Κρυσταλλίδου στον ΘΕΜΑ 104,6: Στα ύψη το άγχος, οι κρίσεις πανικού και οι ψυχαναγκασμοί καθαριότητας

Κρυσταλλίδου στον ΘΕΜΑ 104,6: Στα ύψη το άγχος, οι κρίσεις πανικού και οι ψυχαναγκασμοί καθαριότητας

Η ψυχική κατάσταση πολλών ανθρώπων μετά από έναν χρόνο πανδημίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, σύμφωνα με την συμβουλευτική ψυχολόγο

kristallidou
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή του Γιάννη Αντύπα η συμβουλευτική ψυχολόγος Ειρήνη Κρυσταλλίδου. Όπως είπε κ. Κρυσταλλίδου, είναι μία περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη σε σχέση με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το διάστημα που έχει παρέλθει από το ξέσπασμα της πανδημίας που μεταμόρφωσε τις ζωές μας είναι πολύ μεγάλο.

«Έχουμε κλείσει ένα χρόνο και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Οι επιπτώσεις της πανδημίας τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται και δεν είναι καθόλου ευχάριστες», σημείωσε η επιστήμονας, προσθέτοντας ότι «έχει αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι θα φτάσει το 20% η αύξηση».

Παράλληλα, η κ. Κρυσταλίδου τόνισε ότι «έχουμε αρκετά μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών. Στην Ιαπωνία, το ποσοστό αύξησης φτάνει 20 και 30%, στην Ελλάδα είμαστε στη διαδικασία συλλογής δεδομένων. Και εδώ, οι πρώτες αναφορές δεν είναι καθόλου θετικές».

«Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων, ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ. Όλα αυτά έχουν αυξηθεί διότι θεωρούνται ως μία μορφή διεξόδου στην ψυχολογική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Έχουν αυξηθεί οι κρίσεις πανικού καθώς συνδέονται με το αίσθημα του άγχους, η καταθλιπτική διάθεση και οι ψυχαναγκασμοί καθαριότητας, οι οποίοι συνδέονται με τον φόβο ότι μπορεί να κολλήσουμε κορωνοϊό», πρόσθεσε.

«Πίσω από την πανδημία κρύβεται η αίσθηση της απουσίας ελέγχου, ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει αυτήν την κατάσταση και ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις του με αποτέλεσμα αυτό να πυροδοτεί μία σειρά αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών», υποστήριξε η κ. Κρυσταλλίδου.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιο... βαθύ κόκκινο; Συνωστισμός, μπύρες και σουβλάκια σε λαϊκή αγορά του Ηρακλείου - Δείτε φωτογραφίες

Πάπας Φραγκίσκος στον Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι: «Οι χριστιανοί του Ιράκ πρέπει να ζήσουν με ειρήνη»

Αργεί η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης