Καιρός - Έκτακτο δελτίο: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί τις επόμενες ώρες στα βόρεια - Βίντεο, χάρτες

Καιρός - Έκτακτο δελτίο: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί τις επόμενες ώρες στα βόρεια - Βίντεο, χάρτες

Χαλάει ο καιρός από σήμερα το μεσημέρι με τοπικά έντονα φαινόμενα  στα βόρεια και τις επόμενες ημέρες σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά - Τοπικές χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών - Πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία - Χάρτες, βίντεο

καιρος
Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται από σήμερα το μεσημέρι στη βόρεια Ελλάδα, αύριο Τρίτη  στην κεντρική και τη βόρεια χώρα και την Τετάρτη σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

-Σήμερα Δευτέρα (07-06-2021) στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

-Αύριο Τρίτη (08-06-2021), κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη
Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

-Μεθαύριο Τετάρτη (09-06-2021) τις μεσημβρινές και απογευματινες ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα
Κλείσιμο
είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις
υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.


Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Σχεδόν αίθριος καιρός στα νότια και τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με μπόρες ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια

θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά για την εποχή

-Οι άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 5 με 6 μποφόρ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


kairos-psixrilimni-xalazi


Σήμερα Δευτέρα στα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι στα κεντρικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και τα νότια και μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια τους 29 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Η ισχυρή αστάθεια που θα επικρατήσει στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στην εκδήλωση ισχυρών κεραυνών. Επειδή βρισκόμαστε σε μία εποχή που δραστηριοποιούμαστε έντονα σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή και να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και γενικότερα ανοιχτούς – ψηλούς χώρους. 

Ο καιρός στην Αθήνα  προβλέπεται γενικά αίθριος για σήμερα με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Βίντεο καιρού: Έντονη αστάθεια όλη την εβδομάδα


Το καιρικό φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» επανέρχεται, δημιουργώντας αστάθεια, λόγω των  ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν και επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που προκαλεί κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Με έντονη αστάθεια φαίνεται πως θα κυλήσει...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, June 6, 2021

Η αναλυτική πρόγνωση για τη Δευτέρα

Τοπικές βροχές
και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα αρχικά σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Βόρειο Ιόνιο οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Κεντρικό, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και δευτερευόντως για την Ανατολική Στερεά και Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα τα φαινόμενα κατά τόπους να έχουν χαρακτήρα λασποβροχών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 15 έως 31, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά από 18 έως 34, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 16 έως 29, στην Πελοπόννησο από 17 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 28, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 32, στις Κυκλάδες από 16 έως 30, στα Δωδεκάνησα από 20 έως 29 και στην Κρήτη από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν νοτιοδυτικοί και προς το βράδυ νότιοι ίδιας έντασης.




ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα κατά τόπους θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 και στη Θράκη έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 και στα βόρεια έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας σποραδικές καταιγίδες.
Στα νότια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Στη Θεσσαλία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 4, στα νότια έως 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.




Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

-Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Αν βρίσκεστε στο σπίτι Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού. Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα. Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε. Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο. Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας. Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες. Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού. Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω. Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Μύκονος: Ο γιος του ιερέα από τα Καλάβρυτα σε ειδική αποστολή για να «καθαρίσει» το νησί

Λάκης Λαζόπουλος: Η ιστορία με το κότερο και τα ναρκωτικά στοίχισε στην Τασούλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης