Plastic Free Greece: Λίμνη Κερκίνη
PFGK-347

Plastic Free Greece: Λίμνη Κερκίνη

Τελευταίος σταθμός του φετινού «Plastic Free Greece» αλλά πρωταρχικής σημασίας όπως αποδείχθηκε, ήταν η περίφημη λίμνη του νομού Σερρών, με τις πολλές φυσικές ομορφιές αλλά και ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί δεκάδες είδη ζώων, ψαριών και ερπετών. Η δράση πραγματοποιήθηκε εκεί το διήμερο 24 και 25 Οκτωβρίου και -εκ του αποτελέσματος- αποδείχθηκε καταλυτική.

Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Μεγάλη σε μέγεθος, με την έκταση της να ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμματα ανάλογα με την εποχή, αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου  «Natura 2000», ενδεικτικό της τεράστιας οικολογικής της σημασίας. Στην περιοχή συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών (τσακάλι, λύκο, αγριόγατα, βίδρα, νυφίτσα, ζαρκάδι, λαγό, αγριογούρουνο κ.ά.), πολλά είδη ερπετών, αλλά και πλούσια ιχθυοπανίδα, με πάνω από 30 είδη ψαριών (ανάμεσά τους χέλια και γριβάδια). Επιπλέον, στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, ενώ στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα (πάνω από 4000)!

Δυστυχώς, η απερίσκεπτη ανθρώπινη συμπεριφορά δεν άφησε ανεπηρέαστο το φυσικό τοπίο και η ρύπανση λόγω των πλαστικών, κυρίως, επιβαρύνει συστηματικά ένα υγροβιότοπο εξαιρετικά σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα και τα οικοσυστήματά της. Κάτι που φάνηκε και στον περυσινό καθαρισμό (2022), καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που το «Plastic Free Greece» βρέθηκε στην Κερκίνη.

Η φετινή δράση κατέδειξε ξεκάθαρα το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί πέρυσι, ως προς την ρύπανση των ακτών της λίμνης. Συγκεκριμένα, στους δύο σχετικούς παραλίμνιους καθαρισμούς συγκεντρώθηκαν 365 κιλά σκουπίδια, με το 30% από αυτά (1542 τεμάχια) να αφορά μικρά πλαστικά τεμάχια, 1542 τον αριθμό. Ποσοστό όμως που εκτινάσσεται στο 60% αν προσθέσουμε πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού, και πλαστικά καπάκια και δακτύλιους! Πλαστικά, που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρυντικά είναι στο υδάτινο περιβάλλον, αλλά και πόσο επικίνδυνα είναι για πτηνά και ζώα.

Στον πρώτο καθαρισμό, που έγινε στο Τρίγωνο Μεγαλοχωρίου, συλλέχθηκαν 225,5 κιλά σκουπιδιών, με τα πλαστικά να αφορούν συνολικά στο 73% (διάφορα μικρά πλαστικά κομμάτια 36% - 1395 τεμάχια, πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικού 21% - 804 τεμάχια,πλαστικά καπάκια και δακτύλιοι 16% - 627 τεμάχια). Στον δεύτερο καθαρισμό, που έγινε στο Λιμανάκι Λιθοτόπου, το κύριο απόρριμμα (42%) ήταν τα αποτσίγαρα, καθώς μαζεύτηκαν 539 τεμάχια.

Οι δραστήριοι εθελοντές, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που έζησαν με την καρδιά τους αυτήν την πρωτότυπη εμπειρία, βρήκαν ακόμη παπούτσια, φελιζόλ, είδη προσωπικής υγιεινής, σόλες κ.ά. Ταυτόχρονα, πέρασαν το μήνυμα της καθολικής συμμετοχής και δραστηριοποίησης που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ρύπανσης.

Plastic Free Greece 2023 | Λίμνη Κερκίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης