια σημαντική προσωπικότητα του πνεύματος, με αξίες και αρχές.

Ο Γρηγόριος Φιλ. Κωσταράς, πολύτιμος συνεργάτης των «Εκδόσεων Σπύρου», γεννήθηκε, ως όγδοο από τα εννέα παιδιά του ιερέα Φιλίππου Γρηγ. Κωσταρά και της πρεσβυτέρας Σπυριδούλας, στο χωριό Πυργί του Δήμου Αγρινίου, όπου διδάχθηκε τα εγκύκλια μαθήματα. Έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στις σχολές Φιλοσοφική και Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και επειδή αρίστευσε και πέρασε μεταξύ των πέντε πρώτων έλαβε κρατική τετραετή υποτροφία. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική το 1960.


937819
Ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γρηγόριος Φιλ. Κωσταράς.


Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός-ανθυπίλαρχος (ΤΘ).

Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία-ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, στη Γερμανία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και αποφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν.

Αργότερα εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος αφηγητής και επίκουρος καθηγητής αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε εκλεγμένο μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέτελε δε,  ειδικός γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα με ομιλίες και διαλέξεις.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 46 πολυσέλιδα αυτοτελή βιβλία και τουλάχιστον 255 διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

kostaras-grigoris


Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί από τον Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Πλατεία Κεφαλαρίου Κηφισιά.

Κλείσιμο
Η Ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Κοιμητήριο Κηφισιάς (Οδός Αγ. Τρύφωνος).

Τα συλλυπητήρια για τον θάνατό του

Οι «Εκδόσεις Σπύρου» απευθύνουν θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά του, ενώ και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Καθηγητή Γρηγόρη Κωσταρά:

«Ένας άξιος Αγρινιώτης, ένας αφοσιωμένος ακαδημαϊκός, ένας πολίτης με πλούσια κοινωνική προσφορά που τίμησε τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Τον αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό και στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας και των δικών του ανθρώπων».

Ποιος ήταν ο Γρηγόριος Κωσταράς

Ο Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς γεννήθηκε στο Πυργί του Δήμου Αγρινίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Φιλοσοφία-Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και της Κοπεγχάγης υπό την επιστημονική καθοδήγηση διαπρεπών καθηγητών: K.F. v Weizsäcker, P. Aubenque, Kl. Oehler, P. Hofstsätter, K. Pawlik, H. Nickel, R. Tausch κ.ά. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και απεφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν. Εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος υφηγητής, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής. Είναι εκλεγμένο μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών με ευρεία συμμετοχή σε διεθνείς εκπροσωπήσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Διδακτικό έργο άσκησε όχι μόνο στη Φιλοσοφική, αλλά και σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές, ενώ προσκεκλημένος έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της αλλοδαπής και έχει μετάσχει σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά κέντρα. Στο συγγραφικό του έργο -εκτός από τα 46 αυτοτελή βιβλία του- κεντρική θέση έχουν οι διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις -περισσότερες από 304-, δημοσιευμένες σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Πολυσήμαντο είναι και το μεταφραστικό του έργο: K. Fr. von Weizsacker, ο πλέον διάσημος δάσκαλός του, G. Müller, F. Austeda, Ortega ü Gasset κ.ά. είναι μερικοί από τους συγγραφείς, τα έργα των οποίων έχει μεταφράσει, ενώ έχει αναλύσει και εκτενώς σχολιάσει του μέγιστου Πολωνού φιλοσόφου I.M. Bochensci το «Δρόμοι φιλοσοφικού στοχασμού». Οι κριτικοί έχουν υπογραμμίσει την ερευνητική σπουδαιότητα των φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχομένου μελετών του που δημοσιεύονται στις διάφορες Εγκυκλοπαίδειες, όπως στο «Φιλοσοφικό - Κοινωνιολογικό Λεξικό (εκδ. Καποπούλου) ή στην «Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάννικα», των οποίων υπήρξε βασικός συνεργάτης. Τα φιλοσοφικού - ψυχολογικού περιεχομένου άρθρα (τα πλείστα) της «Μπριτάννικα - Λαρούς» τα συνέγραψεν ο καθηγητής Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς.

Στο πλαίσιο μιας εργώδους κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής δραστηριότητας, είδαν το φως της δημοσιότητας υπέρ τα 300 άρθρα από τις στήλες των μεγαλύτερων αθηναϊκών εφημερίδων.

Μετείχε σε διεθνείς εκπροσωπήσεις όπου έλαβε τιμητικές διακρίσεις από ξένα Πανεπιστήμια, της Βόνης, του Μονάχου, της Ρώμης, του Λονδίνου, της Βαρσοβίας, της Νέας Υόρκης και άλλων.

Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Το έργο του καθηγητού Γρηγ. Κωσταρά μοιάζει με δροσερή πηγή, από την οποία τρέχουν άφθονες, γάργαρες σκέψεις». R.T. Wallis (The classical Review, τεύχος 4, 1982)

-«Το έργο του καθηγητού Γρηγ. Κωσταρά διακρίνεται για το εύρος των γνώσεων, την ακρίβεια της αναλύσεως, τη σαφήνεια της ερμηνείας». P. Aubenque (επιστολή προς Alexander - Humbolt - Stiftung)

-«Στο έργο του καθηγητού κ. Γρηγ. Κωσταρά θα βρούμε βαθιές συλλήψεις, με τις οποίες υπερβαίνει τις αντιθέσεις και φθάνει σε μία θαυμάσια σύνθεση». Fr. D’ Agostino (Rivista internazionale di Filosofia del Diritto, 1980)

-«Τα συγγράμματά του διακρίνονται για την πυκνότητα των νοημάτων, τη σαφήνεια, τη μεθοδικότητα και την εμβρίθεια». (Pesado en Salamanticensis 1991)

-«Το έργο του Γ. Κωσταρά είναι σπουδαίο, πυκνό και σύνθετο, καρπός μιας πολύμοχθης και ευσυνείδητης ερευνητικής προσπάθειας». P. Henry (Rev. Belge de Philosophie et Historie, 1981).

Άλλες εργασίες του είναι, «Η πορεία προς το εικοσιένα», «Ο λόγος σαρξ εγένετο» ως και δεκάδες άλλα άρθρα και εργασίες. Για το συγγραφικό του έργο έλαβε Άριστη Κριτική από Έλληνες και ξένους διανοητές.

Ακούστε συνέντευξη του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας Γρηγόριου Κωσταρά, στην εκπομπή «Ορθόδοξες διαδρομές» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, που μεταδόθηκε από το Pemptousia FM τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

«Ορθόδοξες διαδρομές»: Γρηγόριος Κωσταράς, Ομ. Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ



Ο αποχαιρετισμός

«Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο Γρηγόριο Φιλ. Κωσταρά, ετών 87, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κηδεύουμε την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:00. Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλατεία Κεφαλαρίου Κηφισιάς.
Η ταφή θα τελεστεί στο Κοιμητήριο Κηφισιάς (οδός Αγ. Τρύφωνος).
Η σύζυγος Γεωργία. Τα τέκνα Σπυριδούλα, Φίλιππος και Μαρίνα. Τα εγγόνια Όλγα, Ναταλί, Γρηγόριος, Γεώργιος-Γρηγόριος, Σπύρος, Θεόδωρος. Τα αδέλφια Παντελής, Φανή, Ελένη.
Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς».

* Ο Γρηγόριος Φίλ. Κωσταράς ήταν Καθηγητής τής Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».

Με πληροφορίες από agrinionews - agriniopress


Ειδήσεις σήμερα:

Μαρτυρία για τη δολοφονία του Γιαλιά στην Μάνδρα: Δεν ήταν μαζί του ο σωματοφύλακας που είχε

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από το Θιβέτ

Ο Hayate και το Big Brother ψυχών: O «αρχηγός», τα AMEA και οι βασανισμένες υπάρξεις που συνέθεσαν ένα reality εξευτελισμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης