Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Δύσκολη μέρα το Σάββατο με έντονες χιονοπτώσεις και στην Αττική - Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Δύσκολη μέρα το Σάββατο με έντονες χιονοπτώσεις και στην Αττική - Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων

Από τις 12:00 έως και τις 21:00 θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών σε κεντρικούς οδικούς άξονες - Στο στόχαστρο του χιονιά Αττική, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα  - Με αλυσίδες και μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα λέει η Πολιτική Προστασία

xionia3
Μετά τη νηναιμία της Παρασκευής η κακοκαιρία «Φίλιππος» φέρνει νέο κύμα χιονιά και έντονων καιρικών φαινομένων αύριο Σάββατο. Η επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή, ενώ η Πολιτική Προστασία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. 

Την ίδια ώρα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει για το Σαββατοκύριακο ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Παράλληλα η σύσταση που υπάρχει προς όλους τους οδηγούς που κινούνται σε αυτές τις περιοχές να έχουν εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ακόμη η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για όσους κινούνται  σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

Πώς θα εξελιχθεί ο «Φίλιππος» αύριο Σάββατο

Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Κλείσιμο
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, έτσι στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 7 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες και στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός.

Πώς θα εξελιχθεί ο «Φίλιππος» την Κυριακή

Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες, με χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολικήΠελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, όμως γρήγορα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με ισχυρό παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cih3k2tpvx4h)

Τι ώρα θα έχουμε τις πυκνές χιονοπτώσεις

Όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες μελέτες το έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν με όλη τους τη δύναμη από τις 12:00 το μεσημέρι και έως τις 21:00 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε νωρίτερα χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις. Άλλωστε εκεί βλέπουν οι ειδικοί επιστήμονες την «συνάντηση» των ΒΔ ανέμων από το Αιγαίο με τους Δυτικούς από την ηπειρωτική χώρα προκαλώντας τα έντονα φαινόμενα.

Στυλιανίδης για την επέλαση του «Φίλιππου»: Θα είναι μία σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία, να μην την υποτιμήσουμε

Δηλώσεις ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης που αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ώρες ο καιρός  εκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, στην ευρεία σύσκεψη που προηγήθηκε κρίθηκε σκόπιμο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, καθώς η μετεωρολόγοι προβλέπουν ραγδαία επιδείνωση σε πολλές περιοχές και σημειώνουν ότι ο Μάρτιος είναι απρόβλεπτος. Η κακοκαιρία επιμένει και αυριο και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή. Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και θα κατευθυνθούν νοτιότερα.

Σε ετοιμότητα είναι όλες οι δυνάμεις, κυρίως στις περιοχές που θα επικεντρωθούν τα φαινόμενα. Ισχυρή σύσταση να μην γίνονται μη αναγκαίες μετακινήσεις. Και όσοι είναι αναγκαίο, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς τις τοποθετούν. Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής και στους δρόμους που οδηγούν προς τα εκεί.

Θα απαγορευτεί από το πρωί η είσοδος στην Αττική Οδό και τη Νέα Οδό των βαρέων οχημάτων. Θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή μηνυμάτων. «Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε» τόνισε.

Κακοκαιρία #Φίλιππος | Δήλωση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη

Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τρίτη, 8 Μαρτίου, αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Αναπληρωτής ΓΓΠΠ, Γιώργος Καραγιάννης.

Μετείχαν, επίσης, οι Περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου. Το «παρών» έδωσαν, ακόμη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης.

Ενημέρωση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πλήρη ετοιμότητάς του σε μέσα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, των Περιφερειών και των Δήμων, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες

Στο μεταξύ από νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από τους φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική

Ειδικότερα, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής αποφασίστηκαν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/03/2022) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Α. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 06.00 ώρα της 12/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Β. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 06.00 ώρα της 12/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης
  • Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Η Νέα Οδός ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα

Παράλληλα, η Νέα Οδός ανακοίνωσε την απαγόρευση Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων από Α/Κ Καλυφτάκη, από τις 06:00 της 12ης Μαρτίου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εντός ορίων νομού Αττικής, και στο Νομό Βοιωτίας

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι, σύμφωνα με την υπ ’αριθμόν 19833 απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων», τίθεται σε ισχύ, από τις 06:00 της 12ης Μαρτίου , διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από το ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Καλυφτάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στο Νομό Βοιωτίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Παρακαλούμε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.

Παράλληλα υπενθυμίζουμε στους οδηγούς IX για λόγους ασφαλείας:

• Να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων. Ενημέρωση για την κατάσταση μπορούν να λάβουν καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 22950 26900

• Αν χρειαστεί να μετακινηθούν να έχουν τοποθετήσει στο όχημα τους αντιολισθητικές αλυσίδες

• Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, λόγω σφοδρότητας των φαινομένων, η ορατότητα είναι περιορισμένη

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζουμε ότι:

• Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

• Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

• Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στη Θεσσαλονίκη

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου).

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

-τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,

- τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)

-τα οχήματα οδικής βοήθειας,

-τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,

-τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).


Ειδήσεις σήμερα:

Έξι χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη οι Ρώσοι - Για εισβολή της Λευκορωσίας προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

Ανατροπή από τους γιατρούς για τη διασωλήνωση της Τζωρτζίνας - Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί των γονιών για τη συναυλία υπέρ της 9χρονης

Αφαίρεσαν τις ταμπέλες με τα ονόματα των θυμάτων οπαδικής βίας από το Πάρκο Αθλητικής Φιλίας στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης