Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
Λευκός Πύργος: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παραδοθεί, όπως φαίνεται, το έργο ανάπλασης της πλατείας του Λευκού Πύργου. Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005 και μέσα σε έναν χρόνο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε το πολυγωνικό προτείχισμα του Λευκού Πύργου και έτσι οι εργασίες διακόπηκαν για 15 μήνες, διότι χρειάστηκε να υποβληθεί νέα μελέτη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Αφού εγκρίθηκε η μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -που αντιμετώπισε τον Λ
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παραδοθεί, όπως φαίνεται, το έργο ανάπλασης της πλατείας του Λευκού Πύργου. Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005 και μέσα σε έναν χρόνο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε το πολυγωνικό προτείχισμα του Λευκού Πύργου και έτσι οι εργασίες διακόπηκαν για 15 μήνες, διότι χρειάστηκε να υποβληθεί νέα μελέτη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Αφού εγκρίθηκε η μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -που αντιμετώπισε τον Λευκό Πύργο και το προτείχισμά του ως ενιαίο σύνολο-, δημοπρατήθηκε το νέο έργο. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι το έργο θα παραδοθεί τελικά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με μια καθυστέρηση πέντε μηνών. Αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο, κυρία Χρύσα Αράπογλου, για το έργο, ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε «μικρότητες» τις τοποθετήσεις, προσθέτοντας ότι η μελέτη πάνω στην οποία βασίζεται το έργο φέρει και την υπογραφή του πρόεδρου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, κ. Νίκου Καλογήρου.
Διχάζει η ανάπλαση
Η περίφημη ανάπλαση του Λευκού Πύργου δεν διχάζει όμως μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι βαρέθηκαν να βλέπουν τις λαμαρίνες εδώ και έναν χρόνο (στην πρώτη φάση το έργο είχε διάτρητα προστατευτικά που δεν έκρυβαν εξ ολοκλήρου τη θέα στο μνημείο, από πέρσι το καλοκαίρι όμως οι λαμαρίνες έπνιξαν την περιοχή). Τι να πουν όμως και οι τουρίστες που καταφθάνουν καθημερινά με δεκάδες πούλμαν. Περιστοιχίζονται από εργάτες, κομπρεσέρ και σκόνη. Περπατάνε όσο πιο μακριά μπορούν κάτω από τον καυτό ήλιο για να βγάλουν έστω μία αντιπροσωπευτική φωτογραφία του μνημείου που αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Στην ανατολική πλευρά του Λευκού Πύργου οι κολόνες που έχουν τοποθετηθεί έχουν προκαλέσει την αισθητική μερίδας αρχιτεκτόνων της πόλης, ενώ αντίθετοι με την κατασκευή τουαλετών ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο είναι ορισμένοι αρχαιολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μια υπόγεια κατασκευή. Πάντως, σε blog στο Διαδίκτυο οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να ενοχλούνται περισσότερο με την έλλειψη πρασίνου γύρο από το μνημείο, αφού στη μεγαλύτερη έκταση του περιβάλλοντα χώρου το γκαζόν καλύφθηκε από μάρμαρα.
Ψηλότερος ο Πύργος
Σύμφωνα με στοιχεία της αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφικού, στην είσοδο του μνημείου έχει κατασκευαστεί μια διευρυμένη πλατεία που έχει και ειδική ράμπα για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Από τη λεωφόρου Νίκης ο Λευκός Πύργος έχει «ψηλώσει», αφού στην πραγματικότητα έχει σκαφτεί το έδαφος κατά ένα μέτρο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να εγκαινιαστεί και έκθεση με πληροφοριακό υλικό για τη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr