Αυτή την Κυριακή, το εκπληκτικό μπεστ σέλερ του Wilbur Smith «Άγρια Δικαιοσύνη» είναι στο ΘΕΜΑ

Αυτή την Κυριακή, το εκπληκτικό μπεστ σέλερ του Wilbur Smith «Άγρια Δικαιοσύνη» είναι στο ΘΕΜΑ

Τι συμβαίνει μέσα στο θάλαμο επιβατών με 400 ομήρους κατά τη διάρκεια μιας αεροπειρατείας; Οι τρομοκράτες είναι αδίστακτοι και απειλούν ακόμη και για μαζική ανθρωποθυσία, πίσω τους όμως κρύβεται κάτι ακόμη χειρότερο: Ένας πανούργος νους, ένας διαβολικός «Χαλίφης»

XRWMA__20_
Στην «Άγρια δικαιοσύνη», ένα από τα πλέον εμβληματικά και παγκοσμίως αγαπημένα βιβλία του, ο Wilbur Smith τοποθετεί την πλοκή μέσα σε ένα αεροσκάφος Boeing 747. Το οποίο, λίγα λεπτά αφ' ότου απογειώνεται από το αεροδρόμιο Βικτόρια στις Σεϋχέλλες, καταλαμβάνεται από μια ομάδα αεροπειρατών. Ωστόσο, ο τρόμος που περιζώνει το πλήρωμα και τους 400 επιβάτες της πτήσης είναι μόνο η αρχή, το προοίμιο μιας συγκλονιστικής περιπέτειας, η οποία εξελίσσεται ταυτόχρονα στη γη και τον αέρα.
ΒΟΟΚ


Ο Wilbur Smith, με τη γνωστή μαστοριά του στην κλιμάκωση της αγωνίας, πλέκει έναν ιστό γύρω από την φαινομενικά χαρωπή, εντυπωσιακά όμορφη ξανθιά Αμερικανίδα Ίγκριντ, η οποία μεταμορφώνεται σε τρομοκράτη έτοιμο για όλα, φυσικά μαζί με την εξίσου αδίστακτη, δήθεν ανέμελη, συντροφιά της.

Στην αντίπερα όχθη, από την πλευρά του νόμου, βρίσκεται ο Πίτερ Στράιντ, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας στην οποίαν έχει ανατεθεί η διάσωση των ομήρων στο υπό κατάληψη αεροσκάφος. Οι αεροπειρατές απειλούν ότι θα εκτελέσουν τους επιβάτες μέχρις ενός -και δεν μοιάζουν να αστειεύονται. Ο Σράιντ ξέρει καλά πως δεν έχει περιθώρια ελιγμών.

Αυτή την Κυριακή, το εκπληκτικό μπεστ σέλερ του Wilbur Smith «Άγρια Δικαιοσύνη» είναι στο ΘΕΜΑ
Κλείσιμο

Προσπαθεί να καταλάβει, ποιον έχει απέναντί του, εφόσον, όπως αποκαλύπτεται, οι τρομοκράτες δρουν «κατ' εντολήν», από κάποιον άλλον, από ένα μυστικό κέντρο. Στο οποίο, ο κυρίαρχος εγκληματικός νους είναι ο «Χαλίφης», ένας πανίσχυρος άνδρας, ικανός να θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Έτσι, η καταδίωξη αρχίζει καθώς το ρολόι της αγωνίας μετρά αντίστροφα, με καταιγιστικά επεισόδια δράσης και ανατροπές έως τις απολύτως τελευταίες λέξεις ενός σπουδαίου μυθιστορήματος.

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το εξαιρετικό μυθιστόρημα περιπέτειας «Άγρια δικαιοσύνη» του Wilbur Smith.




Ποιος είναι ο Wilbur Smith
Wilbur Smith, ο μπεστ-σέλερ συγγραφέας της εξωτικής περιπέτειας

Ως μια εξαιρετικά σπάνια -μοναδική ίσως- περίπτωση συγγραφέα ο βίος του οποίου ήταν εξίσου περιπετειώδης με τα δεκάδες μπεστ-σέλερ που συνέγραψε, ο Wilbur Smith θεωρείται σαν κορυφαίος όλων των εποχών σε ένα λογοτεχνικό είδος το οποίο ο ίδιος ανέδειξε: Το μυθιστόρημα εξωτικής περιπέτειας, κατά κανόνα με φόντο την Αφρική, την ήπειρο με την οποίαν ο ίδιος ταυτίστηκε και προσπάθησε να εξερευνήσει, από τα παιδικά του χρόνια έως και τον πρόσφατο θάνατό του σε ηλικία 88 ετών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Πολυγραφότατος και με αστείρευτη φαντασία, ο Smith έγραψε 49 βιβλία, τα οποία έφτασαν σχεδόν όλα και σχεδόν από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας τους στην κορυφή των ανά τον κόσμο καταλόγων με τα ευπώλητα. Υπολογίζεται ότι ο Wlilbur Smith έχει πουλήσει περισσότερα από 140 εκατ. βιβλία, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στην πλειονότητά τους τα μυθιστορήματα του Smith έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ελληνικά, σημειώνοντας υψηλές πωλήσεις, καθώς φαίνεται ότι το ύφος, η καταιγιστική πλοκή και η μυθική ατμόσφαιρα που, με αριστοτεχνικό τρόπο συνθέτει ο Wilbur Smith με τη γραφή του, τον κατέστησαν εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα.

Αν και η ανάγνωση των βιβλίων του Smith είναι μια πολύ μεγάλη απόλαυση καθώς είναι ένας απαράμιλλος αφηγητής, με αίσθηση του σασπένς και της σκηνοθεσίας, για κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει την εμπειρία της ανάγνωσης βιβλίων του, αρκεί για μια πρώτη γεύση μια περιήγηση στους τίτλους των μυθιστορημάτων του Wilbur Smith:

«Ο Θεός Ποταμός», «Η λεοπάρδαλη κυνηγά στο σκοτάδι», «Χρυσωρυχείο», «Οργισμένος σαν τη θάλασσα», «Άγρια δικαιοσύνη», «Δύο για την κόλαση», «Ώρα να πεθάνεις», «Κυνηγοί διαμαντιών» κ.α.

Το 2018 ο Smith συνέγραψε την αυτοβιογραφία του. Φέρει τον τίτλο «On Leopard Rock» (Στον βράχο της λεοπάρδαλης) και δεν υστερεί σε κανέναν επιμέρους τομέα από τα μυθιστορήματά του, υπό την έννοια ότι η ζωή του Wilbur Smith υπήρξε μια διαρκής περιπέτεια, γεμάτη «κινηματογραφικά» απρόοπτα και αλλεπάλληλες ανατροπές.

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1933 στη σημερινή Ζάμπια της Κεντρικής Αφρικής, μια χώρα η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Ροδεσία. Τον βάπτισαν «Wilbur», μιας και ο γονείς του ήθελαν να συνδέσουν το παιδί τους με τους πρωτοπόρους της αεροπορίας, τους αδελφούς Wright, ένας εκ των οποίων λεγόταν Wilbur.

Ο πατέρας του ήταν ένας σκληροτράχηλος, γιγαντόσωμος άνθρωπος, ο οποίος ήταν μεταλλουργός -και το τελευταίο που ήθελε για το γιο του, ήταν να γίνει διανοούμενος, καθώς ήταν οπαδός της άποψης ότι οι αληθινοί άντρες κρίνονται από τη δύναμη των χεριών τους και όχι από «θηλυπρεπείς» ενασχολήσεις.

Ωστόσο, ο Wilbur από μικρός -ίσως και υπό την επίδραση της μητέρας του, η οποία ήταν το αντίθετο του συζύγου της και εμφορούνταν από καλλιτεχνικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα- έγινε μανιώδης αναγνώστης λογοτεχνίας. Έκρυβε, μάλιστα, τα βιβλία του σε βοηθητικούς χώρους της οικογενειακής κατοικίας, από το φόβο να μην ανακαλύψει ο πατέρας του ότι διαβάζει.

Αρχικά ο Wilbur Smith είχε αποφασίσει να γίνει δημοσιογράφος, ώστε να αναδεικνύει τα κοινωνικά προβλήματα της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, υπό την πίεση του πατέρα του έγινε λογιστής φοροτεχνικός, αν και από πολύ νεαρή ηλικία ριχνόταν σε κάθε είδους δραστηριότητα που θα μπορούσε να διεγείρει το ενδιαφέρον του. Έτσι, ο Wilbur Smith δοκίμασε την τύχη του ως χρυσωρύχος, φαλαινοθήρας, υπάλληλος σε πολυεθνική εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτων, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας σιδήρου κ.α.

Βεβαίως, έστω και κρυφά, το πάθος για το γράψιμο φλόγιζε τη φαντασία του Smith, εξού και δεν άργησε να γράψει τα πρώτα του μυθιστορήματα. Έγιναν ανάρπαστα, ήδη από το 1964 και το πρώτο του βιβλίο («Στα νύχια του λιονταριού»), γεγονός που ώθησε τον Wilbur Smith να αποφασίσει ότι στο εξής το γράψιμο θα ήταν η αποκλειστική ενασχόλησή του.

Έκτοτε και ως το θάνατό του το Νοέμβριο του 2021, ο Wilbur Smith θα διηγούνταν τις καταπληκτικές ιστορίες του, τόσο με τη μορφή μεμονωμένων μυθιστορημάτων όσο και σε σειρές βιβλίων. Φανατικός οπαδός της προετοιμασίας και της έρευνας, τα έργα του διακρίνονται για την αληθοφάνειά τους. Ασχέτως εάν ταξιδεύουν τον αναγνώστη στα πλέον εξωτικά και απίθανα μέρη της Αφρικής, της Ανατολής, της Ασίας κ.ο.κ. Εξάλλου το μεγάλο ατού του Wilbur Smith και ένα συστατικό που καθιστά τα βιβλία του ακαταμάχητα σαγηνευτικά, είναι το πόσο ρεαλιστικές και ζωντανές είναι οι περιγραφές -φυσικά στο περιθώριο της συγκλονιστικής δράσης, με ήρωες κατασκόπους, πειρατές, πρώην Ναζί, κακοποιούς, εμπόρους διαμαντιών, ευγενείς αλλά και μορφές εθισμένες στην αδρεναλίνη του αγνώστου και της εξερεύνησης -ακριβώς όπως ήταν στην αληθινή ζωή του ο σπουδαίος Wilbur Smith.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης