Μία ακόμη προσπάθεια και από τον Κώστα Τσιάρα για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Μία ακόμη προσπάθεια και από τον Κώστα Τσιάρα για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

δικαστηριο
Για ακόμη μια φορά ενεργοποιείται η διαδικασία σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία αρχικά προβλέφθηκε πριν 29 χρόνια με το νόμο 2145/1993 όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Έκτοτε παραμένει γράμμα κενό παρά τις διάφορες προσπάθειες που έγιναν στο μεσοδιάστημα για να λάβει σάρκα και οστά η Δικαστική Αστυνομία.

Πάντως, εδώ και δεκαετίες είναι πάγιο αίτημα τόσο των δικαστών και εισαγγελέων (δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.), όσο και των δικηγόρων καθώς και του νομικού κόσμου γενικότερα, η ύπαρξη και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα και την συμβολή της στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συγκρότησε ομάδα εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας (νομοπαρασκευαστική επιτροπή) με αντικείμενο την επεξεργασία ιδρυτικού νόμου σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας, δηλαδή ενός ειδικού σώματος που θα επικουρεί σε πολλά επίπεδα το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, ενώ θα συμβάλλει στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης.

Κλείσιμο
Αναμένεται, η Δικαστική Αστυνομία να επιφέρει επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και ειδικά στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, να συμβάλλει στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων, να απελευθερώσει τα χέρια των δικαστικών υπαλλήλων, να απαλλάξει τα αστυνομικά όργανα από ένα μεγάλο φόρτο εργασίας και να επιφέρει έσοδα στο Δημόσιο από την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων, που πολλές φορές παραμένουν ανεκτέλεστες επί σειρά ετών.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι ότι η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας έχει συνδεθεί με το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε την αποτελούν ο Εφέτης Κωνσταντίνος Σαργιώτης, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο Διοικητικός Εφέτης Δημήτριος Νικολόπουλος, ο Εφέτης Αντώνιος Αλαπάντας, η Αντεισαγγελέας Εφετών Ευθυμία Βερροιώτου, η Πρωτοδίκης και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Παναγόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιμάρας.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς διαβούλευση, ενώ, στην συνέχεια η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί την αναγκαία για την λειτουργία του θεσμού αυτού δευτερογενή νομοθεσία προκειμένου αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη του νέου δικαστικούς έτους, το ερχόμενο Σεπτεμβρίο.

Οι πρωτοβουλίες ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας

Πέρα από την ψήφιση του νόμου 2145/1993 για ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας επί υπουργίας Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη που ουδέποτε εφαρμόστηκε, το 2011 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες με δική του πρωτοβουλία είχε συγκρατήσει άτυπη ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της δημιουργίας Δικαστικής Αστυνομίας που έχει προβλεφθεί με τον 2145/1993 προκειμένου να υποβληθεί σχετική πρόταση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ομάδα εργασίας αποφάνθηκε υπέρ της αναγκαιότητας ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας.

¨Ένα χρόνο πριν, το 2010, ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός σε συνεργασία με την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν διοργανώσει (27 Ιανουαρίου 2010) εκδήλωση με μοναδικό θέμα: «Δικαστική Αστυνομία».

Και τότε στην εκδήλωση αυτή του ΔΣΑ, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα είχε επισημανθεί τότε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός σώματος υπαγομένου στις εισαγγελικές αρχές, αποτελούμενου από αστυνομικούς, αλλά και από πραγματογνώμονες με εξειδικευμένες γνώσεις επί των διαφόρων ζητημάτων τα οποία χειρίζεται η Δικαιοσύνη.

Στην συνέχεια το 2018 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με απόφασή του συγκρότησε ειδική 7μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη ίδρυση υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας. Και πάλι η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης