Ρομά οργανώνονται μέσω TikTok για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της απολογίας του αστυνομικού

Ρομά οργανώνονται μέσω TikTok για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της απολογίας του αστυνομικού

Από όλη την Ελλάδα οι Ρομά που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό

roma-thessaloniki
Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 16χρονος Ρομά που τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, από πυρά αστυνομικού στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, την ώρα που η οργή των Τσιγγάνων ξεχειλίζει σε όλη την χώρα.

Την Τετάρτη σημειώθηκαν νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, με Ρομά να στήνουν οδοφράγματα και να ανάβουν φωτιές στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Βεροίας, στο ύψος της Χαλκηδόνας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ένταση σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ και στον οικισμό του Δενδροποτάμου στη Θεσσαλονίκη, όταν νεαρά άτομα πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ προς αστυνομικές δυνάμεις, πλησίον του κτηρίου της Οικονομικής Αστυνομίας. Από το συμβάν δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

roma-salonica
roma-salonica2
roma-salonica3
roma-salonica4


Κάλεσμα Ρομά για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, Τσιγγάνοι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες, κιόλας, ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό, επικρατεί «αναβρασμός» στους Ρομά όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο καθώς είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες Τσιγγάνοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει να φτάνουν από διάφορες κοντινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαμπάνης, είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στο protothema.gr, ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει μία μεγάλη κινητοποίηση, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα σημειωθούν έκτροπα και επεισόδια και, φυσικά, ότι η διαδήλωση θα κυλήσει ειρηνικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως είπε, έχουν αναλάβει να οργανώσουν τη διαμαρτυρία η Ομοσπονδία των Ρομά και οι σχετικές Ενώσεις, ενώ θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο το πότε αλλά και το πού θα λάβει χώρα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν οικογένειες Τσιγγάνων που ζουν σε διάφορες περιοχές, όπως είναι ο Βόλος, οι Σοφάδες, τα Φάρσαλα, η Καρδίτσα, κ.α., ενώ στη διαμαρτυρία θα ακουστούν και άλλα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά δεν αποκλείεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μεταφορά του 32χρονου αστυνομικού στον ανακριτή, ενώ τα μέτρα της αστυνομίας αναμένεται να είναι δρακόντεια προς αποφυγήν επεισοδίων.

Δικαιοσύνη ζητούν οι γονείς του 16χρονου

Στο μεταξύ, οι γονείς του 16χρονου Ρομά βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου, μαζί με τον δικηγόρο τους, Θεόφιλο Αλεξόπουλο, να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ο πατέρας και η μητέρα του 16χρονου, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή του, αποχώρησαν συντετριμένοι από τα δικαστήρια. «Ο Κώστας χαροπαλεύει. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι δικαιοσύνη. Να τιμωρηθεί και να μπει μέσα γιατί πυροβόλησε έναν 16χρονο. Τον μεγάλωσα με την φτώχεια μου, ήταν το καλύτερο παιδί. Εκανε αυτό που έκανε και ζητάμε συγγνώμη, αλλά δεν έπρεπε να τον πυροβολήσει και να τον σκοτώσει», δήλωσε ο πατέρας του 16χρονου Κώστα.

Ο πατέρας του 16χρονου ευχαρίστησε όλους τους Ρομά που από την ημέρα που έγινε γνωστό το περιστατικό ξεσηκώθηκαν και βρίσκονται δίπλα στην οικογένεια.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι γονείς του 16χρονου Ρομά


Η μητέρα του 16χρονου τόνισε με τη σειρά της ότι «θέλουμε δικαιοσύνη», σημειώνοντας ότι ο 16χρονος νοσηλεύεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας, η κατάστασή του 16χρονου εξακολουθεί να μη παρουσιάζει κάποια βελτίωση και παραμένει κρίσιμη, ενώ επανέλαβε πως επρόκειτο για μια ευθεία βολή εξουδετέρωσης. «Το αφήγημα της αστυνομίας το ξέρουμε. Όταν υπάρχει μια επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που το μόνο που αναφέρει είναι ο εμβολισμός, αλλά όχι το γεγονός του σοβαρού τραυματισμού, μιλάμε για μια απόπειρα συγκάλυψης», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.

Τι ισχυρίζεται ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο

Ο 32χρονος πέρασε την Τρίτη το κατώφλι του εισαγγελέα και στη συνέχεια του ανακριτή. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την προθεσμία που πήρε για να απολογηθεί, ο 32χρονος αστυνομικός οδηγήθηκε από συναδέλφους του στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος -διά του συνηγόρου του- αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο. Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής. Κατά πληροφορίες, είπε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου», και περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε πως η μηχανή στην οποία επέβαινε κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στον 16χρονο την Τρίτη, προέκυψε ότι φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οι οποίες προέρχονται από τραύμα από σφαίρα από πυροβόλο όπλο. Κατά την εξέταση στον 16χρονο, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί και έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι ο ιατροδικαστής ορίστηκε από την Εισαγγελία και τα αποτελέσματα αναμένεται να παραδοθούν στην Αστυνομία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Ειδήσεις σήμερα

Κλέων Γρηγοριάδης: «Κλαίει» το Twitter με το στριπτίζ του βουλευτή

Καιρός: Tοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα - Έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

ΗΠΑ: Ιδιοκτήτης βενζινάδικου προσλαμβάνει ένοπλη ομάδα για ασφάλεια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης