Ρομά έκαψαν επιχειρήσεις, εισέβαλαν σε καφενεία και ξυλοκόπησαν πολίτες

Ρομά έκαψαν επιχειρήσεις, εισέβαλαν σε καφενεία και ξυλοκόπησαν πολίτες

Πεδίο μάχης η δυτική Αττική - Ανησυχία για το κάλεσμα μέσω TikTok για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

roma-diamatriries-2
Σε μπαράζ καταστροφών και επεισοδίων έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα ομάδες  Ρομά που διαμαρτύρονται για τον βαρύ τραυματισμό 16χρονου από σφαίρα όπλου αστυνομικού μετά από καταδίωξη στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης βάζοντας στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις και περιουσίες ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης (7/12) με ομάδες Ρομά να εισβάλλουν σε επιχειρήσεις με ελαστικά στη λεωφόρο Νάτο στον Ασπρόπυργο στις οποίες έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κοκτέιλ φωτιάς και ρύπων που υποχρέωσε τις αρχές να στείλουν μήνυμα από το 112 προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τον κίνδυνο από τους καπνούς των καμμένων ελαστικών.

Με παρόμοιο τρόπο έδρασαν Ρομά και στο Κορδελιό, επίσης το βράδυ της Τετάρτης, όταν χτύπησαν και τραυματίσαν εργαζομένους σε κατάστημα εστίασης επειδή τους είπαν ότι υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί αφενός η πρόθεση των Ρομα να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να απολογηθεί ο 32χρονος αστυνομικός, και αφετέρου η δήλωση ξαδέρφου του 16χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» ότι «θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας» σε περίπτωση κατά την οποία δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός.

Ξυλοκόπησαν οδηγό φορτηγού

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στις 23:30 το βράδυ της Τετάρτης ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε φορτηγό που εκινείτο στην περιφερειακή Αιγάλεω, αποβίβασαν τον 42χρονο οδηγό με τη βία και έβαλαν φωτιά στο όχημά του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι άγνωστοι πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα εναντίων αστυνομικών της ΟΠΚΕ που έσπευσαν στο σημείο, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Ο οδηγός του οχήματος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για τις πρώτες βοήθειες.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα, στις 00:30, επίσης στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω, άγνωστοι ακινητοποίησαν έναν 62χρονο άνδρα και του αφαίρεσαν τον επαγγελματικό εξοπλισμό του, χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ.

Ασπρόπυργος

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι οι Ρομά αρκετές φορές βάζουν δίκην «εμπροσθοφυλακής» ανήλικα παιδιά ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επίκεντρο των επεισοδίων με πρωταγωνιστές Ρομά αποτελεί η δυτική Αττική όπου χρειάστηκε, μάλιστα, να σταλεί και μήνυμα από το 112 μετά την φωτιά που έβαλαν σε καταστήματα με ελαστικά στη λεωφόρο Νάτο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cow78lg7hy7l)


Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι Ρομά στην περιοχή πυροβόλησαν κατά οχήματος της Πυροσβεστικής χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cow4zmhchms1)


Άλλοι Ρομά, αυτή τη φορά στα Λιόσια, μπλόκαραν και έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού, ενώ για αρκετή ώρα έμεινε κλειστή η Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο τμήμα μεταξύ Πάχης και Μεγάρων λόγω επεισοδίων από Ρομά στα Μέγαρα.

Posted by Δημητρης Νικολαιδης on Wednesday, December 7, 2022

Απο το καψιμο του λεωφορείου αρχισαν εκρήξεις.

Posted by Δημητρης Νικολαιδης on Wednesday, December 7, 2022


Τα επεισόδια αυτά ήρθαν περίπου ένα 24ωρο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς από Ρομά στον Ασπρόπυργο την ώρα που αστυνομικοί έκαναν περιπολία όπως καταγράφηκε σε βίντεο του protothema.gr.

Κορδελιό

Στο Κορδελίο Ρομα προκάλεσαν φθορές σε κατάστημα εστίασης επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ καταγράφηκαν επίσης και ξυλοδαρμοί εναντίον του ιδιοκτήτη και τριών υπαλλήλων του καταστήματος, τους οποίους και τραυμάτισαν ευτυχώς ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, όλα ξεκίνησαν «όταν Ρομά τηλεφώνησαν στο μαγαζί και ζήτησαν τραπέζι. Όταν τους είπαμε ότι δεν έχει, μας απείλησαν ότι θα έρθουν και θα μας δείρουν» περιέγραψε υπάλληλος του καταστήματος.

Θεσσαλονίκη: Ρομά μπούκαραν σε κατάστημα εστίασης στο Κορδελιό-Τέσσερις τραυματίες


Λίγο αργότερα, στο μαγαζί εστίασης έφτασαν δύο νεαροί, οι οποίοι ζήτησαν «να βγει ο υπάλληλος έξω, προκειμένου να καυγαδίσουν μαζί του. Έγινε μια φασαρία νωρίτερα. Τους είπαμε ότι έχει τραπέζι έξω, αλλά δεν ήθελαν να καθίσουν», είπε ο υπάλληλος.

Τα δύο άτομα αποχώρησαν όμως λίγο αργότερα επέστρεψαν συνοδευόμενοι από άλλα 15 άτομα όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, τα οποία εισέβαλαν στο μαγαζί προκαλώντας ζημιές, ενώ επιτέθηκαν εναντίον της διεύθυνσης και των υπαλλήλων προκαλώντας τραυματισμούς στον ιδιοκτήτη και σε τρεις εργαζόμενους.

Θεσσαλονίκη: Ρομά μπούκαραν σε κατάστημα εστίασης στο Κορδελιό- 4 τραυματίες - Μαρτυρία υπαλλήλου


Στο κατάστημα την ώρα της επίθεσης, υπήρχαν και άλλοι πελάτες. «Είκοσι χρόνια δουλεύω εδώ, τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαν με αυτοκίνητα που δεν είχαν πινακίδες, μέχρι να φτάσει η αστυνομία είχαν αποχωρήσει», πρόσθεσε ο υπάλληλος του καταστήματος.

Απειλούν συγγενείς του 16χρονου Ρομά

Εντωμεταξύ ευθείες απειλές σε περίπτωση που δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός από το όπλο του οποίου τραυματίστηκε βαρύτατα ο 16χρονος Ρομά εξαπέλυσε ξάδερφός του που μίλησε στο ΟΡΕΝ την ώρα που επεισόδια από Ρομά σημειώθηκαν για άλλο ένα βράδυ την Τετάρτη.

«Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο δολοφόνος να τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είδατε τίποτα ακόμα εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό» είπε ο ξάδερφος του 16χρονου Ρομά.

Ξάδερφος 16χρονου: «Αν δεν ήταν Ρομά, δεν θα το είχαν κάνει, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας»


Όπως πρόσθεσε, η οικογένεια του 16χρονου είναι σε άσχημη κατάσταση, «δηλαδή για να τους πάμε στα δικαστήρια κάναμε υπερπροσπάθεια γιατί δεν είχαν τη δύναμη οι άνθρωποι. Σε χειρότερη κατάταση από όλους είναι η γυναίκα του. Δεν μιλάει με κανέναν, είναι κλεισμένη, δεν μπορεί να την παρηγορήσει τίποτα. Κλαίει πάνω στο παιδάκι της γιατί ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε».

Όοσν αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταδίωξη και στη συνέχεια στον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου ο ξάδερφός του είπε ότι «το παιδί έπινε με τους φίλους του και νόμιζε ότι είχε λεφτά πάνω του και λέει "παιδιά πάω να βάλω πετρέλαιο στο αυτοκίνητο και έρχομαι". Αν δεν ήταν Ρομά, δεν θα το είχαν κάνει. Αν δείτε το βίντεο που κυκλοφορεί, το παιδί δεν απείλησε κανέναν. Το είδε το παιδί, ο υπάλληλος, ότι ήταν παιδάκι, 16χρονος».

Κάλεσμα Ρομά για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, Τσιγγάνοι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες, κιόλας, ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό, επικρατεί «αναβρασμός» στους Ρομά όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο καθώς είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες Τσιγγάνοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει να φτάνουν από διάφορες κοντινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαμπάνης, είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στο protothema.gr, ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει μία μεγάλη κινητοποίηση, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα σημειωθούν έκτροπα και επεισόδια και, φυσικά, ότι η διαδήλωση θα κυλήσει ειρηνικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως είπε, έχουν αναλάβει να οργανώσουν τη διαμαρτυρία η Ομοσπονδία των Ρομά και οι σχετικές Ενώσεις, ενώ θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο το πότε αλλά και το πού θα λάβει χώρα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν οικογένειες Τσιγγάνων που ζουν σε διάφορες περιοχές, όπως είναι ο Βόλος, οι Σοφάδες, τα Φάρσαλα, η Καρδίτσα, κ.α., ενώ στη διαμαρτυρία θα ακουστούν και άλλα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά δεν αποκλείεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μεταφορά του 32χρονου αστυνομικού στον ανακριτή, ενώ τα μέτρα της αστυνομίας αναμένεται να είναι δρακόντεια προς αποφυγήν επεισοδίων.

Ειδήσεις σήμερα

«Εκρηκτικό» κλίμα στα ελληνοτουρκικά με την απόφαση Kογκρέσου για F-16 και το διάβημα της Λιβύης

Βίντεο: Χελώνα παλεύει με καρχαρία μεσοπέλαγα και τον νικάει

Σοκαριστικό βίντεο: 28χρονη πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε γυμναστική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης