Θεσσαλονίκη: «Ούτε να τραυματίσει τον 16χρονο δεν ήθελε ο αστυνομικός» - Νέες απειλές για επεισόδια από Ρομα

Θεσσαλονίκη: «Ούτε να τραυματίσει τον 16χρονο δεν ήθελε ο αστυνομικός» - Νέες απειλές για επεισόδια από Ρομα

Ρομά έκαναν καταστροφές σε περιοχές της δυτικής Αττικής - Ετοιμάζονται για μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή

roma-diamatriries
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στις τάξεις των Ρομά που σχεδόν επί καθημερινής βάσης τα τελευταία 24ωρα επιδίδονται σε μπαράζ καταστροφών και επεισοδίων ανά την επικράτεια διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου από σφαίρα όπλου αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τον ιατροδικαστή που τον εξέτασε να καταλήγει ότι φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας.

Ο αστυνομικός αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Παρασκευή (9/12), μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του με Ρομά από όλη την Ελλάδα να ετοιμάζονται για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη και συγγενείς του 16χρονου να απειλούν «θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας» σε περίπτωση που δεν υπάρξει τιμωρία για τον αστυνομικό.

Κούγιας: Ούτε να τον τραυματίσει δεν ήθελε ο αστυνομικός

Για τον 34χρονο αστυνομικό που διώκεται για ανθρωποκτονία μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο δικηγόρος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο γνωστός ποινικολόγος,  ο αστυνομικός «είναι συντετριμμένος, δεν είναι εγκληματίας».

Στηρίζοντας την υπερασπιστική του τακτική ότι ο πυροβολισμός ήταν τυχαίος επέμεινε ότι ο εντολέας του σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να τραυματίσει τον 16χρονο.

«Ο εντολέας μου και δράστης του εγκλήματος σε καμία περίπτωση ούτε καν ήθελε να τραυματίσει και πολύ περισσότερο να αφαιρέσει τη ζωή του 16χρονου παιδιού», υποστήριξε ο κ.Κούγιας.

«Ως συνεπιβάτης της μηχανής, προσπάθησε μετά από καταδίωξη πολλών χιλιομέτρων, να αποτρέψει το θύμα να διαφύγει». Όπως είπε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν γνώριζαν ποιος είναι πίσω από το τιμόνι του οχήματος που έφυγε χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας βρίσκονται συχνά μπροστά σε απρόπτα» υποστήριξε ο κ. Κούγιας προσθέτοντας ότι η καταδίωξη κράτησε αρκετά λεπτά και το θύμα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cow7ri5xi8bl)
Κλείσιμο

Απειλούν συγγενείς του 16χρονου Ρομά

Εντωμεταξύ ευθείες απειλές σε περίπτωση που δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός από το όπλο του οποίου τραυματίστηκε βαρύτατα ο 16χρονος Ρομά εξαπέλυσε ξάδερφός του που μίλησε στο ΟΡΕΝ την ώρα που επεισόδια από Ρομά σημειώθηκαν για άλλο ένα βράδυ την Τετάρτη.

«Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο δολοφόνος να τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είδατε τίποτα ακόμα εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό» είπε ο ξάδερφος του 16χρονου Ρομά.

Ξάδερφος 16χρονου: «Αν δεν ήταν Ρομά, δεν θα το είχαν κάνει, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας»


Όπως πρόσθεσε, η οικογένεια του 16χρονου είναι σε άσχημη κατάσταση, «δηλαδή για να τους πάμε στα δικαστήρια κάναμε υπερπροσπάθεια γιατί δεν είχαν τη δύναμη οι άνθρωποι. Σε χειρότερη κατάταση από όλους είναι η γυναίκα του. Δεν μιλάει με κανέναν, είναι κλεισμένη, δεν μπορεί να την παρηγορήσει τίποτα. Κλαίει πάνω στο παιδάκι της γιατί ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε».

Όοσν αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταδίωξη και στη συνέχεια στον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου ο ξάδερφός του είπε ότι «το παιδί έπινε με τους φίλους του και νόμιζε ότι είχε λεφτά πάνω του και λέει "παιδιά πάω να βάλω πετρέλαιο στο αυτοκίνητο και έρχομαι". Αν δεν ήταν Ρομά, δεν θα το είχαν κάνει. Αν δείτε το βίντεο που κυκλοφορεί, το παιδί δεν απείλησε κανέναν. Το είδε το παιδί, ο υπάλληλος, ότι ήταν παιδάκι, 16χρονος».

Κάλεσμα Ρομά για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, Τσιγγάνοι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες, κιόλας, ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό, επικρατεί «αναβρασμός» στους Ρομά όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο καθώς είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες Τσιγγάνοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει να φτάνουν από διάφορες κοντινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαμπάνης, είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στο protothema.gr, ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει μία μεγάλη κινητοποίηση, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα σημειωθούν έκτροπα και επεισόδια και, φυσικά, ότι η διαδήλωση θα κυλήσει ειρηνικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως είπε, έχουν αναλάβει να οργανώσουν τη διαμαρτυρία η Ομοσπονδία των Ρομά και οι σχετικές Ενώσεις, ενώ θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο το πότε αλλά και το πού θα λάβει χώρα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν οικογένειες Τσιγγάνων που ζουν σε διάφορες περιοχές, όπως είναι ο Βόλος, οι Σοφάδες, τα Φάρσαλα, η Καρδίτσα, κ.α., ενώ στη διαμαρτυρία θα ακουστούν και άλλα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά δεν αποκλείεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μεταφορά του 32χρονου αστυνομικού στον ανακριτή, ενώ τα μέτρα της αστυνομίας αναμένεται να είναι δρακόντεια προς αποφυγήν επεισοδίων.

Επεισόδια και το βράδυ της Τετάρτης

Η νύχτα της Τετάρτης (7/12) ήταν άλλη μια νύχτα καταστροφής από Ρομά σε διάφορες περιοχές της επικράτειας με νεαρούς να καίνε, να καταστρέφουν, να λεηλατούν στο όνομα του 16χρονου.

Επίκεντρο των επεισοδίων με πρωταγωνιστές Ρομά η δυτική Αττική όπου χρειάστηκε, μάλιστα, να σταλεί και μήνυμα από το 112 μετά την φωτιά που έβαλαν σε καταστήματα με ελαστικά στη λεωφόρο Νάτο, φωτιά που συνεχίζει να καίει με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό για αρκετές ώρες το τμήμα της περιφερειακής Αιγάλεω προς τα διυλιστήρια το οποίο άνοιξε λίγο μετά τις 9ι το πρωί της Πέμπτης (8/12).

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cow6ef5yadzl)


Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι Ρομά στην περιοχή πυροβόλησαν κατά οχήματος της Πυροσβεστικής χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cow4zmhchms1)


Άλλοι Ρομά, αυτή τη φορά στα Λιόσια, μπλόκαραν και έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού, ενώ για αρκετή ώρα έμεινε κλειστή η Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο τμήμα μεταξύ Πάχης και Μεγάρων λόγω επεισοδίων από Ρομά στα Μέγαρα.

Posted by Δημητρης Νικολαιδης on Wednesday, December 7, 2022

Απο το καψιμο του λεωφορείου αρχισαν εκρήξεις.

Posted by Δημητρης Νικολαιδης on Wednesday, December 7, 2022


Τα επεισόδια αυτά ήρθαν περίπου ένα 24ωρο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς από Ρομά στον Ασπρόπυργο την ώρα που αστυνομικοί έκαναν περιπολία όπως καταγράφηκε σε βίντεο του protothema.gr.

Από την αστυνομία λένε ότι προσπαθούν με λεπτούς χειρισμούς να περιορίσουν τα επεισόδια και να εμποδίζουν όσο είναι δυνατόν τις διακοπές κυκλοφορίας εξηγώντας ότι η δυσκολία έγκειται στο ότι Ρομά βάζουν ως εμπροσθοφυλακή μικρά παιδιά.

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ

Λόγω των επεισοδίων από τους Ρομά και τον εμπρησμό του λεωφορείου του ΟΑΣΑ η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των λεωφορείων από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων, για λόγους ασφαλείας.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο ΟΑΣΑ, πως 22 λεωφορειακές γραμμές θα επηρεαστούν στα δρομολόγιά τους. Οι επιβάτες που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στη Δυτική Αττική μπορούν να καλούν στο 11185 για να ενημερωθούν για όλες τις αλλαγές.

Η επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ:

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι λόγω εκτεταμένων επεισοδίων στην περιοχή Άνω Λιοσίων- Αχαρνών, τα λεωφορεία του αμαξοστασίου Λιοσίων αποσύρονται από τη κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις ακόλουθες γραμμές :

Α11 ΠΛ. ΒΑΘΗ – ΙΛΙΟΝ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (ΜΕΣΩ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ)
Β12 ΣΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ)
Γ12 ΚΑΜΑΤΕΡΟ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΙΛΙΟΝ – ΠΟΛ/ΧΝΕΙΟ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
024 ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΣΤ. ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
057 ΟΜΟΝΟΙΑ – ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
420 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (μέσω ΚΗΦΙΣΟΥ)
444 ΣΤ. ΕΙΡΗΝΗ – ΓΑΛΑΤΣΙ – ΣΤ. ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
602 N. ΙΩΝΙΑ – ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ – ΣΤΑΘ. ΠΑΝΟΡΜΟΥ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
700 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ) – ΣΤ. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
701 ΚΑΜΑΤΕΡΟ – ΙΛΙΟΝ – ΣΤ. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
706 ΣΤ.ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΙΛΙΟΝ (ΜΕΣΩ Λ. ΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) (ΚΥΚΛΙΚΗ)
719 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ – ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ – ΣΤ. ΛΑΡΙΣΗΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
720 ΑΝΑΚΑΣΑ -ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΣΤ.ΑΤΤΙΚΗ
730 ΛΟΦΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ – ΣΤ. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΖΩΟΔ. ΠΗΓΗ
732 ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ – ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
733 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
747 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΣΤ. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
748 ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ – ΣΤ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
755 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΚΟΚ. ΜΥΛΟΣ – ΣΤ. ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
822 ΣΤ. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΝΕΑ ΖΩΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
823 ΣΤ. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
892 ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ – ΧΑΪΔΑΡΙ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΙΛΙΟΝ

Καταστροφές στο Αγρίνιο

Επεισόδια ξέσπασαν από Ρομά το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ, με φωτιές και πετροπόλεμο.

Στα επεισόδια συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, κουκουλοφόρα τα περισσότερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας η οποία έσπευσε στο σημείο με ισχυρή δύναμη.

Φωτιές από Ρόμα στην εθνική οδό στο Αγρίνιο


Οι συγκεντρωμένοι Ρομά έκαψαν λάστιχα και άναψαν φωτιές σε κάδους, ενώ κάποιοι επιδόθηκαν και σε πετροπόλεμο σε διμοιρία της αστυνομίας.

foties
foties3
foties-ethniki-1


Ειδήσεις σήμερα

«Εκρηκτικό» κλίμα στα ελληνοτουρκικά με την απόφαση Kογκρέσου για F-16 και το διάβημα της Λιβύης

Βίντεο: Χελώνα παλεύει με καρχαρία μεσοπέλαγα και τον νικάει

Σοκαριστικό βίντεο: 28χρονη πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε γυμναστική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης